به گزارش الف، در حالی که دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری ایالات متحده بعد از گذشت بیش از یک سال از حضور در کاخ سفید همچنان با پیامدهای اقتصادی شیوع اپیدمی کرونا و تورم دست و پنجه نرم میکند، افزایش قیمت نفت تبدیل به چالش دیگری برای دولت دموکرات ایالات متحده شد.
افزایش قیمت نفت قیمت سوخت در آمریکا را به شکل قابل توجهی بالا برده و موجب نگرانی دولت این کشور و احتمال آغاز اعتراضات مردمی شده است. افزایش قیمت انرژی در کنار کمبود کالاهای واسطهای دو دلیل عمده افزایش قیمت تمام شده بخش تولید و ثبت رکوردهای ۳۰ ساله در نرخ تورم در آمریکا محسوب میشود.
به همین دلیل طی یک ماه گذشته ایالات متحده برای مهار قیمت نفت از متحدان خود در شرق آسیا همچون کره جنوبی و ژاپن خواست تا ذخایر نفتی خود را آزاد کنند. آمریکا حتی به سرغ رقیب خود در این منطقه از آسیا یعنی چین نیز رفته و درخواست مشابهی را تکرار کرد.
آمریکاییها حتی تصمیم گرفتند از ذخایر استراتژیک نفتی خود نیز برداشت کنند اما کارشناسان اقتصادی این کشور معتقدند که این اقدام یک راه حل موقت بوده و کمکی به حل بحران در بلندمدت نمیکند و حتی اگر آمریکا ذخایر استراتژیک نفتی خود را آزاد کند، منافع آن برای مصرفکننده آمریکایی بسیار محدود خواهد بود.
بر همین اساس دولت بایدن تصمیم به بهبود روابط با ا کشورهای بزرگ سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در خاورمیانه و به ویژه عربستان سعودی گرفته است. این درحالی است که ریاض و واشنگتن یک دوره پرتنش در زمینه قیمت نفت را پشت سرگذاشته اند.
اعضای گروه اوپکپلاس در ژوئیه گذشته موافقت کردند تولیدشان را از آگوست تا دسامبر ماهانه مجموعا ۴۰۰ هزار بشکه در روز افزایش دهند تا محدودیت فعلی عرضه به میزان ۸/ ۵ میلیون بشکه در روز بهطور کامل خاتمه پیدا کند. اما نشانههایی وجود دارد که برخی از تولیدکنندگان اوپکپلاس به دلیل کمبود سرمایهگذاری قادر به بالا بردن تولیدشان نیستند و این مسئله موجب افزایش قیمت نفت شد.
درحال حاضر درخواست آمریکا از کشورهای عضو اوپک آن است که تولید نفت خود را به منظور کنترل قیمت آن افزایش دهند. قبل از نشست چند روز گذشته اوپک، روسیه و عربستان سعودی که بزرگترین تولیدکنندگان اتحاد اوپک پلاس هستند، اعلام کردند نیازی به واکنش شدید و تغییر سیاست تولید نمی بینند. حاضران دراین نشست نیز نتوانستند به نتیجه مشخصی در این زمینه برسند.
اما اخیر روزنامه فایننشنال تایمز اعلام کرد که «آموس هوخشتاین»، مشاور ارشد وزارت خارجه آمریکا در امور امنیت انرژی جهانی، در دیدار چند روز گشذته خود با «عبدالعزیز بن سلمان»، وزیر انرژی عربستان به نتایج مثبتی رسید و دو طرف توافق کردهاند که درباره پویایی بازار با یکدیگر همکاری کنند.
با همه این وجود هنوز توافق رسمی میان آمریکا و عربستان برای افزایش تولید نفت این کشور حاصل نشده است. اما ناظران بر این باورند که اکنون 2 طرف اهرم فشارهایی علیه یکدیگر دارند و لازمه رسیدن به توافق مذکور، حل اختلاف بین دولت بایدن با عربستان به ویژه شخص «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی است.
2 هفته پیش، امارات، اسرائیل و اردن قرار بود توافق بزرگی را برای ایجاد یک نیروگاه خورشیدی در اردن اعلام کنند که برق تولید شده از آن برای نمکزدایی آب از سواحل مدیترانه تامین نیازهای شهرهای اردن استفاده میشود. اما این توافق در نتیجه فشارهای عربستان هنوز قابل اجرا نیست. منابع آگاه فاش کردند که عربستان از به حاشیه رانده شدن نقش خود در منطقه توسط امارات به شدت خشمگین است.
همچنین بی توجهی جو بایدن به بن سلمان و اتناع رئیس جمهور آمریکا از تعامل مستقیم با ولیعهد سعودی از جمله دیگر عوامل نگرانی و خشم محمد بن سلمان است. برخی ناظران معتقدند که شاید بن سلمان بخواهد از افزایش قیمت نفت به عنوان اهرم فشاری ضد بایدن جهت عقب نشینی از مواضع خود در قبال عربستان استفاده کند. اما به نظر نمیرسد که ولیعهد سعودی شجاعت شرط گذاری برای آمریکا را داشته باشد.
علاوه بر آن کارشناسان اقتصادی معتقدند که استفاده آمریکا از ذخایر استراتژیک نفت خود و همچنین شیوع سویه جدید کرونا میتواند به سقوط قیمت جهانی نفت کمک کند و بهترین گزینه درحال حاضر افزایش تولید نفت است. به همین دلیل ممکن است عربستان در نهایت بدون اینکه بتواند هیچ یک از شروط مورد نظر خود را به مرحله اجرا درآورد اقدام به افزایش تولید نفت کند.