بانک دی چگونه از عرش به فرش رسید؟

اقتصاد آنلاین سه شنبه 12 بهمن 1400 - 20:16
بانک دی که سال گذشته را با شناسایی سود خالص سه هزار و ۴۶۰میلیارد تومانی به پایان رسانده بود، در ۶ماه ابتدایی امسال، دو هزار و ۶۰۰میلیارد تومان زیان خالص را متحمل شده است.

اقتصاد آنلاین – سهیل بانی؛ بانک دی در سال ۱۳۸۹ تاسیس شد و از زیر مجموعه‌های بنیاد شهید و امور ایثارگران به حساب می‌آید. سهام بانک دی، در سال ۹۰ و با نماد «دی» در فرابورس ایران عرضه شد. ارزش بازاری فعلی «دی» برابر با ۱۲هزار و ۶۵۰میلیارد تومان و سرمایه ثبتی آن ۱۳هزار و ۵۰۰هزار میلیارد تومان است، در ادامه بیشتر با سهام بانک دی آشنا می‌شویم.

از عرش به فرش

نماد بانک دی، از سهم‌هایی بود که در زمان رونق بورس اواخر سال۹۸ و نیمه نخست سال ۹۹، با استقبال شدید معامله‌گران مواجه شد. نماد دی از ابتدای سال ۹۹ تا ۲۰ مرداد همان سال که سقف قیمتی خود را تجربه کرد، رشد قیمت شگفت‌آور هزار و ۴۸۰درصدی را رقم زد. 

با این وجود «دی» نیز از سقوط بازار بی‌نصیب نماند و از سقف قیمتی تا آخرین روز معاملاتی خود، افتی ۷۶درصدی را ثبت کرد. گفتنی است «دی» در مدت ذکر شده، نسبت به دیگر هم‌گروه‌های خود بیشترین افت قیمت را رقم زده است. نمودار زیر، روند قیمتی «دی» از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا آخرین روز معاملاتی این سهام را نشان می‌دهد.

بانک دی چگونه از عرش به فرش رسید؟

عدم شفافیت؛ معضل بزرگ سهامداران «دی»

معاملات سهام بانک دی از ۲۸ مهر ماه امسال تاکنون متوقف شده و علت آن، رعایت نکردن الزامات افشای اطلاعات توسط این بانک اعلام شده است. غیبت‌های متعدد دی از چرخه معاملات، انتقادهای بسیاری را از سوی سهامداران این بانک به همراه داشته است. سهام بانک دی، تنها در ۵۷روز از ۲۰۷روز معاملاتی بورس، از ابتدای سال ۱۴۰۰ حضور داشته و مابقی روزها، به دلایل متفاوت ممنوع ‌المعامله بوده است.

این اتقادات تا جایی ادامه پیدا کرد که منجر به درگیری و تنش بین سهامداران و هیات مدیره بانک دی در مجمع عمومی عادی به صورت فوق‌العاده این بانک شد و جنجال‌های فراوانی به پا کرد.

بانک دی باز هم زیان‌ده شد

آخرین صورت‌های مالی منتشر شده از بانک دی، مربوط به گزارش ۶ماهه منتهی به ۱۴۰۰.۰۶.۳ است. طبق این گزارش، بانک دی در نیمه نخست امسال زیان، خالص دو هزار و ۶۰۰میلیارد تومانی را متحمل شده است. در حالی که بانک دی در دوره مشابه سال ۹۹، سود خالص سه هزار و ۳۲۰میلیارد تومانی را شناسایی کرده بود.

بانک دی که در سال‌های ۹۵ تا ۹۸ همواره زیان‌ده بود، در سال ۹۹، سود خالص سه هزار و ۴۶۰میلیارد تومانی را کسب کرد. با این وجود، به نظر می‌رسد که این بانک در پایان سال ۱۴۰۰، باز هم زیان‌ده شود.

از سوی دیگر بانک دی از سال ۹۵ به بعد، همواره دارای زیان انباشته بوده است و این رقم در پایان شهریور ماه امسال، با ۳۸.۵درصد افزایش به ۹هزار و ۳۴۰میلیارد تومان رسید. گراف زیر، سود و زیان خالص بانک دی و سود زیان انباشته این بانک در پایان سال مالی ۹۰ تا ۹۹ و ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۰ را نشان می‌دهد.

بانک دی چگونه از عرش به فرش رسید؟

فاصله شدید نرخ کفایت سرمایه از استانداردها

نرخ کفایت سرمایه یکی از شاخص‌های مهم در نظام بانکی است و نشان‌دهنده نسبت اطمینان، درجه ریسک بانک و صیانت از سپرده‌های بانکی است. نرخ کفایت سرمایه، مطابق استانداردها باید بیش از هشت درصد باشد اما آمار این نرخ در بانک دی فاصله بسیاری از این میزان دارد. نرخ کفایت سرمایه بانک دی در پایان شهریور ماه سال ۱۴۰۰، به منفی ۳۸درصد رسید که به هیچ عنوان قابل قبول نیست. جدول زیر، نرخ کفایت سرمایه بانک دی را از سال ۱۳۹۳ تاکنون نشان می‌دهد.

بانک دی چگونه از عرش به فرش رسید؟

منبع خبر "اقتصاد آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.