به گزارش ایرنا ، جهانگیر شهبازی روز چهارشنبه به خبرنگاران اظهارکرد: بارداخ یا ظروف سفالی سنتی مخصوص پخت غذا حاصل دستان هنرمند و تجربه ۸۶ ساله خاله خورشید است که هنوز هم این شیوه بومی و سنتی از ساخت ظروف سفال را حفظ کرده و تولیدات او مشتریان خاص خود را در مناطق مختلف استان و کشور دارد.
وی افزود: ظروف سفالی تولید شده به روش سنتی فتیلهای با نام محلی بارداخ شناخته شده و در چند سایز به نامهای کله بارداخ (مخصوص کلهپاچه)، بارداخ بزباش (مخصوص آبگوشت)، دورت و بشنفره (بارداخ ۴ و۵ نفره) و تاوا (ماهیتابه) ساخته میشود.
به گفته او ، این ظروف در سایزهای کوچکتر جهت پخت دیزی یکنفره هم به صورت سفارشی ساخته میشود و گاهی نیز بسته به سفارش تنور کوچکی برای قرارگیری بارداخ روی آن هم به همین شیوه تولید میشود.
وی بیان کرد: در حال حاضر تولید بارداخ به این شکل و شمایل سنتی در استان اردبیل تنها در شهرستان کوثر توسط خالهخورشید انجام میشود و بینظیر است.
او افزود: ثبت ملی بارداخ سنتی و بومی شهرستان کوثر تاثیر بسزایی در حمایت از این هنر و صنعت و ماندگاری آن ایفا خواهد کرد.
خورشید نوروزی که همشهریانش او را به نام خاله خورشید میشناسند، متولد سال ۱۳۱۴ شمسی در شهرستان کوثر(گیوی سفلی) است؛ خاله خورشید هنر سفالگری با شیوه دستی فتیلهای را از دوران کودکی از مادر خویش یاد گرفته و از همان زمان با روش تولید انواع ظروف سفالی خوراکپزی سنتی آشنا شده است.
شهبازی همچنین گفت: امسال اولین سایت کاوش در منطقه گلتپه گیوی علیا فعال شده و غذاهای اوماج آشی و گیلدیک آشی شهرستان کوثر نیز به ثبت ملی رسیده است.
شهرستان کوثر به مرکزیت شهر گیوی در ۸۵ کیلومتری جنوب اردبیل قراردارد.