به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان، خشکسالی و کاهش آب سفرهای زیرزمینی طی چند سال گذشته به بخش کشاورزی آسیبهای جدی وارد کرد. عدم حمایت از معیشت کشاورزان و از سویی نبود برنامهریزی درست برای اجرا و پیادهسازی سیستمهای نوین آبیاری موجب شد تا برخی کشاورزان برای ادامه فعالیت خود و آبیاری مزارع دست به گریبان آبهای فاضلاب شوند.
براساس ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی هر اقدامی مانند آلوده کردن آب آشامیدنی، توزیع آب، دفع غیربهداشتی فضولات دامی و مواد زائد، تخلیه سموم در رودخانهها و استفاده غیرمجاز از فاضلاب خام یا پساب تصفیهخانه فاضلاب برای مصارف کشاورزی ممنوع است، با این وجود آبیاری برخی مزارع با فاضلاب خام و تصفیه نشده همچنان در کشور مشاهده میشود و مختص به یک استان یا شهر خاص نیست.
بر اساس گفتههای مدیر دفتر محیط زیست و کیفیت منابع آب شرکت آب و منطقهای گلستان تنها در پنج ماهه نخست سال جاری ۱۴۶ مورد آبیاری مزارع استان با فاضلاب خام شناسایی شد، بهرغم آنکه این موضوع با سلامت جامعه ارتباط مستقیمی دارد جای تعجب است چرا شاهد پیگیری و اقدام خاصی از سوی مسوولان امر در این رابطه نیستیم؟
*پاسکاری وظایف بین دستگاههای متولی موجب بیتوجهی به آبیاری محصولات کشاورزی با آبهای آلوده شده است
شاید یکی از مهمترین دلایل بیتوجهی مسوولان به موضوع آبیاری مزارع با فاضلاب تصفیه نشده پاسکاری وظایف بین دستگاههای مختلف باشد، طبق مصوبه هیأت وزیران چندین دستگاه در بحث نظارت آبیاری مزارع و اراضی کشاورزی دخیل هستند با این وجود پاسکاری وظایف به جای پاسخگویی موجب شده تا کابوس آبیاری برخی محصولات کشاورزی با آبهای آلوده آرامش مردم را برهم بزند.
البته در بحث آبیاری اراضی کشاورزی با فاضلاب نمیتوان از ذکر یک نکته مهم غافل شد، در سالهای اخیر شهرنشینی و صنعت آن چنان در کشور ما رشد یافت که اغلب مسوولان برنامه و فکری برای رها کردن و ساماندهی فاضلاب صنایع، بیمارستانها و ساختمانسازیهایی که در شهر انجام میشود نداشتند، از این رو برخی شبکههای فاضلاب بدون نظارت به کانالها کشاورزی که خیلی پیشتر از سبز شدن ساختمانها و کارخانهها وجود داشتند وارد میشود در حالی که تفکیک کانالهای کشاورزی با کانالهای فاضلاب باید به یک مطالبه اصلی مسوولان متولی تبدیل شود اما وقتی صحبت از آبیاری محصولات کشاورزی با فاضلاب میشود تمام نگاهها به سمت کشاورزی است که شاید کوچکترین تقصیری در این موضوع نداشته باشد.
چند وقتی است برخی شهروندان گالیکشی نسبت به آبیاری برخی مزارع سبزی در این شهر با فاضلاب تصفیه نشده ابراز نگرانی میکنند، البته این موضوع بارها در نقاط مختلف استان گزارش شده اما این بار شهروندان گالیکشی خواستار رسیدگی به این موضوع هستند.
*آبیاری محصولات کشاورزی با فاضلاب خام تهدید علیه سلامت جامعه است/ مردم با مشاهده مشکلات بهداشتی با سامانه ۱۹۰ تماس بگیرند
در همین رابطه محسن خانلرپور مسوول بهداشت محیط گالیکش در خصوص مشکلات آبیاری مزارع با آب فاضلاب خام در گفتوگو با خبرنگار فارس اظهار کرد: آبیاری مزارع با فاضلاب خام مشکلات و مخاطرات خاص خودش از جمله شیوع بیماریهایی همچون اسهال، تب و مشکلات گوارشی را به دنبال دارد، از سویی به دلیل تماس مستقیم کشاورز با این آبها مشکلاتی نیز برای آنها ایجاد میشود.
وی تصریح کرد: طبق مصوبه هیأت وزیران چند دستگاه از جمله وزارت نیرو، جهاد کشاورزی و بهداشت در پیشگیری از آبیاری مزارع با فاضلاب خام دخیل هستند از این رو هر ساله مکاتباتی با اداره جهاد کشاورزی شهرستان داریم مبنی بر آنکه اگر چنین مواردی مشاهده شد به ما اعلام کنند.
مسوول بهداشت محیط گالیکش افزود: آخرین گزارشی که به مرکز بهداشت گالیکش در خصوص آبیاری مزارع با فاضلاب ارسال شد مربوط به اواخر سال ۱۳۹۹ است ما این موضوع را با جهاد کشاورزی شهرستان در میان گذاشتیم اما آنها اعلام کردند موردی که اراضی کشاورزی با فاضلاب آبیاری شده باشد در شهرستان وجود ندارد.
خانلرپور با بیان اینکه گلستان و شهرستان گالیکش یکی از قطبهای کشاورز محسوب میشوند و به دلیل مشکلات کم آبی احتمال مخاطراتی از جمله آبیاری با فاضلاب وجود دارد، ادامه داد: به تمام دستگاههای اجرایی که ۳۴ خانه بهداشت و هشت مرکز بهداشت درمانی هستند اعلام شده با مشاهده آبیاری مزارع با فاضلاب این موضوع را سریعأ گزارش کنند، آخرین مورد نیز در یکی از روستاهای شهرستان به ما گزارش شد.
وی آبیاری محصولات کشاورزی با فاضلاب خام را تهدید علیه بهداشت عمومی عنوان کرد و افزود: از مردم درخواست میکنیم با مشاهده چنین مواردی یا مشکلات بهداشتی دیگر از طریق سامانه ۱۹۰ به ما اعلام کنند ما نیز طبق ماده ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی مکلف به اعلام جرم به مراجع قضایی هستیم.
*رها کردن آبهای آلوده به کانالهای کشاورزان تقصیر کشاورز نیست/ شانه خالی کردن شهرداری گالیکش از ساماندهی و رسوبگیری کانالهای درونشهری
برات آشور فارسیانی مدیر جهاد کشاورزی گالیکش نیز در رابطه با دغدغههای شهروندانی گالیکشی در خصوص آبیاری برخی مزارع کشاورزی با فاضلاب گفت: ۶ رشته نهر زراعی داخل گالیکش عبور میکنند اما اینها به معنای آب فاضلاب نیست بلکه آب کشاورزی است که سالها از داخل شهر در حال عبور هستند.
وی تصریح کرد: از زمانی که ساختمانسازیها در شهر گسترش یافت و نخالهها داخل شهر رها شدند زمان سیل این آبها به سمت پایین شهر روانه و این گمانه زمانیها ایجاد که اراضی کشاورزی در پایین دست با فاضلاب آبیاری میشود و این امر یک مشکل جدی برای بخش کشاورزی ایجاد کرده است.
*هیچ مزرعهای در گالیکش با فاضلاب خام آبیاری نمیشود
مدیر جهاد کشاورزی گالیکش افزود: ساماندهی این کانالها در داخل شهر به عهده شهرداری و خارج از شهر به عهده جهاد کشاورزی است، بخشهایی که بتونی هستند در خصوص رسوبگیری و جمعآوری زبالهها مشکلی وجود ندارد؛ در سال ۱۳۹۹ فرمانداری گالیکش، شهرداری را مکلف به ساماندهی آبهای سطحی کرد، اعتبار هم تخصیص داده شد اما هنوز در دستور کار قرار نگرفته است تا انهاری که از شهر خارج میشوند رسوبگیری در آنها انجام تا زباله همراه آب به سمت پایین دست نرود.
فارسیانی با بیان اینکه کشاورزان در این رابطه تقصیری ندارند و آبهای فاضلاب و آلوده نباید به کانالهای کشاورزان ورود پیدا کنند،گفت: همکاران ما در بحث آبیاری مزارع همواره در حال رصد هستند و تاکنون مزرعهای تحت این عنوان که با آب فاضلاب در گالیکش آبیاری میشود اتفاق نیفتاده است.
انتهای پیام/۸۳۰۱۷