بیمه محصولات کشاورزی راهکاری برای جبران خسارات احتمالی

خبرگزاری فارس یکشنبه 03 بهمن 1400 - 11:12
بیمه محصولات کشاورزی راهکاری برای جبران خسارات احتمالی

به گزارش خبرگزاری فارس از فیروزآباد، کشاورزى در اقتصاد کشورهاى در حال توسعه به ویژه ایران به دلیل در برگرفتن فعالیت جمع کثیرى از جمعیت جایگاه ویژه اى دارد.

 باتوجه به شرایط طبیعى و اقتصادى کشور ما، مخاطراتى که سرمایه گذارى در بخش کشاورزى را تهدید مى کند بسیار جدى است.
 کشاورزى فعالیتى مملو از مخاطرات است و وقوع خطر در امور تولیدی کشاورزی مسئله جدیدی نیست.

تولید کشاورزى یکى از پر مخاطره ترین فعالیت هاى اقتصادى است

بلایاى طبیعى، آفات نباتى، انواع بیمارى هاى گیاهى، تغییرات ناگهانى دما و گاه حتى بى موقع امکان دارد ضرر زیادى را به کشاورزان وارد کند و با توجه به اینکه بخش مهمى از تولید کنندگان کشاورزى، خصوصاً در کشورهاى در حال توسعه دنیا، توان مالى محدودى دارند گاه حتى کم ترین خسارت ممکن است آنها را از هستى ساقط کند و شرایط زندگى فلاکت بارى را بر آنها تحمیل کند.

یکی از مهمترین استراتژی هایی که می‌تواند در این امر مؤثر واقع شود، بیمه محصولات کشاورزی است. به همین دلایل است که بیمه محصولات کشاورزى را مى توان یکى از اهرمهاى توسعه و گسترش کشاورزى دانست. با استفاده از این ساز و کار نه تنها مى توان از طریق پس اندازهاى اندکى که انبوه کثیرى از کشاورزان بعنوان حق بیمه مى پردازند، ضرر وارده به کشاورزان متضرر جبران کرد، بلکه بوسیله آن می‌توان امنیت بیشترى را براى تولید کنندگان کشاورزى فراهم آورد.

بیمه کشاورزی نوعی استراتژی است که براساس آن محصولات زراعی در برابر خطرات کشاورزی و بیماری های نباتی و حوادثی مانند حریق مورد تضمین قرار می گیرند و خسارت مالی وارده به کشاورز بیمه گذار تا میزان مورد تعهد بیمه گر جبران می شود.

 آنچه مسلم است"بیمه محصولات کشاورزى" نقش بسیار موثرى به خصوص در زمان گذر کشاورزى از ویژگى هاى کشاورزى سنتى به کشاورزى تجارتى ایفا مى کند.

حال از آنجا که هر ساله حوادث طبیعی آسیب‌های جانبی زیادی به قسمت‌های مختلف اقتصادی و کشاورزی ما وارد می سازد، وجود بیمه محصولات کشاورزی برای جبران زیان‌های ناشی از بلایای طبیعی الزامی است و باید تبلیغاتی همه جانبه و یکپارچه برای شناساندن بیمه محصولات و مزایای آن به کشاورزان توسط کارگزاران صنعت بیمه صورت گیرد.

بیمه محصولات کشاورزى در مفهوم وسیع تر نوعى تامین پوشش حمایتى براى انواع محصولات زراعى و باغى، دامى، زنبور عسل، کرم ابریشم، آبزیان پرورشى، طرحهاى جنگلدارى، مرتع دارى و آبخیزدارى در برابر خسارتهاى ناشى از حوادث طبیعى و حوادث قهرى مانند تگرگ، توفان، خشکسالى، زمین لرزه، سیل، سرمازدگى، یخبندان، آتش سوزى، صاعقه، آفات و امراض نباتى عمومى و قرنطینه اى و امراض حیوانى و قرنطینه اى مى باشد که به موجب عقد قرارداد و بیمه گذار با شرکت یا سازمان بیمه گر صورت می‌گیرد.

صندوق بیمه محصولات کشاورزی دارای استقلالی مالی و شخصیت حقوقی است و بر اساس مقررات قانونی شرکتهای دولتی اداره و دارای شورای عالی مرکب از وزرای کشاورزی، اموراقتصادی ودارائی بازرگانی، مشاور و رییس سازمان برنامه و بودجه به ریاست وزیر کشاورزی میباشد .

با وقوع حوادث و بلایای طبیعی، خشکسالی و سرمازدگی شاهد ازبین‌رفتن محصولات کشاورزی بوده و هستیم و در این سال‌ها به دلیل تغییر اقلیم، سرمازدگی باغات نمود بیشتری داشته است.

بیمه محصولات کشاورزی به‌عنوان یک راهکار برای مقابله با بلایای طبیعی، خشکسالی، تغییر اقلیم و آنچه محصولات کشاورزی را تهدید می‌کند و در نتیجه برای کاهش خسارت کشاورزان موردتوجه و تأکید قرار گرفته است؛ اما مشاهده می‌شود که کشاورزان از این بیمه استقبال نمی‌کنند.

بیمه محصولات در کشاورزی شامل محصولات زراعی، باغی و حدود ۲۰۰ محصول دامی و شیلاتی مانند پرورش آبزیان، زنبورعسل و… است.

کشاورزان از عدم حمایت دولت گلایه دارند

مهرداد روستا در گفتگو با خبرنگار فارس در فیروزآباد، با بیان این که علیرغم خدمات بسیاری که صندوق بیمه محصولات کشاورزی به کشاورزان داده است گلایه‌هایی نیز وجود دارد ، اظهار داشت: گلایه باغداران و کشاورزان از عدم حمایت دولت در خصوص سرمازدگی مورخ  ۱۹ دیماه ۱۳۹۹ و خسارت به بار آمده در شهرستان های فیروزآباد، قیروکارزین و فراشبند که بلافاصله توسط رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم شهرستان های فیروزآباد قیروکارزین و فراشبند نیز بازدید شد متاسفانه با گذشت یکسال هیچگونه اقدامی صورت نگرفته است.

کمک ستاد بحران محقق نشده

وی افزود: از آنجا که بررسی میزان خسارت و برآورد مبلغ خسارت بر عهده کارشناسان صندوق بیمه کشاورزی گذاشته شد، تا کنون کمک ستاد بحران محقق نشده که  بی اعتمادی باغداران و کشاورزان به صندوق بیمه محصولات کشاورزی را نیز در پی داشته است.

کارشناس بیمه محصولات کشاورزی ادامه داد: امید است که با محقق شدن وعده های مسولین موجب دلگرمی تولید کنندگان و ازبین رفتن هرگونه بی اعتمادی و دلسردی گردد.

روستا در بخش دیگری با بیان این که حمایت صندوق بیمه محصولات کشاورزی در استان در قالب شرکت‌های خدمات بیمه‌ای صورت میگیرد که عملکرد آن در شهرستان های فیروزآباد ، قیروکارزین، فراشبند ‌و مهر در راستای حمایت از تولید کنندگان در زیر بخش های زراعت، باغات، دام، طیور و منابع طبیعی در سال زراعی ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ ابراز داشت: .شهرستان فیروزآباد هزار و ۵۰۰ نفر بهره بردار مبلغ یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان، قیروکارزین با سه هزار و ۳۰۰ نفر بهره بردار هفت میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان غرامت،  فراشبند با هزار و ۷۰ نفر بهره بهره بردار سه میلیارد تومان غرامت و شهرستان مهر ۸۸۰ نفر بهره بردار مبلغ دو میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان غرامت پرداخت شده است.
وی در پایان گفت: خسارت‌های سال زراعی ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ در خصوص گندم ابی و دیم، کلزا و جو آبی و دیم به حساب بیمه گذاران واریز گردیده است.

 کشاورزان و دامداران محصولات خود را بیمه کنند

همچنین حسین ارگیو در گفت و گو با خبرنگار فارس در فیروزآباد با اشاره به خسارت بارندگی ۹۳۱ میلیارد و ۸۰۰ ملیونی به بخش کشاورزی این شهرستان در سال زراعی پیش اظهار داشت: این میزان خسارت در زمینه محصولات باغی، زراعی و دامی وارد شد که کشاورزان و دامداران با بیمه کردن محصولات کشاورزی و دامی خود می‌توانستند بخشی از این زیانها را کاهش و جبران کنند.

وی افزود: در سال پیش بر اثر بارندگی و باد شدید ۱۰۰ هکتار از محصولات زراعی و هزار و ۱۰۰ هکتار از باغات این شهرستان شامل بخش مرکزی و میمند خسارت دید.

فرماندار شهرستان فیروزآباد تصریح کرد: ۸ هزار و ۸۰۰ تن محصولات باغی، ۵۵۰ کلونی زنبور در بارش های سیل اسا و باد شدید  در این شهرستان دچار خسارت شدند.

آرگیو بیان داشت: خسارت سرمازدگی به روستای وحدت آباد در سال زراعی پیش بسیار شدید بود که کشاورزان نیاز به حمایت بیمه ای و مساعدت داشتند.

وی گفت: با راه اندازی یک شعبه مستقل بیمه کشاورزی در بخش میمند می‌تواند کشاورزان و دامداران بخش میمند را جهت بیمه محصولات و پیشگیری از خسارات ناشی از بارندگی و سرمازدگی حمایت کند. 

فرماندار شهرستان فیروزآباد ابراز داشت: به دلیل تغییرات اقلیمی و احتمال وقوع مخاطرات احتمالی از جمله سرمازدگی، کشاورزان و دامداران با زیر پوشش بیمه قرار دادن محصول خود، زیان ناشی از آن را کاهش  و از مزایای بیمه محصولات برخوردار شوند.

آرگیو خاطرنشان کرد: با جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۰ و تخصیص ردیف بودجه‌ای در مجلس شورای اسلامی در تصویب ردیف(۲)تبصره ۱۳ و سهم پرداخت و تزریق اعتبار دولت به صندوق بیمه محصولات کشاورزی به صورت هر ساله خدمات بیمه‌ای گسترده و با امنیت بیشتر اتفاق خواهد افتاد.

وی افزود: از این رو دولت با حمایت مالی صندوق بیمه‌ای محصولات کشاورزی و دامی و توصیه به کشاورزان و دامداران جهت مشارکت و ثبت نام بیمه باغات، زراعت و دام و طیور در صورت هرگونه رویداد و خسارت و بلایای طبیعی احتمالی به دام و کشاورزی، کشاورزان و دامدارن تحت پوشش بیمه‌ای محصولات کشاورزی در اولویت حمایات مالی قرار خواهند گرفت و هیچ گونه کمک بلاعوض به کشاورز و دامدار فاقد بیمه صورت نمی‌گیرد.

فرماندار شهرستان فیروزاباد در پایان تصریح کرد: حذف ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده و عوارض شهرداری از مبلغ قابل پرداخت کلیه بیمه‌نامه‌های کشاورزی از تاریخ ١٣ دی ماه ١۴٠۰ از دیگر حمایات دولت در جهت ترغیب و تشویق کشاورزان بیمه شده می‌باشد و مبالغی که از ابتدای مهر ماه ١۴٠٠ تا تاریخ ۱۳ دی ماه ۱۴۰۰ به عنوان ۹ درصد مالیات بر ارزش افزوده از بیمه گذاران اخذ گردیده به عنوان طلب بیمه گذار قابل عودت داده می‌باشد.

بیمه کشاورزی راهکار جبران کننده بخشی از خسارات وارده احتمالی است

سید کاظم موسوی در گفت و گو با فارس اظهار داشت:  خسارت به مزارع و باغات و دام در مجموع در شهرستان فیروزآباد در سال جاری تاکنون را حدود ۱۰۰ میلیارد تومان پیش بینی نمود تصریح کرد: بحران آب درشهرستان جدی می باشد و کشاورزان می بایست  طبق برنامه کشت ومتناسب با آب  موجود کشت نمایند.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان فیروزآباد با بیان اینکه بیمه کشاورزی راهکار حفاظتی از کشاورزان در برابر حوادث غیرمترقبه و جبران کننده بخشی از خسارات وارده احتمالی است، خطاب به کشاورزان گفت: جهت بیمه نمودن محصولات کشاورزی خود به منظور بهره مندی از خدمات بیمه‌ای و حمایت در مواقع بحران و حوادث اقدام نمایند.

استقبال کشاورزان و دامداران میمندی از بیمه محصولات چشمگیر بوده است

همچنین مسئول بیمه محصولات کشاورزی شعبه میمند در گفت و گو با فارس اظهار داشت: کشاورزان و دامداران میمندی تا پیش از افتتاح دفتر بیمه محصولات کشاورزی در میمند به دلیل نبود این دفتر هیچ اقدامی در جهت بیمه محصولات کشاورزی نکرده بودند.

وی افزود؛ از زمان افتتاح دفتر بیمه محصولات کشاورزی و دامی در مرکز جهاد کشاورزی میمند تاکنون استقبال کشاورزان جهت بیمه محصولات کشاورزی و دامی بسیار مطلوب و چشمگیر بوده است.

رضایی خاطرنشان کرد: راه اندازی بیمه محصولات کشاورزی در شهر میمند جهت حمایت و رفاه و تسریع روند بیمه محصولات کشاورزی کشاورزان و دامداران میمندی صورت گرفته است.

انتهای پیام/ف

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.