چرا کرونا، «این درد مشترک هرگز جدا جدا درمان نمی‌شود»؟!

تابناک پنج شنبه 18 دی 1399 - 01:29
به رغم شروع واکسیناسیون کووید ۱۹ در بسیاری از کشورها، احتمال ریشه کنی ویروس کرونا حالا کمرنگ‌تر از قبل شده است. شرایطی که یکی از دلایل رقم خوردنش، تلاش‌های پراکنده و نامنسجم بشر برای رهایی از این بلای مهیب است.
تابناک اجتماعیبه رغم شروع واکسیناسیون کووید ۱۹ در بسیاری از کشورها، احتمال ریشه کنی ویروس کرونا حالا کمرنگ‌تر از قبل شده است. شرایطی که یکی از دلایل رقم خوردنش، تلاش‌های پراکنده و نامنسجم بشر برای رهایی از این بلای مهیب است.

به گزارش «تابناک»؛ در آستانه یک سالگی ورود ویروس کرونا به کشورمان، وزیر بهداشت روز گذشته در مقابل دوربین های تلویزیونی حضور یافت تا خبری مهم را مخابره کند؛ شناسایی نخستین مورد مبتلا به ویروس جهش یافته کرونا در کشورمان. مسافری که اخیرا از انگلستان به کشورمان بازگشته و در یک بیمارستان خصوصی بستری و در آنجا آزمایش شده است.

اینکه این مسافر چقدر بدحال بوده که نیازمند بستری در بیمارستان شده را نمی دانیم و تنها اینقدر می دانیم که سعید نمکی گفته «این فرد با تست پی سی آر مثبت به ایران آمده(؟) و چون از روز نخست آگاه و هوشیار بود، خود را ایزوله کرده و کسی از اطرافیان او به این ویروس مبتلا نشده است؛ با غربالگری که از نزدیکان این بیمار انجام شد، هیچ موردی از این ویروس در فرد دیگری در کشور پیدا نشد.»

صرف نظر از اینکه چگونه فردی با تست مثبت کرونا توانسته خودش را از غربی ترین نقطه قاره اروپا به ایران برساند و از آن مهم تر، فارغ از آنکه چگونه چنین فردی بعد از توقف پروازها از مبدا انگلیس به کشورمان و شروع طرح وزارت بهداشت برای شناسایی مسافرانی که از این مبدا به ایران سفر کرده بودند، شناسایی نشده و بعد از بستری در بیمارستان شناسایی شده، حالا می‌دانیم که راه ورود گونه خطرناک تر ویروس کرونا به کشورمان باز بوده است.

این را می شود به وضوح از روایت وزیر از شناسایی کرونای جهش یافته در انگلیس در کشورمان دریافت. سویه ای از ویروس که مسری تر است و با جهشی که در خارهای روی پوسته داشته، چسبندگی بیشتری به سلول دارد و در نتیجه بیماری زاتر از نسخه های قبلی است؛ هرچند هنوز هیچ گزارشی که تایید کند بیماری ناشی از این سویه شدیدتر از بیماری ناشی از سویه های قبلی است، منتشر نشده و لذا نمی توان گفت ویروس جهش یافته مرگبارتر هم هست.
 
چرا کرونا، «این درد مشترک هرگز جدا جدا درمان نمی‌شود»؟!

البته این پایان ماجرا نیست، چون برخی گزارش‌ها حکایت از آن دارند که نسخه جدید ویروس کرونا آنقدر متفاوت از نسخه‌های قبلی است که احتمال دارد افرادی که قبلا به کووید ۱۹ مبتلا شده اند را هم درگیر کرده و بار دیگر آنان را به این بیماری مبتلا نماید؛ گزاره‌ای که بررسی آن در دستور کار پژوهشگران قرار دارد و در صورت تایید، باید اثرگذاری بسیاری از واکسن‌های فعلی را به دست فراموشی سپرد و چشم انتظار نسخه‌های جدیدی از واکسن کرونا بود که بر اساس سویه جدید ساخته شده اند.

نکته قابل تامل در این میان، ضرورت رعایت پروتکل‌های بهداشتی و مراقبتی و انتظار برای مشخص شدن نتیجه پژوهش‌ها پیرامون ویروس جهش یافته اخیر است. ضرورت درک این نکته کلیدی که ممکن است واکسن‌ها کارایی مورد انتظار را نداشته باشند؛ همان واکسن‌هایی که با همراهی سازمان بهداشت جهانی و چشم پوشی مسئولان بهداشت و درمان در کشور‌های مختلف بر روند‌های استاندارد ساخت واکسن و تاکید بر تسریع امور، یکی پس از دیگری خلق می‌شوند، مراحل آزمون را پشت سر می‌گذارند و بسیاری در مراحل نهایی آزمون مورد استفاده وسیع قرار می‌گیرند.

این در حالی است که به رغم تسریع امور مربوط به ساخت و تایید واکسن در جهان، شاهدیم که راه دستیابی به این نوشدارو برای امثال کشورمان مسدود یا به شدت دشوار و سخت است تا جایی که واریز وجه برای خرید واکسن از پروژه‌ای که رهبری آن بر عهده سازمان بهداشت جهانی است هم با موانعی پرشمار مواجه می‌شود. مسیری که در پایانش قرار است میزان محدودی واکسن در اختیار کشورمان قرار گیرد تا به گروه‌های اولویت دار تزریق شود و برای واکسیناسیون عمومی به هیچ عنوان کافی نیست.

اینجاست که بار دیگر یک موضوع کلیدی پیرامون کرونا خودنمایی می‌کند؛ اینکه ریشه کنی کرونا ممکن نیست، مگر آنکه اقدامی مشترک در سراسر جهان آغاز شود که بر اساس آن همه مردم کره خاکی واکسیناسیون شوند؛ چه آن‌هایی که در کشور‌های فقیر مانند برخی کشور‌های آفریقایی ساکن هستند و چه امثال ایرانیان که تحریم‌های ظالمانه حتی مانع از خرید واکسن برایشان شده است. مسیری که تا طی نشود، ویروسی که با ابتلای یک نفر در ووهان شروع به تکثیر در جهان کرد، قادر به ادامه تکثیر خود در همه کشور‌های محروم از واکسن خواهد بود و به همه جای جهان سرایت خواهد کرد.

*«این درد مشترک، هرگز جدا جدا درمان نمی‌شود»، پاره‌ای از سرود «رزم مشترک» معروف به «همراه شو عزیز» است که به رغم شهرت زیادی که در کشورمان دارد، شاعرش مشخص نیست و پشت اسم مستعار «برزین آذرمهر» و برخی ادعاها پنهان مانده است.

منبع خبر "تابناک" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.