توزیع ناعادلانه خوراک دام و افول صنعت دامداری

خبرگزاری مهر چهارشنبه 17 دی 1399 - 10:45
تربت جام ـ دامداران تربت جام از توزیع ناعادلانه نهاده‌های دامی و فروش آن در بازار آزاد می‌گویند، در حالی که مسئولان فروش در بازار آزاد را تکذیب کردند.
توزیع ناعادلانه خوراک دام و افول صنعت دامداری

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: افزایش قیمت نهاده‌های دامی و عدم دریافت بسته‌های حمایتی دولت دامداران شهرستان تربت جام را در معرض مشکلات فراوان قرار داده است. بخش اعظمی از مردم شهرستان تربت جام از طریق دامداری و کشاورزی ارتزاق می‌کنند اما در سال‌های اخیر عدم حمایت از فعالان حوزه دامداری، افزایش قیمت و عدم ثبات در قیمت نهاده‌ها باعث ضرر به دامداران شده است.

مشکلات دامداری‌ها سر به فلک کشیده است

علیرضا مرادی، یکی از دامداران تربت جام که دارای ۱۵۰ رأس دام سبک است، در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: مشکلات دامداری‌های این شهرستان سر به فلک کشیده است. در حال حاضر نه جو داریم و نه آذوقه و سبوسی زیرا همه اینها را به کارخانه‌ها تحویل می‌دهند.

وی با بیان اینکه جو کیلویی ۱,۹۰۰ تومان و سبوس کیلویی ۱,۶۰۰ تومان است، ادامه داد: کارخانه، خوراکی را که تهیه می‌کند را کیلویی ۴ هزار تومان به دامدارها می‌فروشد که اگر همین جو و سبوس را مستقیم به خود دامدارها بدهند، از نظر قیمت برای دامدارهای خیلی به صرفه است.

توزیع خوراک از سوی جهاد کشاورزی شهرستان عادلانه صورت نمی‌گیرد و اگر شرایط همین‌گونه پیش رود، تا یک سال دیگر دامی باقی نمی‌ماند و کلاً دامداری‌ها نابود می‌شود

این دامدار همچنین افزود: ما نمی‌گوییم کمبود نیست و کمبودها را قبول داریم ولی معتقدیم که توزیع خوراک از سوی جهاد کشاورزی شهرستان عادلانه صورت نمی‌گیرد آقایان بیایند ببینند چه مقدار دام سنگین در شهرستان داریم و چه تعداد دام سبک. اگر شرایط همین‌گونه پیش رود، تا یک سال دیگر دامی باقی نمی‌ماند و کلاً دامداری‌ها نابود می‌شود.

وی در ادامه گفت: در هرماه مقدار ۱۰۰ الی ۱۵۰ تن خوراک به شهرستان اختصاص داده می‌شود اولاً که این مقدار اصلاً جوابگوی نیاز جمعیت دامی شهرستان نیست، ثانیاً متولیان امر به تعاونی بالا جام مقدار ۶۰ تن خوراک تحویل می‌دهند و به تعاونی ما که حدود دو هزار و ۵۰۰ دام داریم ۱۰۰ تن. آیا این مقدار عادلانه است؟

عباس گلنار تیموری، یکی دیگر از دامدارهای تربت جام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: ۵۰۰ رأس دام سبک دارم. در هر ماه مقدار ۵۰۰ کیلو سهمیه خوراک دام به ازای هر کیلو ۴ هزار تومان می‌دهند که این مقدار سهمیه تنها خوراک دو روز دام‌های من می‌شود.

گرانی خوراک دام در بازار آزاد

وی بیان کرد: وضعیت جو هم خراب است هر کیلو جو را بایستی به مبلغ ۵ هزار تومان از بازار آزاد خریداری کنیم توان خرید جو را هم نداریم. گوسفند را که جهت فروش به بازار دام می‌برم ارزان می‌خرند و دام‌ها روی دست ما مانده و حیران و سرگردان ماندیم که چه کنیم.

نجیب الله شاه محمدی که مدت ۴۰ سال است دامداری می‌کند و دارای ۱۳۰ رأس دام سبک است، در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: چند سالی به ما خوراک داده می‌شد ولی این سهمیه را قطع کردند و دیگر نمی‌دهند. وقتی علت را جویا شدیم به ما می‌گویند که شما بایستی دام‌های خود را پلاک کنید و برای پلاک هر رأس دام بایستی علاوه بر بیمه، مبلغ ۱۰۰ هزار ریال پول پرداخت کنیم.

وی بیان کرد: در حال حاضر قیمت هر کیلو جو در بازار آزاد، ۵۵ هزار ریال و قیمت هر کیلو کاه هم ۳۰ هزار ریال است، این در حالی است که دارو هم گیر نمی‌آید و در چنین شرایطی هیچ گونه رسیدگی به دامدارها در شهرستان صورت نمی‌گیرد.

عبدالقیوم شجاع یکی دیگر از دامداران تربت جام در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: مدت ۳ ماه است که جهت خوراک به جهاد و شرکت تعاونی مراجعه می‌کنم ولی می‌گویند بایستی دام‌های خود را بیمه و پلاک کنید تا سهمیه به شما اختصاص داده شود.

وی در ادامه اظهار کرد: تعداد ۷۰ رأس دام سبک دارم و مقدار ۵۰۰ کیلو خوراک در ماه می‌دهند که این مقدار جوابگوی ۲ روز خوراک دام‌ها هم نیست و ما دامداران که از همین راه ارزاق می‌کنیم با مشکل مواجه هستیم.

وابستگی دامداران به جو و ذرت وارداتی

حمید یعقوبی، مدیرعامل شرکت تعاونی دامداران تربت جام در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مقدار خوراکی که از سوی جهاد کشاورزی بر اساس حواله در اختیار دامداران قرار داده می‌شود جوابگوی نیاز دامداران شهرستان نیست، اظهار کرد: ما وابستگی شدیدی به گمرک و واردات جو و ذرت پیدا کردیم یعنی با پشتوانه همین واردات جو از کشورهایی همچون قزاقستان، هند و روسیه دامداری می‌کردیم و از ابتدای سال جاری حتی یک کیلو جو هم وارد نشده است و اگر هم بوده مقدار آن ناچیز بوده و کفاف خوراک دام‌های ما را نمی‌دهد.

یعقوبی همچنین افزود: تا همین دو ماه گذشته هر دامداری که جهت خوراک به ما مراجعه می‌کرد به هر طریقی بود جواب آن دامدار را می‌دادیم ولی اکنون شرایط تحویل خوراک به دامدارها مشکل شده چون خوراک در اختیار دامدارهایی قرار می‌گیرد که دام‌های آنان بیمه بوده و دارای پلاک باشند.

وی در ادامه گفت: با توجه به فصل زمستان دام سبک ما تنها در آغل و تغذیه دستی می‌شود زیرا علفی در دشت‌ها و بیابان‌ها نیست. اگر دولت در همین فصل زمستان از لحاظ تأمین خوراک دامداری‌های ما را حمایت کند از ابتدای سال آینده به علت روئیدن علف در بیابان‌ها و دشت‌ها دام‌های ما به دشت و صحرا بر می‌گردند و از علف‌های دشت و بیابان تغذیه می‌کنند.

مدیرعامل شرکت تعاونی دامداران تربت جام بیان کرد: در سال گذشته تا همین موقع از سال، نزدیک به دو هزار تن جو و ذرت بین دامداران شهرستان توزیع می‌کردیم در حالی که از ابتدای سال جاری مقدار بسیار محدودی توزیع شده است.

دامداری دیگر مقرون به صرفه نیست

وی افزود: سهمیه شهرستان تربت جام از بابت ورود خوراک جهت دامداری‌ها در ماه ۱۰۰ الی ۱۵۰ تن در ماه است که این مقدار با توجه به جمعیت زیاد دامی شهرستان اصلاً جوابگوی نیاز دامداران نیست. ما بارها این معضل را با فرمانداری و جهاد کشاورزی مکاتبه کرده‌ایم ولی متأسفانه تاکنون حمایتی نشده است. با این مشکلات و کمبودهای حال حاضر که دامداران ما با آن دست به گریبان هستند دامداری دیگر مقرون به صرفه نیست.

مقدار نهاده‌ای که به این شهرستان اختصاص داده می‌شود، ناچیز است و این مقدار تنها ۲۰ الی ۳۰ درصد نیاز دامی شهرستان را برآورده می‌سازد همچنین علی اصغر یعقوبی، مسئول اداره تولیدات دامی جهاد کشاورزی تربت جام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: مقدار نهاده‌ای که به این شهرستان اختصاص داده می‌شود، ناچیز است یعنی این مقدار تنها ۲۰ الی ۳۰ درصد نیاز دامی شهرستان را برآورده می‌سازد و مابقی در حدود ۷۰ الی ۸۰ درصد نیاز دیگر دام‌ها از طریق آزاد تهیه می‌شود.

یعقوبی ادامه داد: میزان نهاده‌ای که به شهرستان اختصاص داده می‌شود بر اساس تعداد دام هر شهرستان است و ما آن نهاده دامی را بر اساس واحد دامی سبک و سنگین تقسیم می‌کنیم و بر اساس دستورالعمل هر دام سبک یک واحد دامی و هر دام سنگین ۲۰ واحد دامی محاسبه می‌شود. این سهمیه تنها ۲۰ درصد نیاز دام را تأمین می‌کند و از همین رو باعث یک سری نارضایتی بین دامداران شده است.

وی افزود: بر اساس دستورالعمل‌هایی که از سوی وزارتخانه به شهرستان ابلاغ شده، نهاده‌ها بر اساس بیمه و پلاک‌کوبی دام‌ها در اختیار دامداران قرار می‌گیرد زیرا نگهداری، خرید، فروش و حمل و نقل هرگونه دام بدون پلاک و بیمه ممنوع است و چنانچه دامی فاقد پلاک جایی مشاهده گردد به منزله دام قاچاق محسوب می‌شود.

تکذیب فروش آزاد نهاده‌های دامی

وی، فروش آزاد نهاده‌های دامی را رد کرد و افزود: نهاده‌هایی که ما توزیع می‌کنیم به صورت یارانه‌ای است و بین دامداران بخش توزیع می‌شود و شرکت‌ها در پایان هر ماه موظف هستند لیست دامداران را با امضا و کد ملی و شماره تلفن به ما اعلام کنند.

وی ادامه داد: کارگروهی متشکل از جهاد کشاورزی، صمت و سپاه پاسداران داریم که روزهای یک شنبه و سه شنبه هر هفته به صورت سرزده به بازدید می‌روند که آیا نهاده‌ای به دامداران تحویل داده شده یا خیر و تا کنون موردی مشاهده نشده است که نهاده به صورت غیرقانونی و آزاد بفروش رفته باشد و هر دامداری که مشاهده می‌کند نهاده‌های یارانه‌ای به صورت آزاد بفروش می‌رود به ما اطلاع داده تا به صورت قانونی با آن برخورد شود.

هیچ گونه فروش نهاده‌های دامی یارانه‌ای به صورت آزاد مشاهده نشده است

همچنین علیرضا عرفانی، مدیر جهاد کشاورزی تربت جام در گفتگو با خبرنگار مهر بیان کرد: میزان نهاده‌ای که به شهرستان اختصاص داده می‌شود بین ۳۰ تا ۴۰ درصد در هر ماه است و چون این نهاده‌ها به صورت خام وارد شهرستان می‌شوند ما آنها را به کارخانجات ارجاع می‌دهیم تا تبدیل به خوراک کرده و بین دام‌های سنگین و سبک توزیع شود.

وی بیان کرد: به طور متوسط برای هر دام سبک مقدار ۵ کیلو گرم و برای هر دام سنگین مقدار ۵۰ کیلو گرم خوراک با توجه به بحث پلاک گذاری و بیمه اختصاص می‌دهیم و چون نتوانستیم نهاده‌های دامی مورد نیاز شهرستان را به صورت صد درصد تأمین کنیم، باعث ایجاد نارضایتی شده است.

منبع خبر "خبرگزاری مهر" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.