به گزارش ایرنا، اقدام تروریستی دو سال پیش دولت آمریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ در به شهادت رساندن سردار سپهبد قاسم سلیمانی، موج جهانی خشم و نفرت از تروریسم دولتی آمریکا را بیش از پیش تشدید کرد و با وجود گذشت دو سال، این جنایت تروریستی هنوز هم سوژه مهم اخبار و گزارش های بسیاری از رسانه های جهان است.
بعد از حمله تروریستی روز ۱۳ دی ۱۳۹۸، موجی از اخبار و گزارش و تحلیل درباره این رویداد ضدبشری در رسانه های سراسر جهان به راه افتاد و در این میان، برخی رسانه های غربی، روایت هایی را از چگونگی و جزئیات این عملیات گزارش کردند.
تارنمای یاهونیوز در مطلبی که در هشتم ماه مه سال ۲۰۲۱ در تشریح این عملیات منتشر کرد، نوشت: سه تیم از عوامل گروه "دلتا فورس" در ژانویه ۲۰۲۰ از یکسری بخش های پنهانی در فرودگاه بینالمللی بغداد با دوربینهای خود مراقب آن منطقه بودند و منتظر هدف شان بودند: سردار قاسم سلیمانی، از قدرتمندترین فرماندهان نظامی ایران. این عوامل با لباسهای کارگری، در ساختمانهای قدیمی یا وسایل نقلیه کنار جاده خود را پنهان کرده بودند.
سه تیم تکتیرانداز خود را در فاصله ۵۰۰ تا ۸۰۰ متر دورتر از "منطقه ترور" مستقر کرده بودند، که همان جاده ورودی به فرودگاه بود، و به نحوی قرار گرفته بودند تا هدف خود را هنگام خروج از فرودگاه در یک مثلث احاطه کنند. در این میان دوربین یکی از تکتیراندازها با سفارتخانه آمریکا در بغداد ارتباط داشت، جایی که فرمانده نیروی زمینی دلتا فورس با عوامل پشتیبانی حضور داشتند.
یک عضو گروه ضد تروریسم سی تی جی ( یک گروه وه کرد در شمال عراق) که ارتباطات عمیقی با عملیاتهای ویژه آمریکا داشت به تیم عملیات برای غلبه بر عوامل محیطی از جمله شدت باد یاری رساند.
در ادامه این گزارش یاهو نیوز عنوان شد: سرانجام پرواز مدنظر از دمشق پس از نیمه شب سوم ژانویه به زمین نشست که چند ساعت بعد از زمان مقرر فرود بود. سه پهپاد آمریکایی بر فرار منطقه پرواز می کردند. پرواز حامل سردار سلیمانی وارد فرودگاه بین المللی بغداد شده بود. وی و تیم همراهش در دو خودرو مستقر شده و خودروهای آنها به سوی منطقه ترور حرکت کردند؛ جایی که تک تیراندازان گروه دلتا فورس آنجا پنهان شده بودند. این دو خودرو برای ترک فرودگاه وارد خیابان شدند و تک تیراندازان دلتا فورس آماده بودند. همچنین بر فراز آسمان سه پهپاد در حال گشت زنی بودند که دو پهپاد مجهز به موشک های هلفایر بودند.
یک مقام آمریکایی تصریح کرد که، شش ساعت پیش از آنکه سردار سلیمانی سوار هواپیما در دمشق شود، وی سه مرتبه تلفن همراه خود را تعویض کرد. در تلآویو، عوامل فرماندهی عملیاتهای ویژه مشترک با همتایان اسرائیلی خود برای کمک به رهگیری الگوهای تلفن همراه سردار سلیمانی کمک کردند و این رهگیری تا بغداد ادامه یافت.
اعضای واحد ارتش مخفی که با نام "گروه ضربت نارنجی" شناخته شده نیز همان شب بر روی زمین در بغداد مستقر بودند.
پس از ورود این دو خودرو به منطقه ترور، عوامل هدایت پهپادها به سوی خودروها شلیک کردند. دو موشک هلفایر به خودروی سردار سلیمانی برخورد کرد که گویی این خودرو ناگهان در خیابان ناپدید شد. راننده خودروی دوم برای اینکه از مهلکه فرار کند، بیشتر گاز داد که در نهایت پس از ۱۰۰ یارد و تیراندازی تک تیراندازان، سومین موشک پهپادها به آن اصابت کرد و آن را تکه تکه کرد.
یاهو نیوز در این مطلب به اظهارات حدود ۱۵ مقام آمریکایی از جمله مقامات سابق اشاره کرد که جزئیات بیشتری را در مورد این عملیات افشا کرده است.
یاهونیوز به این مسئله اشاره می کند که دولت ترامپ مدتها بوده به دنبال ترور سردار سلیمانی و دیگر مقامات ارشد ایرانی و عوامل نیابتی وابسته به آنها بوده وی می افزاید: عملیات ترور سردار سلیمانی یکی از تصمیمات مهم سیاست خارجی دولت ترامپ بود که مقامات می دانستند پیامدهایی به دنبال دارد. یک مقام سابق سازمان سیا در این رابطه معتقد بود که این یک عملیات شرایط خاورمیانه را در آینده دستخوش تغییراتی خواهد داد که " تغییردهنده بازی" است.
یک مقام دیگر سازمان سیا نیز در این رابطه تصریح کرد که طرحها برای ترور سرار سلیمانی به روزهای اول فعالیت دولت ترامپ بازمی گردد. اندکی پس از حضور مایک پمپئو در سازمان سیا در سال ۲۰۱۷، وی یک گروه منتخب از مقامات ضد تروریستی سازمان سیا و مرکز فعالیتهای ویژه چریکی را گردهم آورد که هدف از یک نشست این گروه چگونکی ترور سردار سلیمانی بود. این مقامات سازمان سیا که می خواستند نقش واشنگتن را در هر عملیاتی پنهان کنند، در مورد طرح های احتمالی گوناگونی برای ترور سردار سلیمانی رایزنی کردند. در همان سال پمپئو در یک نشست شورای امنیت ملی آمریکا بار دیگر مسئله ترور سردار سلیمانی را مطرح کرد. طرح ها برای انجام این عملیات که قرار بود ارتش آمریکا نیز در آن حضور داشته باشد، در آن زمان با مقاومت برخی مقامات شورای امنیت ملی آمریکا مواجه شد.
تارنمای شبکه آمریکایی ان بی سی نیوز نیز طی مطلبی در تاریخ ۱۳ ژانویه ۲۰۲۰ تصریح کرد: دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا هفت ماه پیش از ترور سردار سلیمانی، مجوز این عملیات را داده بود.
پنج مقام آمریکایی تایید کرده بودند که ترامپ شرط گذاشته بود که اگر اقدامات ایران در منطقه منجر به مرگ حتی یک شهروند آمریکایی شود، طرح ترور سردار سلیمانی اجرایی شود.
مقامات آمریکایی خاطر نشان کردند که این تصمیم پس از حمله راکتی در عراق گرفته و اجرایی شد که در آن یک مقاطعه کار آمریکایی کشته و چهار عضو ارتش آمریکا زخمی شدند.
در ان زمان مقامات آمریکایی مدعی شده بودند که این عملیات با هدف جلوگیری از حملات قریب الوقوع علیه منافع آمریکا گرفته شد که باید جلوی آن گرفته می شد.
یک مقام ارشد آمریکایی نیز در این زمینه گفت: گزینه های زیادی به ترامپ ارائه شد.
مقام آمریکایی خاطر نشان کرد، پس از آنکه ایران یک پهپاد آمریکایی را در ماه ژوئن سرنگون کرد، جان بولتون مشاور امنیت ملی ترامپ در آن زمان، از رئیس جمهوری آمریکا خواست تا با امضای عملیات ترور سردار سلیمانی پاسخ دهد. مایک پمپئو وزیر خارجه وقت آمریکا نیز خواستار دادن مجوز انجام این عملیات از سوی ترامپ شد. اما ترامپ این ایده را رد کرد و گفت این تصمیم را زمانی می گیرد که ایران از خط قرمز مدنظر دولت وی که " کشته شدن یک شهروند آمریکایی" می باشد، عبور کند.
در ادامه این گزارش تارنمای شبکه ان بی سی آمده است: مقامات اطلاعاتی آمریکا سالها بود که با دقت فعالیتها و جابجایی های سردار سلیمانی را رصد میکردند. زمانیکه ترامپ در کاخ سفید به قدرت رسید، پمپئو که اولین مدیر سازمان سیا در دولت ترامپ بود، از وی خواست تا رویکرد خصمانه تری را در قبال سردار سلیمانی در پیش بگیرد.
ایده عملیات علیه سردار سلیمانی در رایزنی های ژنرال مک مستر مشاور امنیت ملی سابق ترامپ با دیگر مقامات دولتی در سال ۲۰۱۷ درباره راهبرد امنیت ملی دولت واشنکتن مطرح شد. این ایده پس از آنکه اوریل سال ۲۰۱۸ جان بولتون جای مک مستر در سمت مشاور امنیت ملی ترامپ را گفت، جدی تر شد. بولتون یک جنگ طلب ضدایرانی شناخته شده بود که بارها از تغییر نظام در ایران سخن به میان آورده بود.
تارنمای فاکس نیوز نیز طی گزارشی در تارذیخ ۸ مه ۲۰۲۱ در مورد جزئیات عملیات تروریستی آمریکا علیه سردار سلیمانی عنوان کرد: ساعاتی قبل از حمله پهپادی آمریکا، اسرائیل اطلاعات سه تلفن همراهی را که سردار سلیمانی از انها استفاده کرده بود، به عوامل اطلاعاتی آمریکا داده بود. این مسئله ایفای نقش تل آویو در این عملیات را آشکار می کند.
فاکس نیوز در ادامه به فعالیت تیمی از تک تیراندازان گروه دلتا فورس و سه پهپاد اشاره کرد که در این عملیات نقش داشتند. فاکس نیوز به نقل از یک مقام ارتش آمریکا تصریح کرد: شش ساعت پیش از آنکه سردار سلیمانی سوار پروازش از دمشق شود، وی سه مرتبه تلفن همراه خود را تعویض کرد.
همچنین تارنمای شبکه سی بی اس آمریکا نیز طی تحلیلی در سوم ژانویه ۲۰۲۰ نوشت: دیوید مارتین خبرنگار حوزه امنیت ملی شبکه سی بی اس معتقد است تصمیم ترامپ برای دستور ترور سردار سلیمانی آغاز یک دوره خطرناک جدید در روابط تهران- واشنگتن است.
سی بی اس افزود: آمریکا در حالی دست به ترور سردار سلیمانی زد که وی یک شخصیت بزرگ و به شدت مورد احترام در ایران بود.
نگرانی مقامات و رسانههای آمریکایی از تصمیم ترامپ
مسئله مهم دیگری که پس از عملیات تروریستی آمریکا علیه سردار سلیمانی نمود پیدا کرد، ابراز نگرانی جدی مقامات و رسانههای آمریکایی از پیامدهای این تصمیم دولت ترامپ بود.
تارنمای شبکه ان بی سی نیوز پس از عملیات ترور سردار سلیمانی در پنجم ژانویه ۲۰۲۰ طی گزارشی عنوان کرد: دمکرات ها ضمن ابراز نگرانی در مورد عملیات ترور سردار سلیمانی، همزمان با تشدید تنش میان امریکا و ایران، خواستار پاسخگویی دولت ترامپ در این رابطه شدند.
چاک شومر رهبر آن دوره اقلیت سنای آمریکا گفته بود که نگران است این تصمیم ترامپ آمریکا را وارد یک جنگ بی پایان در خاورمیانه کند.
کریس وان ولن یک قانونگذار دمکرات نیز در آن زمان عنوان کرده بود که اینکه دولت ترامپ، به بهانه قریب الوقوع بودن تهدید علیه منافع آمریکا، دست به چنین عملیاتی شده، کافی نبود.
"پت بوتجیج" یک نامزد دمکرات ریاست جمهوری آمریکا نیز در موضعگیری گفته بود: تا زمانیکه دولت ترامپ پاسخ های قابل قبولی در مورد این تصمیم ارائه نکند، سوالات در مورد این اقدام باقی است. نگران هستم که آیا ترامپ این را درک کرده که این تصمیم یک نمایش یا یک بازی نیست.
در ادامه این گزارش ان بی سی آمده است: ترامپ در تشریح این عملیات گفته بود که دولتش به این دلیل تصمیم عملیات ترور سردار سلیمانی را گرفته تا از جنگ جلوگیری کند. اما دولت وی شواهد و مدارک مستندی در این رابطه ارائه نکرد.
در بخش دیگری از بازخوانی اطلاعات مربوط به عملیات تروریستی آمریکا علیه سردار سلیمانی در رسانه های غربی آمده است: در کاخ سفید بحث در مورد عملیات ترور سردار سلیمانی طی تابستان ۲۰۱۸ در زمان خروج آمریکا از برجام بار دیگر مطرح شد. اما این بار نگاه شورای امنیت ملی امریکا به یگان های عملیات ویژه پنتاگون برای انجام این عملیات بود نه نیروهای سازمان سیا یا عوامل نیابتی آنها.
اما همچنان در داخل وزارت دفاع امریکا مقاومت هایی برای انجام این عملیات وجود داشت. اواسط نوامبر ۲۰۱۹ بود که همزمان با تشدید تنش ها در سراسر منطقه این مسئله جدی تر شد . مقامات شورای امنیت ملی آمریکا گفتند: ما در حال رهگیری به شدت جدی فعالیتهای سردار سلیمانی بودیم و این گرایش وجود داشت که وی قرار است به جایی سفر کند و احتمالا اتفاقات بسیار بدی برای آمریکا رقم می خورد.
یک مقام ارشد آمریکایی در این راستا گفت: طرح ها در مورد این عملیات پس از یک حمله راکتی در شمال عراق در دسامبر ۲۰۱۹ که منجر به کشته شدن یک پیمانکار آمریکایی شد، به ترامپ ارسال شد.
مقامات فرماندهی عملیات های ویژه به مقامات شورای امنیت ملی آمریکا چهار گزینه برای ارائه کردند: انها می توانستند از یک تک تیرانداز با فاصله دور استفاده کنند، از یک تیم تاکتیکی بر روی زمین برای حمله به خودرو سردار سلیمانی استفاده کنند، یک انفجار کنار جاده ای سازماندهی کنند و یا یک حمله هوایی ترتیب دهند.
دولت ترامپ در حالی دست به اقدام وقیحانه تروریستی علیه سردار سلیمانی زد که انتقادهای بین المللی گسترده ای را علیه دولت او و مشاورانش به همراه داشت. "اگنس کالامارد" کارشناس سازمان ملل در یافته های خود که به شورای حقوق بشر سازمان ملل ارائه کرده بود، عنوان داشت که آمریکا هیچ مدرک مستندی برای اثبات این ادعایش که در آن زمان حمله ای قریب الوقوع علیه منافع آمریکا طراحی شده بود و واشنگتن هم به همین دلیل دست به اقدام تروریستی علیه سردار سلیمانی زد، ارائه نکرده و این اقدام واشنگتن رسما مغایر با قوانین بین المللی است.