به گزارش ایرنا، حسین احمدیکیا، عصر روز یکشنبه در نشست تخصصی "هوا برای تنفس" با موضوع کنترل آلودگی هوا که در دانشگاه اصفهان و همچنین از طریق فضای مجازی برگزار شد با اشاره به اینکه ۹۶ درصد از آلودگی هوا ناشی از منابع متحرک یعنی خودروهاست، افزود: صنایع اصفهان نیز در انتشار اکسید نیتروژن در هوا به خودروها پیوستهاند.
وی اظهار داشت: تصاویر ماهوارهای در ۱۷ روز فروردین سال های ۹۸ و ۹۹ و ۱۴۰۰ نشان میدهد که با وجود محدودیت تحرک خودروها، صنایع تاثیر خود را در انتشار اکسیدهای نیتروژن در هوای اصفهان برجا گذاشتهاند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه مونواکسید کربن خسارت اجتماعی کم اما منابع متحرک خسارت اجتماعی بسیار زیادی دارد، افزود: ذوب آهن و فولاد بدلیل استفاده از ذغال سنگ، گوگرد زیادی استفاده میکنند و بیشترین میزان انتشار اکسید گوگرد در این ۲ صنعت صورت میگیرد و علاوه بر آنها، کورههای آجرپزی هم اکسید گوگرد دارند اما چون در یک منطقه مجتمع نیستند، نشان نمیدهد.
به گفته وی، ذرات معلق هم سهم بسزایی در آلودگی هوای کلانشهر اصفهان دارد و دلیل اصلی آن خودروهاست که در مرکز استان بسیار زیاد است.
احمدی کیا اظهار داشت: در شاهین شهر، وجود پالایشگاه و نیروگاه باعث تولید ذرات معلق میشود و در منطقه سجزی وجود ذرات معلق بدلیل گرد و غبار طبیعی است.
وی افزود: صنایع بزرگ و صنایع کوچک موجب تمرکز جمعیت و افزایش خودرو در اطراف شهر شده و در نتیجه یک ناحیه یکپارچه از آلودگی و جزیره حرارتی به وجود آمده که بادهای معمولی قادر به انتقال آنها نبوده است.
عضو هیات علمی دانشکده فنی مهندسی دانشگاه اصفهان با تاکید بر پایش کیفی آلودگی هوا افزود: پایش زمینی، سیاهه انتشار، تصاویر ماهوارهای، منشأ یابی ذرات معلق و مدل سازی پخش آلودگی هوا از روش های ارزشیابی آلودگی هواست.
رییس کنسرسیوم مراکز علمی پژوهشی استان و معاون پژوهش و فناوری دانشگاه اصفهان نیز در این نشست تخصصی گفت: تشکیل شبکه نخبگان در محیط دانشگاه برای موضوع آلودگی هوا ضروریست.
رسول رکنیزاده افزود: در این راستا متخصصان با شناسایی توانمندی خود به بررسی ظرفیتهای کشور و شهرها میپردازند تا بتوانند راهحلی برای رفع مشکلات موجود پیدا کنند.
وی اظهار داشت: تمام جهان با مساله محیط زیست درگیر و بزرگترین طرح های در دست اقدام و موضوعات مطروح در دنیا مربوط به این حوزه است.
به گفته این پژوهشگر، امروز هر مساله زیست محیطی در هر جای جهان بر روی بخشهایی دیگر نیز اثرگذار است و محیط زیست مسالهای است که ضرورت تعامل بین ملتها را ایجاب میکند و اگر موضوع را از وجه جغرافیایی و تاریخی نبینیم، مشکلات جاری قابل حل نیست.
وی برپایی این نشستهای تخصصی را فرصتی برای حضور دانشمندان کشور و در نهایت برپایی نشستهای پیشرو با حضور متفکران مغرب و مشرق زمین و در نهایت برگزاری کنسرسیومی با کشورهای اطراف برای حل مشکلات زیست محیطی دانست.
به گزارش ایرنا، نشست تخصصی "هوا برای تنفس" با موضوع کنترل آلودگی هوای اصفهان به همت کنسرسیوم محیط زیست مراکز علمی پژوهشی با هدف لزوم بکارگیری ظرفیتهای بالقوه مراکز علمی استان در رفع چالشهای زیست محیطی بویژه در حوزه کنترل آلودگی هوا و برای برون رفت از این چالش استانی و ملی برگزار شد.
در این نشست، صاحبنظران حوزههای مختلف علمی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، منابع طبیعی و محیط زیست از جمله اساتید دانشگاه های اصفهان و صنعتی به بررسی مسائل ناشی از نبود نگره زیستپذیری در استان پرداختند.
در این نشست موضوعاتی مانند پایش کیفی هوای اصفهان با تصاویر ماهوارهای، مروری بر راهبردهای کاهش انتشار آلایندههای هوای کلانشهرها، گزارش کیفیت هوای اصفهان، بررسی اثر طرحهای کنترل ترافیک بر آلودگی هوای کلانشهرها، مروری بر تجارب کشورهای موفق در کنترل آلودگی هوا، عوامل بالقوه آلودگی هوای اصفهان و ارائه راهکارهای مناسب کنترل آن، بحران زیست محیطی پدیده گرد و غبار در این کلانشهر و اقدامات فولاد مبارکه در راستای کنترل و کاهش آلودگی هوا ارائه و بررسی شد.
بر اساس گزارش مرکز ملی تغییر هوا و اقلیم سازمان حفاظت محیط زیست، اصفهان در بین هشت کلانشهر ایران (شامل تهران، اصفهان، مشهد، تبریز، کرج، اهواز، شیراز و اراک) رتبه نخست آلودگی هوا را دارد.
آلودگی هوا یکی از چالشهای اساسی کلانشهر اصفهان و شهرهای صنعتی اطراف آن است که کارشناسان تاکید دارند برای برونرفت از وضع موجود باید تدابیر اصولی اندیشید و برنامههای عملیاتی و راهکارهایی بر اساس تحقیقات علمی و دقیق در پیش گرفت.