ریشه بسیاری از خشونت ها نشانه سوء تفاهم و نبود گفت وگوست

ایرنا یکشنبه 26 دی 1400 - 17:33
یزد- ایرنا- دبیر کانون تفکر سلامت اجتماعی دانشگاه یزد با تأکید بر ریشه‌های فرهنگی ، اجتماعی و تاریخی پدیده خشونت ، ریشه بسیاری از آن را در جوامع امروزی نشانه سوء تفاهم و نبود گفت و گو دانست.
ریشه بسیاری از خشونت ها نشانه سوء تفاهم و نبود گفت وگوست

به گزارش روزیکشنبه دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد ، سید رضا جوادیان در هفتاد و هشتمین نشست  این مجموعه افزود: نبود آن تفاهم بین انسان‌ها را با مشکل روبرو کرد، بنابراین با بهبود بخشیدن به مهارت‌های گفت و گو می‌توانیم ارتباط مؤثرتری با دیگران برقرار و از گسترش زنجیره خشم جلوگیری کنیم. 

بررسی ابعاد خشونت از نگاه اعضای این نهاد با محور نقش باورهای نادرست دینی و عرفی در تولید خشونت و جمع‌بندی مباحث مطرح‌شده در حوزه این پدیده به صورت مجازی برگزار شد.

جوادیان زاده با اشاره به افزایش خشونت در جامعه از نبود موفقیت نهادهای متولی مبارزه با آن افزود: به رغم اینکه نهادهای مختلفی متولی این حوزه هستند، اما اقدام های صورت گرفته در این بخش نشان از نبود اولویت بحث خشونت در بین نهادهای مسئول در کشور است.

همچنین عضو هیات علمی بخش حقوق دانشگاه یزد به ارایه‌ نقش باورهای دینی و عرفی در زمینه خشونت پرداخت و گفت: ایران کشوری با سابقه فرهنگی و تمدنی دیرینه است.

مجتبی ملک‌افضلی با بیان اینکه  ۲ عنصر باورهای ملی و دینی شاخصه‌های اصلی فرهنگ آن را تشکیل می‌دهد، به نقش باورهای عرفی و مذهبی به‌عنوان منابع اصلی مؤلفه فرهنگی ایرانی به تبیین بنیان‌های شکل‌گیری خشونت در جامعه ایرانی سخن گفت.

عضو هیات علمی دانشگاه یزد، از مثل‌ها به‌عنوان آیینه فرهنگ و سنت جوامع یادکرد و گفت:بررسی این مثل‌ها بیانگر نوعی نگاه غیرواقع‌ بینانه و جنسیت‌ زده به زنان است که این موضوع در زبان فارسی و فرهنگ ایرانی نیز صادق است.

ملک‌افضلی این نوع نگاه به زنان در عرف ملت ها را حاصل رسوب نگاه بدوی جوامع ابتدایی در فرهنگ امروز دانست و توضیح داد، چون زن در جوامع بدوی نقش چندانی در تولید ثروت حاصل از کشاورزی و جنگاوری نداشت، به نوعی انسان درجه دو و سربار مردان محسوب می‌شد.

به گفته وی متأسفانه این رویکرد در جوامع امروزی به‌ صورت نامحسوس امتداد یافت، در حالی که حتی در همان جوامع بدوی این نگاه صرف اقتصادی به زن نادرست و نتیجه نبود شناخت ابعاد مختلف انسان و جامعه بود. 

ملک‌افضلی در ادامه به بررسی موضوع خشونت در قوانین و مقررات اسلامی پرداخت و از این منظر ۲ گونه خشونت مجاز و غیرمجاز را نام برد.

عضو هیات علمی دانشگاه یزد، خشونت را واژه‌ای فتنه‌زده دانست که از یک‌ سو با نام خشونت‌زدایی و از سوی دیگر با نام حفظ و حراست از کیان دین مورد سوء استفاده قرار گرفته است.

همچنین شکوه نیک نظر، مدیر موسسه افق روشن فردا، خشونت رایج علیه زنان را دلیلی بر نبود موفقیت آنان در عرصه‌های مختلف زندگی برشمرد و تداوم آن در بلندمدت به زیان مردان و کل جامعه دانست.

در ادامه سید محسن موسوی، عضو هیات علمی بخش تعاون و رفاه اجتماعی دانشگاه یزد از دیدگاه روانشناسی تکاملی بحث خشونت را مورد بررسی قرار داد و گفت: وجود خشونت به ریشه‌های تاریخی و کارکرد آن مربوط است که برای کاهش آن در جامعه می‌بایست بر قانونمند کردن و مهار آن تمرکز کرد.

همچنین رییس دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد تحقیقات صورت گرفته در این حوزه را بیانگر نفی بعد ذاتی خشونت و تأکید بر کارکرد آن در طول تاریخ دانست.

سعید عطار، افزود: مطالعه « استیون پینکر» در کتاب «فرشتگان بهتر ذات ما» و تحقیق « تد رابرت گر» در انگلستان بین قرن‌های ۱۳ تا ۲۰ میلادی را نشان‌ دهنده سیر کاهشی خشونت در قرن‌های اخیر است که می‌توان گفت، فرایند متمدن شدن باعث کاهش خشونت شده است.

در گزارش ارسالی مهم‌ترین محورهای نشست یادشده به این شرح اعلا م شد.

۱- تأکید بر اهمیت نقش آموزش و کسب مهارت در کنترل و مقابله با خشونت.

۲- تأکید بر نقش باورهای عرفی و دینی.

۳- بررسی خشونت در ایران در سال‌های اخیر.

۴- تأکید بر بعد کارکردگرایی خشونت.

۵- تأکید بر اهمیت فرایند متمدن شدن بر کاهش خشونت.

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.