آفت موازی‌کاری دستگاه‌ها بر بذر مشاغل خانگی/ ضرورت حذف بروکراسی پیچیده اداری

خبرگزاری فارس یکشنبه 17 بهمن 1400 - 09:12
آفت موازی‌کاری دستگاه‌ها بر بذر مشاغل خانگی/ ضرورت حذف بروکراسی پیچیده اداری

خبرگزاری فارس از اصفهان؛ کارگاهی را با سقف آرزوهای خود و به وسعت همدلی و همراهی جوانان راه‌اندازی کرده و عطر خوش گیاهان با بوی رفاقت و یکرنگی همراه شده است؛ کارکنان پشت دستگاه‌های خشک‌کن، ریشه بیکاری را خشک کرده‌اند و از ظرفیت گیاهان دارویی برای ایجاد اشتغالی پویا بهره گرفتند.«بارها دیده‌ام که مردم این منطقه گیاهان را بر روی پشت بام خود خشک می‌کنند اما اغلب به دلیل نحوه نادرست خشک کردن، فاسد و یا خراب می‌شدند از این رو با وام کارآفرینی کارگاهی را برای خشک کردن مکانیزه گیاهان راه‌اندازی کردم». این صحبت فریبا جزی است. فردی که به عنوان یک کارآفرین دهه شصتی با بررسی نیاز بازار و مردم منطقه فریدونشهر توانسته به توسعه و رونق مشاغل خانگی کمک کند.

فریبا جزی، کارآفرین فریدونشهری در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به ایجاد اشتغال مستقیم و غیر مستقیم برای زنان خانه‌دار و سرپرست خانواده می‌گوید: در فرآیند خرد و خشک کردن گیاهان دارویی و همچنین بسته‌بندی این محصولات حدود ۱۰۰ نفر از زنان خانه‌دار به کار گرفته شدند. علاوه بر این ۵ نفر از افرادی که در کارگاه حضور دارند بیمه شدند و اگر بتوانم با حمایت مسئولان افراد بیشتری را تحت پوشش بیمه قرار می‌دهم.

وی کرفس کوهی را یکی از گیاهان کمیاب این منطقه می‌داند و می‌گوید: برای ماندگاری بیشتر این گیاه علاوه بر گسترش کاشت، نیاز به خشک شدن توسط دستگاه‌های مکانیزه دارد و به دلیل شرایط ویژه رویش این گیاه، این منطقه می‌تواند در تولید و سپس صادرات و توزیع سرآمد باشد.

ظرفیت پنهان اشتغال خانگی

جزی بازار دلالی را از آفت‌های مشاغل خانگی عنوان می‌کند و می‌گوید: دلالان با خرید محصولات خام و به قیمت پایین تنها به ضرر تولیدکننده کار می‌کنند و بعد از آن به صورت خرده‌فروشی و قیمت بالا این محصولات را به فروش می‌رسانند.

این کارآفرین جوان بیان می‌کند: هر منطقه‌ای ظرفیت‌های منحصر به فرد خود را برای تولید و ایجاد اشتغال خواهد داشت و منطقه فریدونشهر محصولات و حبوبات دیمی بسیاری دارد که حتی زمستان هم قابل کشت و برداشت است، اما مجوزهای آن در مسیر تهران باقی مانده‌است و حتی در مسیر توسعه و گسترش گیاهان دارویی نیز بسیاری از مجوزها، سرنوشت مشابهی در مسیر بروکراسی اداری دارند.

رضا صفری، فرماندار شهرستان فریدونشهر بزرگ‌ترین آسیب کارگاه‌های کوچک و مشاغل خانگی را فعالیت بدون برند و ضعف در بازاریابی می‌داند و در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید: این منطقه دارای حدود ۲۵۰ هکتار کشت گیاهان دارویی با انواع و اقسام مختلف گونه‌های گیاهی مانند کرفس کوهی، نعناع فلفلی، موسیر، استوخودوس، آویشن، زرشک و...  است؛ اما محصولات مشاغل خانگی اغلب به صورت خام خریداری می‌شود و در مکان‌های دیگری به نام خودشان برندسازی و به فروش می‌رسانند، هرچند که واحدهای کوچک برندسازی را انجام می‌دهند اما این امر نیاز به سرمایه‌گذار و بازاریابی قوی‌تری دارد.

طرحی به توسعه متقاضیان شغل

پس از تصویب قانون حمایت از مشاغل خانگی در سال ۱۳۸۹ به منظور یکی از سیاست‌های اشتغالزایی و اقتصاد مقاومتی، طرح توسعه مشاغل خانگی به صورت مداوم پیگیری می‌شود که اجرا کننده این قانون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است و متقاضیان می‌توانند پس از ثبت‌نام و تائید و بررسی، نسبت به دریافت تسهیلات اقدام کنند. بر اساس آمار و جدول سامانه ملی مشاغل خانگی استان اصفهان، از سال ۹۵ تا ۹۷ میزان ثبت‌نامی‌ها و مجوز صادره سیر صعودی را طی کرده و از سال ۹۸ به بعد روند نزولی داشته است که در سال ۹۹ تعداد مجوزهای صادره ۵۶۹ عدد است.

حسین باقری، معاون اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان در خصوص جزئیات طرح مشاغل خانگی در استان می‌گوید: ۷۷میلیارد تومان تسهیلات در سال جاری به متقاضیان مشاغل خانگی در استان اصفهان اختصاص یافته که میزان آن برای هر فرد در قالب پشتیبان به تشخیص دستگاه اجرایی مربوط است و با توجه به حجم فعالیت و آورده متقاضی تعیین می‌شود. در واقع بررسی طرح و میزان تسهیلات به دستگاه‌های تخصصی، سازمان میراث، جهاد کشاورزی، صنعت و معدن استان، ارشاد، سازمان فنی و حرفه‌ای، بنیاد شهید، کمیته امداد و صندوق کارآفرینی امید سپرده می‌شود.

پرداخت ۲۵ درصد از اعتبارات مشاغل خانگی اصفهان

وی ادامه می‌دهد: از شهریور ماه تاکنون که تسهیلات به استان ابلاغ شده بیش از ۷۵ درصد اعتبارات مذکور مصوب و به بانک‌های عامل معرفی که در واقع حدود ۲۵ درصد اعتبارات توسط بانک‌های عامل پرداخت شده است.

معاون اشتغال و کارآفرینی اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان اصفهان در خصوص شرایط دریافت و ثبت نام می‌گوید: برای ثبت نام در سامانه فقط عکس و گواهی مهارت و در برخی مواقع تاییدیه رشته‌های ستاره دار مورد نیاز است همچنین بانک‌ها در صورت تایید پرونده متقاضی جهت اخذ تسهیلات و واجد شرایط بودن، مطابق با بخشنامه‌های ابلاغی بانک مرکزی باید نسبت به اخذ تضمین اقدام کنند.

وی با بیان اینکه تفکیک جنسیتی برای ثبت نام وجود ندارد، ادامه می‌دهد: شاغلان دولتی مشمول این تسهیلات نمی‌شوند و متقاضیان جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط دریافت این تسهیلات می‌توانند به ادارات تعاون،کار و رفاه اجتماعی شهرستان محل فعالیت خود مراجعه کنند. سایت mkh.mcls.gov.ir برای ثبت نام عموم متقاضیان قابل دسترسی است.

باقری در پاسخ به علت کاهش ثبت نام و صدور مجوز از سال ۹۸ می‌گوید: در آن چند سال سهمیه تسهیلات اشتغالزا کاهش پیدا کرده است.

آفتی به نام موازی‌کاری دستگاه‌ها

ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس، با توجه به اهمیت توسعه مشاغل خانگی می‌گوید: امروزه باید بپذیریم که خانم‌های تحصیل‌کرده خانه‌دار بسیار زیادی با تمایل به مکانیزم دورکاری و استفاده از ظرفیت فضای مجازی در جامعه رشد پیدا کرده‌اند.

وی معتقد است که فضای مشاغل خانگی نیاز به ساماندهی دارد که این امر با یک اقدام مهندسی و ساختاری به کمک دانش‌بنیان‌ها امکان‌پذیر است. زیرا اشتغال در بستر فضای مجازی به خوبی دیده شده که بهترین ظرفیت آن زنان خانه‌دار هستند.

ابوترابی علت عدم ترویج و گسترش ظرفیت مشاغل خانگی را در مشکلات ساختاری و موازی‌کاری دستگاه‌ها می‌داند و می‌گوید: متاسفانه دستگاه‌ها در زمان دریافت بودجه‌ با آمارسازی تنها به دنبال افزایش بودجه خود هستند حتی در زمان ارائه گزارش می‌گویند وظیفه ما نبوده و از انجام فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی مربوطه سرباز می‌زنند.

عضو کمیسیون امور داخلی کشور در مجلس شورای اسلامی ادامه می‌دهد: بنابراین با موازی کاری دستگاه‌ها به آنها اجازه می‌دهیم که از زیر بار مسئولیت شانه خالی کنند و به فکر حفظ خود باشند و در خصوص ساماندهی مشاغل خانگی و فضای مجازی هم وظایف را به یکدیگر محول می‌کنند و جواب شایسته‌ای نمی‌دهند.

حفظ تعامل عاطفی در کنار خدمت‌رسانی

اصغر سلیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس بر این باور است که بسیاری از کشورهای بزرگ در حوزه صادرات و تکنولوژی‌، تجهیزات خود را از مشاغل خانگی تامین می‌کنند، در خانه با کمترین امکانات وسیله‌ای را می‌سازند و در کنار آن تعامل اجتماعی و عاطفی خود را در خانه حفظ می‌کنند.

وی با اشاره به اینکه افراد توانمند می‌توانند با حضور در خانه خدمتی را انجام دهند، می‌گوید: مسؤولان مربوطه باید با تسهیل صدور مجوز از سنگ‌اندازی در این مسیر جلوگیری کنند که با حمایت و کمک به مشاغل خانگی بتوانند با حداقل استانداردها به اقتصاد و تولید کشور نیز کمک کنند.

سلیمی تصریح می‌کند: برای نمونه کشور چین سعی کرد تا به جای تاسیس کارخانه، تولید را به درون خانه‌ها ببرد تا با این روش هزینه‌های تولید در کشور چین را کاهش دهد که از طریق کاهش هزینه تولید، کاهش قیمت تمام شده محصول هم رخ دهد.

به گزارش خبرگزاری فارس، مشاغل خانگی با اینکه در مقیاس کوچکی ایجاد و تولید می‌شود اما می‌توانند در مقیاس کلان به اقتصاد جامعه کمک کنند تا افراد توانمند با حداقل هزینه برای خود و افراد خانواده مشغله‌ای از جنس تولید و درآمدزایی فراهم کنند. اما در این میان بروکراسی‌های خسته‌کننده و طاقت‌فرسای اداری و عدم حمایت مسؤولان همیشه مورد گلایه کارآفرینان و تولیدکنندگان بوده و هست و لازم است در دولت جدید برای حمایت از کارآفرینان خرد حمایت‌های جدی از سوی نهادها و دستگاه‌های مرتبط صورت بگیرد.

انتهای پیام/۳۶۴۹/آ/

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.