به گزارش ایرنا، نادر فلاحی روز چهارشنبه در دیدار جمعی از فعالان صنایع دستی با نماینده ولیفقیه در استان اردبیل بیان کرد: صنایع دستی و هنرهای سنتی در استان و کشور علاوه بر ایجاد اشتغال و کسب روزی حلال، به نوعی زمینهساز صیانت از فرهنگ و تمدن است.
وی افزود: صنایع دستی جزو مشاغل مورد تاکید اسلام است و در استان اردبیل با انتخاب عنبران به عنوان شهر ملی گلیم زمینهساز وحدت بیشتر بین شیعه و سنی شده و در این میان بانوان نیز میتوانند در کنار حضور در خانواده، در این زمینه فعالیت داشته باشند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل با اشاره به اینکه با سرمایهگذاری در حوزه صنایع دستی ضرر نخواهیم کرد، اظهار کرد: سرانه میزان سرمایهگذاری در بخش کشاورزی چهار میلیارد ریال و در بخش صنعت چهار میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال عنوان است، در حالی که با ۱۵۰ تا ۲۵۰ میلیون ریال در بخش صنایع دستی میتوان شغل ایجاد کرد.
وی با اشاره به ظرفیت استان اردبیل در بخش صنایع دستی یادآور شد: از میان ۲۵ اثر ارسالی، ۱۸ اثر تا کنون مهر اصالت دریافت کردند و برای ورنی مغان نشان جغرافیایی بینالمللی دریافت شده است.
فلاحی با تاکید بر اینکه برای نخستین بار اعتبارات و تسهیلات صنایع دستی با گردشگری برابر در نظر گرفته شده است، اضافه کرد: بر این اساس ۲۰ میلیارد ریال برای موزه صنایع دستی پارسآباد اعتبار قرار داده شده، ایجاد خانه ورنی اصلاندوز در دستور کار است و در خلخال نیز تلاش داریم تا به عنوان شهر ملی جاجیم ثبت شود.
وی به امضای تفاهمنامه با انجمن حمایت از زندانیان برای آموزش و فروش صنایع دستی اشاره کرد و گفت: با قرارگاه فرهنگی اجتماعی حضرت زهرا (س) نیز وارد تفاهم شدیم تا در مناطق محروم استان اردبیل کلاسهای آموزش صنایع دستی دایر گردد.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل افزود: همچنین راهاندازی پنجشنبهبازار در مجموعه شیخ صفی الدین اردبیلی در دستور کار قرار گرفته است، تا افرادی که در خانه نسبت به تولید صنایع دستی اقدام میکنند و محلی برای عرضه ندارند، در آن نقطه از شهر مستقر شوند.
وی اضافه کرد: برای سال ۲۰۲۳ اردبیل به عنوان پایتخت گردشگری کشورهای عضو اکو انتخاب شده است که انتظار میرود دستگاههای مختلف از جمله صدا و سیما در این زمینه کمک کنند تا صنایع دستی اردبیل در این فرصت در سطح کشور و در عرصه بینالمللی شناسانده شود.
نماینده ولیفقیه در استان و امامجمعه اردبیل هم در این دیدار اظهار کرد: اگر این صنایعدستی فاخر به همسایهها و کشورهای اروپایی عرضه شود، به یقین خواهان و درآمد زیادی خواهد داشت و این امر زمینه را برای رونق تولید و فروش این تولیدات فراهم خواهد آورد.
آیتالله سید حسن عاملی، اولویت نخست در این زمینه را شناسایی ذائقه ملتها عنوان کرد و افزود: باید ذائقه ملتها در صنایعدستی را شناسایی و با بستهبندیهای فاخر این محصولات را به بازارهای جهانی عرضه کنیم.
وی با قدردانی از تلاشها برای کسب نشان ملی مهر اصالت به ۱۸ اثر استان اردبیل در زمینه صنایع دستی، خواستار تبلیغ در شبکههای بینالمللی و انتقال این هنر به نسلهای بعدی شد.
۶۰۲ رشته صنایع دستی تا کنون در دنیا ثبت شده که ۲۹۹ مورد در ایران شناسایی شده است و سهم استان اردبیل از آن به بیش از ۶۰ مورد میرسد.
چرم و ملیله اردبیل، معرق نمین، مرصع و معرق سنگ خلخال، گلیم عنبران، جاجیم بافی، قالی بافی، پالاز بافی، ورنی بافی، تراش شیشه، مسند بافی، سفالگری، چاقو سازی، قلم زنی و کاشی معرق از جمله صنایع دستی معروف این استان است.
در حال حاضر نزدیک به ۳۰ هزار صنعتگر در حوزه صنایع دستی در ۱۱ شهر استان اردبیل فعالیت دارند.