به گزارش الف، پنتاگون مدعی است ابو ابراهیم القرشی در جریان حمله نیروهای ویژه آمریکایی به مقر اقامتش واقع در شمال سوریه خود را منفجر کرده است.
روزنامه آمریکایی نیولاینز در این رابطه مدعی شده است که بشار خطیب غزال الصمیدعی سرکرده جدید داعش شده است.
الصمیدعي اسامی مستعار زیادی از جمله حجی زید و ابو خطاب عراقی و ابو معز عراقی و ابو اسحاق دارد. او حدود یک سال قبل از ترکیه به سوریه بازگشت. گزارشهای رسانهای حکایت از آن دارد که وی محبوبیتی بیشتر از ابو ابراهیم القرشی داشته و از مهارت های لازم برای فرماندهی این گروه تروریستی برخوردار است.
البته توجه به این نکته لازم است که انتصاب به سمت فرماندهی داعش ساده نیست و مجموعهای از ویژگیهای فردی و عمومی را میطلبد که موارد زیر بخشی از آن را شامل میشود:
- فرد مذکور باید آموزههای وهابیت را پشت سر گذاشته و مجوزهای دینی لازم را در این زمینه داشته باشد.
- فرد باید از اولین افرادی باشد که با سرکردگان سابق گروههای تروریستی یعنی ابومصعب الزرقاوی و ابوبکر البغدادی و دیگران بیعت کرده باشد.
- او نباید از افرادی باشد که دیدگاه های خود را تغییر داده و به گروههای دیگر پیوسته باشد و باید از بیعت سرکردگان سابق داعش خارج نشده باشد.
- سابقه طولانی فعالیتهای تروریستی در راستای اقددمات داعش را داشته باشد.
-از نظر اصل و نسب وابسته به خاندانی باشد که اعضای داعش مدعی هستند منتسب به خاندان پیامبر است.
الصمیدعی در سال ۲۰۱۳ و قبل از اینکه ابوبکر بغدادی فتوای همبستگی گروه تروریستی داعش در عراق با شاخه سوریه آن را داده باشد، عضو داعش شده بود. او از مبارزان القاعده بود که در افغانستان و چچن نیز مبارزه کرده بود. وی همراه با دیگر عناصر داعش در سال ۲۰۱۳ به سوریه رفت تا بتواند رویکردهای تروریستی این گروه را در این کشور که وارد درگیریهای داخلی شده بود، با شدت بیشتری دنبال کند.
او که از عضویت در جماعت انصار الإسلام به داعش پیوسته بود، به عنوان یک تئوریسین مبارزاتی در موصل مورد توجه مقامات داعش قرار گرفت و بر خلاف روال معمول در داعش که معمولا به این افراد با دیده تردید نگاه می شود، ارتباطات نزدیکی با ابوبکر البغدادی پیدا کرد. وی سخنران یکی از مهمترین مراکزی بود که داعش بنا به ادعای خود تعداد زیادی از مفتیان و قضات دولت موهوم خود را از آنجا فارغ التحصیل می کرد.
با وجود سابقه فعالیتهای تروریستی وی، اما ارتباطات الصمیدعی با سرکردگان داعش بلافاصله بعد از پیوستن به این گروه تروریستی از ابهام زیادی برخوردار است. وی طی این سالها ارتباطات خوبی با القرشی نیز داشت. سرکرده داعش پیش از این و در سال 2014 او را به عنوان قاضی مربوط به جنایتهای قتل یا اعدام در نینوا معرفی کرده بود.
وی بعد از تنگ شدن عرصه به داعش در سال ۲۰۱۷ این کشور را ترک کرد و به جنوب ترکیه رفت، اما حدود یک سال بعد بار دیگر به سوریه بازگشت. القرشی روی توانمندیهای الصمیدعی برای فعال سازی مجدد گروه های تروریستی حساب کرده بود و همین موضوع او را به عنوان یکی از گزینههای اصلی جانشینی القرشی مطرح کرده است.
بر اساس اطلاعات مطبوعاتی، القرشی با همراهی الصمیدعي تلاش زیادی را برای بازتشکیل فرماندهی ارشد گروه تروریستی داعش انجام داد و وقتی القرشی در اواخر سال ۲۰۱۹ سرکرده داعش شد، الصمیدعی به عضویت هیئت عالی معروف به کمیته نمایندگی رسید و در عین حال سمت قضاوت را نیز برای خود حفظ کرد.
پستهای قبلی الصمیدعی نشاندهنده خوی وحشی و سبعیت اوست، عاملی که یکی از مولفه های اصلی در انتخاب سرکردگان داعش به شمار میرود، اما هنوز مشخص نیست این انتخاب با چه واکنشی از سوی گروههای مختلف موجود در داعش مواجه شود. شاید همین عدم توافق بر سر جانشین القرشی است که اعلام رسمی جانشین وی از سوی داعش را به تأخیر انداخته است. اما در هر صورت بررسی نقش آمریکا در نقل و انتقالات داعش بویژه بعد از فروپاشی این گروه در سوریه و محاصره رهبران آن توسط نیروهای مقاومت که توسط بالگردهای آمریکایی به مناطق امن انتقال داده شدند، نشان میدهد این برگه هنوز کارکرد خود را برای مقامات کاخ سفید از دست نداده است و همچنان باید منتظر شنیدن اخبار بیشتر از داعش در منطقه باشیم.