سیما و منظر یا مبلمان شهری، مجموعه اجزایی مختلف است که در فضاهای شهر و منطقه با هدف رفع نیازهای زندگی شهروندان توسط شهرداری و شورای اسلامی شهرها طراحی و نصب میشود و در عمل منظر و هویت شهری را تحت تاثیر قرار میدهد.
به عقیده بسیاری از کارشناسان، رسیدگی و توجه خاص به موضوع مبلمان و زیباسازی شهری و رفع نیازهای شهروندان، حضور مردم در اجتماع و امید به زندگی آنان را بیش از گذشته افزایش میدهد و در نهایت شادابی اجتماعی را به بار مینشاند.
در این ارتباط میزگردی با عنوان «بررسی وضعیت مبلمان شهر، مشکلات و مطالبات » به همت خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) در مهریز برگزار شد و شرکتکنندگان با تبیین دیدگاههای خود، راهکارهایی برای تحقق مطالبات ارائه کردند.
آنها در این میزگرد با توجه به موقعیت شهر مهریز به دلیل قرار گرفتن در کنار جاده اصلی کشور و مسافرپذیربودن، توجه به سیما و منظر شهر را در بخشهای مختلف به خصوص شامل پیادهروسازی، رنگآمیزی، گلکاری، رسیدگی به تبلغات شهری و روشنایی، ضروری ذکر کردند.
مبلمان شهری مطالبه شهروندان است
یکی از کسبه خیابان شهید مصطفی خمینی (ره) که در این میزگرد حضور داشت از اینکه تاکنون توجهای به مبلمان شهر مهریز نشده ابراز ناخرسندی کرد و گفت: داشتن شهری زیبا، پاک با سیما و منظری استاندارد حق هر شهروند است.
علی میروکیلی افزود: ساماندهی تابلو مغازهها، خطکشی سطح معابر و خیابانها به خصوص محل عبور عابران پیاده، جمعآوری بنرها و نصب چراغ رهنما جزو نیازهای اصلی است.
وی اظهار کرد: زنگآمیزی سنگجداول، نصب المانهای زیبا با مفاهیم ایرانی، اسلامی که با فرهنگ و شرایط شهر همخوانی داشته باشد در میادین موجب ایجاد فضای مناسب برای شهروندان است .
دیگر شهروند مهریزی که فرهنگی بازنشسته است گفت: طی سالهای اخیر هر شهردار جدید در یک بخش عمرانی اقداماتی در سطح محلات انجام داده ولی واقعا به سیما و منظر شهر سهلانگاری صورت گرفته است .
فاطمه کمالیان مهریزی افزود: داشتن یک شهر زیبا که به مردم و مسافران آرامش و موجب نشاط و ارتقای روحیه شود یک حق مسلم و جزو حقوق شهروندی است که نادیده گرفته است .
وی اظهار کرد: ایجاد میدان، خیابان، بلوار و بوستان قطعا نیازه یک شهر است ولی در کنار آن باید به زیباسازی و توجه به ظاهر شهر بیش از گذشته توسط شهرداری و شورای اسلامی شهر عنایت صورت گیرد.
این فرهنگی بیان کرد: داشتن شهری زیبا با داشتن مناظر جذاب فرهنگی و هنری و جلوههای بصری ساختنی است و یافتنی نیست و مسئولان باید در کنار امور عمرانی حتما پیوست مناسب مبلمان شهر را در نظر بگیرند.
توجه به مبلمان شهر در اولویت است
شهردار مهریز گفت: تاکنون برای ایجاد میدان و خیابان در شهر با همت و همیاری مردم و تلاش شورای اسلامی شهر اقداماتی صورت گرفته ولی یکی از مطالبات مهم شهروندان توجه به مبلمان شهر است .
علیرضا عرشیان افزود: در این خصوص که جزو برنامههای اولویتدار شورای اسلامی است جلسات مکرری با حضور مسئولان و دستگاهها برگزار شده و برای رسیدن به اهداف به جد پیگیر موضوع هستیم .
وی اظهار کرد: داشتن شهری زیبا و جذاب برای استفاده مردم و مسافران همان رعایت حقوق شهروندی است ولی به بودجه نیاز است که امیدواریم بیش از گذشته مسئولان همکاری کنند.
شهردار مهریز اظهار کرد: رسیدگی به سیما و منظری شهری در کنار اجرای طرحهای عمرانی نیاز مبرم است و هرچند در این خصوص تاکنون برخی اقدامات صورت گرفته ولی قطعا کافی نیست.
عرشیان از شهروندان و فعالان فرهنگی و اجتماعی خواست برای تحقق مطالبه شهروندان برای رسیدگی به مبلمان شهر دیدگاههای خود را به شهرداری و شورای اسلامی شهر ارایه دهند.
۲۰۰ میلیارد تومان بودجه نیاز است
رییس شورای اسلامی شهر مهریز گفت: توجه به مبلمان شهر و سیدگی به سیما و منظر جزو مطالبه مردم و مسئولان است و تحقق آن در اولویت این شورا با همکاری مردم است .
سید محمد امین بیدکی افزود: برای اجرای طرح به دلیل پراکندگی حوزه شهری به حدود ۲۰۰ میلیارد تومان بودجه نیاز است که همکاری مسئولان استان و مشارکت بخشخصوصی و شهروندان نیاز است .
وی اظهار کرد: داشتن یک شهر زیبا و جذاب با مناظر دلگشا به خصوص برای مهریز که کنار جاده اصلی کشور و مسافرپذیر است موضوعی مهم و باید همه برای تحقق آن همکاری کنند.
این مسئول بیان کرد: در این خصوص در جلسات شورای اسلامی بحث شده و حتی بارها مسئولان و مردم مطالبه خود را برای مبلمان مناسب شهر ارایه کردهاند که رسیدگی به آن به جد پیگیری میشود.
طبق سند توسعه، مبلمان شهر جدی گرفته شود
معاون هماهنگی امور عمرانی فرمانداری مهریز گفت: توجه به مبلمان شهر جزو خواست مکرر مردم و مسئولان است و هرچند برخی کارها شده ولی کافی نیست و باید بیش از گذشته اقدام شود.
علیرضا مرادیان افزود: طرح توسعه مهریز بر اساس توجه به امور گردشگری تدوین شده و برای جذب گردشگران یکی از مهمترین نیازها ایجاد جذابیت و فضای مناسب شهری است .
وی خاطرنشان کرد: باید به جای طرحهای مکرر عمرانی بیشتر به دنبال سیما و منظر شهر و فضایی مناسب برای مردم و مسافران با لحاظکردن شرایط فرهنگی و اقلیمی شهر صورت گیرد.
این مسئول اظهار کرد: گلکاری، پیادهروسازی، رسیدگی به درختان، خطکشی سطح معابر، نصب المانهای مناسب و ایجاد فضاهای فرهنگی و هنری نقش مهمی در مبلمان شهر دارد.
مرادیان تصریح کرد: مهریز در کنار جاده اصلی کشور قرار دارد و باید ورودی شهر دارای فضایی جذاب باشد که مسافران و رانندگان رغبت حضور در منطقه را داشته باشند و این موضوع مهمی است که نباید از آن غفلت کرد.
مردم باید با شهر، احساس آرامش کنند
همچنین کارشناس عمران مهریز گفت: اگر ظاهر شهر زیبا و جذاب باشد به مردم و مسافرانی که وارد شهر میشوند آرامش میدهد و یک حقوق شهروندی محسوب میشود.
سیدرضا حسینی افزود: در این خصوص توسط برخی شهرداران و شوراهای اسلامی برخی کارها شده ولی اصلا کافی نبوده چون اکثرا به دنبال ایجاد میدان و خیابان هستند.
وی اظهار کرد: اگر ظاهر شهر زیبا و دلپذیر باشد قطعا مردم در آن احساس آرامش میکنند و بیشتر در برنامههای شهر مشارکت پیدا میشود و به نفع همه است .
از جمعیت ۵۵ هزار نفری مهریز حدود ۶۵ درصد در بافت قدیم و جدید این شهر در ۳۰ محله و شهرک زندگی میکنند.
بنای مهریز را به مهرنگار دختر انوشیروان ساسانی نسبت می دهند و به خاطر وجود حدود ۶۰۰ اثر تاریخی و فرهنگی در سال میزبان مسافران و گردشگران زیادی از اقصی نقاط کشور است.