به گزارش ایرنا، دولت پیشقدم شده تا در حوزه زنان نگاه پررنگ تری داشته باشد، این را می شد در جریان سفر رییس جمهور به استان لرستان مشاهده کرد که یک روز پیش تر معاون آیت الله رییسی در امور زنان و خانواده به لرستان سفر کرد و دیدارهایی با بانوان در شهرستان های استان و از جمله بروجرد انجام شد.
در ادامه همین نگاه خاص به حوزه زنان، مدیریت امور زنان و خانواده استانداری تلاش دارد تا مسایل و مشکلات بانوان به درستی رصد و شناسایی شود تا با مشارکتی از جنس اندیشه و باور به راهکاری برای کاهش مشکلات این قشر از جامعه رسید.
نگاهی که تازه که اولین گام آن فرصت دادن به بانوان برای بیان مشکلات است تا با قاطعیت و بدون هیچ گونه ملاحظه ای به بیان آسیب ها بپردازند، اینگونه نگاه به نظر می رسد در شهرستان ها تازگی دارد و بانوان کمتر با چنین جلساتی انس داشته باشند این را می توان در احتیاط شان در سخن گفتن مشاهده کرد.
جلسه با عنوان سنگین هم اندیشی بانوان نخبه شهرستان بروجرد با حضور فعالان اجتماعی، نخبگان، تحصیل کردهها و روسای اداراتی که توسط بانوان اداره می شود، برگزار شده است.
جوی سنگین و جدی تر از جلسات معمول به خود دارد وقتی از مدعوین درخواست می شود از دردها و مشکلات شهر بگویند گویی هیچ دردی نباشد و فضا ناخودآگاه به سمتی میرود که همه تصور می کنند باید فقط خود را معرفی کنند.
عبور از دردها و آسیب ها با چنان سرعتی می گذرد که شخص مدیرکل بانوان قدم پیش می گذارد و خطاب به بانوان حاضر در جلسه می گوید که شما باید بتوانید با قاطعیت و بدون تردید و سانسور مسایل و مشکلات متعدد حوزه زنان را در بخش های اجتماعی عنوان کنید و همین شهامتی به زنان حاضر در جلسه می دهد تا از رنج های نهان و آشکار خود را بگویند.
بانویی خود را مشاور در یکی از ادارات معرفی می کند و می گوید به واسطه شغلی که دارد ارتباط نزدیکی با دختران دانش آموز در مناطق روستایی شهرستان بروجرد دارد، دختران در روستاهایی که او رفته است خیلی زود ترک تحصیل می کنند و بلافاصله در همان سنین پایین با تصمیم خانواده ازدواج می کنند.
وی ادامه می دهد: اغلب دخترانی که ترک تحصیل می کنند با رضایت خانواده هایشان با مردانی سن بالا ازدواج می کنند تا جایی که همسن فرزند آن مرد است.
این بانوی مددکار اجتماعی بیان کرد: دختران دانش آموزی را در روستاها می شناسد که گاه برای خرید یک لباس خاص که دوست داشته اند و یا یک وسیله آرایش آنچنان از سوی خانواده مورد کتک و تنبیه قرار گرفته اند که کارشان به بستری در بیمارستان کشیده شده است.
آنگاه که این بانوی مشاور با بیانی دلسوزانه که نشان از نگاه تخصصی او داشت از ماجرای بستری شدن یک دانش آموز ابتدایی بخاطر کتک خوردن از سوی خانواده سخن می گفت، یکی از بانوان دعوت شده در جلسه با لحنی که نه آنقدر بلند است که همه بشنوند و نه آنقدر آرام که هیچ کس نشنود می گوید: "خوب کردند که کتکش زدند از همین الان تا کی" بیانی که تقابل کلامی دو شیوه تربیتی متفاوت را نشان می دهد که البته نتیجه بخش بودن آن را متخصصان این حوزه خود بهتر می دانند.
بانویی دیگر از مشکلات فردی خود می گوید: مشکل او می تواند برای همه بانوانی باشد که در عین شاغل بودن مسوولیت فرزندداری را دارند، به برخوردهای سلیقه ای در مورد نحوه استفاده شان از قوانین دورکاری اشاره می کند، بانوی دیگری از دردسرهایی که یک بانوی شاغل بعد از برگشتن از مرخصی زایمان دارد می گوید و اینکه چگونه حتی وسایل شخصی که پیش تر از آنها استفاده کرده است را هم به او نمی دهند تا چه برسد به پستی که در آن مشغول بوه است.
بانوی جوانی که اخیرا یکی از عزیزان خود را از دست داده است از برخورد های ناشایست و غیر انسانی یکی از بیمارستان های معروف شهر می گوید و بغضی که در گلو دارد را با صدایی لرزان نمایان می کند.
بانوی دیگری که مسوولیت مرتبطی با تربیت کودکان و نوجوانان در یکی از ادارات دارد قبل تر از حضور مسوولان در جمع بانوان با شهامت و صدایی رسا و مطالبه گر، گزارش مبسوطی از وضعیت ظاهری شهر داد.
وضعیتی که توضیح می داد؛ چگونه هر روز در مسیر رفتن به محل کارش باید شاهد معتادان خیابانی باشد که در گوشه هایی در حال مصرف مواد هستند و نگران کودکانی بود که ناخواسته این صحنه ها را می بینند و باید فکری اساسی به حال شان کرد.
این بانو از شجاعت خود در نزدیک شدن به حل آسیب هایی از این دست سخن می گوید و اینکه هیچ ترسی از معتادان ندارد و هر آنچه که در توان دارد برای جمع آوری آنها از سطح شهر از طریق مراجعی همچون شهرداری و شورای شهر ورود پیدا کرده است اما همین بانو زمانیکه مسوولان نشسته بودند هیچ کلامی نگفت تا اینکه یکی از مسوولان شهرستانی خودش پیش قدم شد که شما باید صحبت کنید و از مشاهدات خود باید بگویی و اعتماد بنفسی به همان بانو داد تا مشکلات را در حضور مسوولانی که خود قرار بر انکار مشکل ندارند و بنا را بر شناسایی و اولویت بندی آسیب ها گذاشته اند همکاری کند.
فریبا ولی پور مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری لرستان به تکرار در طول جلسه به بانوان حاضر در جلسه یادآوری می کند: هدف رسیدن به مجموعه ای از مشکلات حوزه بانوان است که دست یابی به این مشکلات به تصویری جامع از این مسایل با همکاری و هم اندیشی خود بانوان که صاحبان ایده و اندیشه هستند و در بیان مشکلات مشارکت داشته باشید.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: توجه به امور زنان و آسیب هایی که در این حوزه وجود دارد یکی از پررنگ ترین بخش های سفر رییس جمهور به لرستان بود و مصوبات خوبی در این زمینه صورت گرفت که جزییات آن به زودی اعلام می شود.
ولی پوری اضافه کرد: نخستین اولویت در کاهش آسیب های اجتماعی زنان اشتغال آنها است تا بتوانند بر مبنای توانمندی هایی که دارند و با حمایت هایی که از آنها می شود به شغلی پایدار برسند.
مدیر کل امور بانوان استانداری لرستان گفت: ارتباط مستقیمی بین فقر و مشکلات اجتماعی وجود دارد و با توجه به آمار موجود بین طلاق، خودکشی و ابتلا به مشکلات روحی اعم از افسردگی ها ارتباط مستقیمی با فقر وجود دارد.
وی در خصوص تعداد و آمار زنان سرپرست خانوار گفت: آماری که فعلا وجود دارد مربوط به سال ۱۳۹۵ است و ما برای رسیدن به آمار دقیق تر از طریق فرمانداری ها اقدام کرده ایم تا بتوان روزدتر به آمار این حوزه رسید.
ولی پور در خصوص زنان بدسرپرست گفت: این زنان نیازمند به حمایت هایی هستند که در قانون برای آنها صورت گیرد با توجه به اینکه در شرایط فعلی تنها در موارد بسیار حاد زنان سرپرست خانوار بصورت موقت مثلا ۱۸ ماهه مورد حمایت قرار می گیرند به دنبال راهکارهای قانونی حمایت از این افراد هستیم که باید از تهران پیگیری شود.
وی یادآور شد: با سفر به شهرستان های مختلف سعی می شود به سیمای جامع و کاملی از آسیب های حوزه زنان رسید. لازمه آن همکاری و مشارکت خود بانوان در بیان صریح مشکلات است زیرا در اتاق فکری که به همین منظور در مرکز استان هم تشکیل شده به موضوع آسیب ها پرداخته می شود.
سرپرست فرمانداری بروجرد نیز با وجود جلسات متعدد دهه فجر در میانه های جلسه آنگاه که بانوان به بیان مشکلات پرداخته بودند به جلسه ملحق شد، گفت: نگاه دولت به خانواده و بانوان بر سه محور نقش مادری، همسری و اجتماعی است که نقش اجتماعی این قشر از جامعه در اولویت قرار دارد.
مجید منعمی تاکید کرد: وظیفه ما بعنوان سیاست گذاران و مجریان سیاست گذاری ها این است که بر سه محور نقش مادری، همسری و اجتماعی زنان تمام برنامه ریزی کنیم.
وی یادآور شد: در شهرستان بروجرد این سه محور با جدیت پیگیری می شود مذاکراتی از قبل نیز در این راستا انجام شده و در حوزه اشتغال بانوان و پیشگیری از آسیب ها توسط دولت طرح هایی تدوین شده است.
بانوان و مجال حضور موثر
فرصت دادن و اهمیت دادن به بانوان در جلسات رسمی می تواند ضمن اینکه آغازی بر پایان یک ترس باشد مجالی فراهم کند تا بانوان به نگاه جامع و کاملی در حوزه زنان برسند که سقف خواسته ها و مطالبات خود را ارتقا بخشند و خود بتوانند از پس برخی مشکلات برآیند که لازمه آن مهارت کنش گری و فعالیت اجتماعی است.
در این خصوص جامعه شناس و پژوهشگر اجتماعی می گوید: گاهی لازم است حمایت هایی از زنان صورت گیرد تا با اطمینان بیشتری مسائل و مشکلات را بیان کنند و این خود مقدمه ای میشود تا از مفید بودن خود احساس رضایت داشته باشند.
معصومه زارعی گفت: باید به آنها فرصت حرف زدن و بیان مشکل را داد؛ بانوان توانمندی هستند که مهارت های کافی برای این حضور را دارند اما اگر بانوانی بودند که فاقد این توان بودند هم می توان فرصت را فراهم کرد چرا که هر بانو در نقش مادرانه خود یک رهبر فکری در خانواده است که بطور مستقیم می تواند بر جامعه اثرگذار باشد.
به گفته این پژوهشگر اجتماعی زنان همیشه در عرصه خصوصی بوده اند و زمان کمتری برای ورود به اجتماع داشته اند و همین گاه باعث کم تجربگی آنها شده است، اما در یک رقابت مثبت برای حضور اجتماعی آنها که قطعا تکمیل کننده نقش های آنها در خانه است باید بطور عملی فرصت کسب توانایی را داد تا جایی که بتوانند به خودباوری برسند.
وی تاکید کرد: زنان فرهیخته و توانمندی هستند که خود می توانند از دل چنین فرصت هایی به بهترین شیوه نقش آفرینی کنند و با ایده ها و اندیشه های آنها در برون رفت از برخی مشکلات و آسیب های حوزه زنان رهایی یابند،
این پژوهشگر حوزه اجتماعی اضافه کرد: اما در عین حال بخش دیگری از بانوان برای رسیدن به این نقطه نیازمند فرصت و حمایت هایی هستند تا بتوانند ضمن نقش موثر خود در خانه مهارت نقش های اجتماعی خود را ارتقا بخشند، فرصتی که بطور عملی در جلسات اخیری که مسوولان حوزه زنان با بانوان دارند قابل مشاهده است.