"غلامرضا تاجبخش" روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: کار پژوهشی در دانشگاه ها از مهمترین رسالت های آنها به حساب می آید و این مراکز به عنوان موتور محرکه و مرکز مدیریت فکری جامعه به شمار می آیند.
وی اظهار داشت: تولید علم و تلاش و کوشش در جهت حل مسائل و معضلات کشور لازمه انجام تحقیق و پژوهش های منظم و مستمر علمی توسط دانشگاهها و موسسات آموزشی و پژوهشی است.
این پژوهشگر گفت: با توجه به اهمیت نقش و تاثیرات شگرفی که پژوهش های بنیادی و کاربردی دانشجویی در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا در جهت توسعه جامعه دارند لزوم انجام مطالعه در زمینـه شناسایی موانع تحقیقاتی و پژوهشی دانشجویان لازم و ضروری است .
عضو هیات علمی دانشگاه آیت الله بروجردی افزود: بیشتر تحقیقات صـورت گرفتـه تـا به امروز موانـع پژوهشـی اعضـای هیئـت علمـی را مـورد بررسـی قـرار داده است. بنابراین واکاوی و شناخت نقاط ضعف تحقیقات و پژوهش های دانشجویان تحصیلات تکمیلی ( ارشد) که بیشتر از هر گروه دیگر با تحقیق و پژوهش ارتباط دارند، به منظور ارائه یافته ها به سیاست گذاران و مدیران امر پژوهش جهت اصلاح و یا بهبود روش ها و نیز ریل گذاری صحیح و اصولی امور پژوهشی در جهت بازدهی مثبت و فزایند تولیدات علمی کاربردی و نیاز محور از ضروریات جامعه علمی به شمار می رود.
تاجبخش در پاسخ به اینکه گرایش به انجام پژوهش با وجود موانع پژوهش های دانشگاهی در چه شرایطی محقق می شود؟گفت: همانطور که می دانیم نهاد آموزش و پرورش یکی از نهادهای مهم در امر آموزش و تربیت یا به عبارت دیگر اجتماعی کردن نیروی انسانی است. دانشگاه نیز به اجتماعی کردن دانشجویان خود می پردازد.
وی افزود: یکی از اموری که دانشگاه بایستی به آن توجه داشته باشد فراهم آوردن بستر و زمینه های لازم برای ترغیب دانشجویان به پژوهش است. دانشجویان به عنوان نیروی انسانی که به دنبال دانش است همواره باید به دنبال پژوهش باشد تا دانش خود را تکمیل کند.
این پژوهشگر اظهار داشت: هرگونه مانع و مشکل در این زمینه منجر به ناکارآمدی دانشگاه و نقص آموزشی برای دانشجویان می شود. به عنوان مثال عدم امکانات مالی و تجهیزات لازم برای برگزاری کارگاه های آموزشی و شرکت در کنگره و سمینارها، در دسترس نبودن مشاورین تحقیقاتی، بی تفاوتی دانشگاه و اساتید برای ترغیب دانشجویان به پژوهش می تواند بر انگیزه و گرایش دانشجویان به تحقیق تأثیر بگذارد.
وی گفت: مجموعه آموزه های دانشگاه نوع نگرش دانشجویان به تحقیق و پژوهش را می¬سازد و در نهایت نوع نگاه به پژوهش تعیین کننده گرایش به پژوهش و موفقیت در آن است. بنابراین هر دانشجو به نوبه خود تعیین کننده یک نگرش و بازخورد به تحقیق است که نشان دهنده اهمیت و گرایش به کسب دانش بیشتر و به اصطلاح تکمیل دانسته های خود می باشد.