چوب‌هایی که بر تخته حراج نشسته‌اند

خبرگزاری ایسنا یکشنبه 15 اسفند 1400 - 09:47
سریال پرتکرار چوب‌های حراج شده از باغات پرمحصول مردم سال‌هاست حتی در خراسان جنوبی که جنکل ندارد ادامه دارد و دلالانی که انگار ارزش چوب را به نفع خود تمام می‌کنند.
چوب‌هایی که بر تخته حراج نشسته‌اند

صداهایی به گوش می‌رسد؛ گوش خراش است و مانع آرامش روستا؛ صدایی که تیشه بر تنه درختان می‌گذارد؛ پولی به جیب دلالان می‌نهد و کشاورزان را درگیرتر می‌کند. هراز چندگاهی خبر رسمی یا غیررسمی از قطع درختان به گوش مان می‌رسد، اینکه عده‌ای چوب حراج به جنگل‌ها و سرمایه‌های ملی زده‌اند. این امر سال‌هاست که البته گاهی هم به بهانه خشکسالی و نبود منابع آبی ادامه دارد و برخی متخلفان، جیب خود را با تاراج چوب‌های درختان جنگلی و باغی پر می‌کنند و تیغ بر گلوی درختان تر و خشک گذاشته‌اند.

به گزارش ایسنا، شنیده‌ها حاکی از این است که چوب‌های فلک زده پس از خداحافظی از باغ توسط دلالان به قیمت‌های گزاف به فروش می‌رسند؛ برای تولید زغال استفاده شده و یا در کوره‌های صنعتی و سنتی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد. گاهی هم به علت کمبود نهاده‌های دامی، چوب‌های برش خورده را با خوراک دام مخلوط می‌کنند تا صرفه اقتصادی بیشتری داشته باشد و این وسط تنها دامدار، کشاورز و مردم ضرر می‌کنند. کامیون‌ها هر روز بار خود را می‌بندند و مهمترین سرمایه روستا را خارج می‌کنند و این مرگ طبیعی طبیعت است.

نهادهای نظارتی و انتظامی بارها از مردم خواسته‌اند که در صورت مشاهده هرگونه قاچاق و توزیع کالاهای ممنوعه از جمله قاچاق چوب از سوی افراد فرصت طلب و سودجو، موضوع را از طریق سامانه تلفنی ۱۱۰ به پلیس اطلاع دهند از این رو لازم است به حکم احساس مسئولیت شهروندی هر کدام از آحاد جامعه با اطلاع‌رسانی به موقع مشاهدات خود را در راستای مقابله با این افراد فرصت طلب بیان کرده و به وظیفه شهروندی خود عمل کنند.

چوب‌هایی که بر تخته حراج نشسته‌اند

دلالانی که پول به جیب می‌زنند و باغاتی که خشک می‌شوند 

محمد ایزدی، یکی از اهالی روستای گازار که از روستاهایی است که در حوزه قطع درختان بسیار خبرساز بوده، به ایسنا گفت: خشکسالی‌ها و آفت زدگی به درختان مانع رشد و توسعه باغات ما در چندین سال اخیر شده است؛ بنابراین گاهی چاره‌ای جز قطع درختان نداریم.

وی با بیان اینکه گاهی برای جلوگیری از انتشار آفات در باغات نیاز به قطع درختان داریم، افزود: قاچاق چوب شاید به دلیل همین علت‌ها و همچنین ناآگاهی مردم روستا رونق گرفته است که چاره‌ای هم نیست.

وی با بیان اینکه البته نفوذ دلالان در روستاها هم بی تاثیر نیست، افزود: وقتی درختان را قطع می‌کنیم دلالان در روستا تردد کرده و به قاچاق چوب و خرید به قیمت تقریبا مفت از کشاورز اقدام می‌کنند.

این باغدار گفت: از بنده چند قطعه چوب خریداری کردند، بار زندند و بردند و هنوز پولی به دست من نرسیده است؛ با اینکه می‌دانم بنده سرمایه مهمی را به آنان داده‌ام.

بی اطلاعی مردم تیشه به ریشه درختان می‌زند 

دهیار روستای گازار در گفت‌وگو با ایسنا می‌گوید: حدود یک ماه‌ پیش از طریق‌ پاسگاه‌ گازار پیگیر قضیه چوب بری‌ها شدم و با پاسگاه‌ آرین‌ شهر تماس گرفتیم و دو نفر دستگیر شدند؛ صاحب‌ ماشین‌های حمل چوب اذعان داشتند که این چوب‌ها را برای فردی خریداری می‌کنیم.

وی افزد: وقتی پاسگاه پیگیر شد و با این فرد تماس گرفت که آن شخص هم گفته بود که من برای هر وانت چوب 400 هزار تومان پول پرداخت کرده‌ام؛ حدوداً دو ماهی‌ می‌شود که این مسئله شروع شده و مردم منطقه را با پول‌های بسیار جزئی‌ وسوسه به فروش چوب‌ها می‌کنند و به دلیل اینکه متاسفانه افراد مسن روستا و عده‌ای از کشاورزان از اطلاعات عمومی پایینی‌ برخوردار هستند و به این موضوع که این درختان در آینده برای فرزندان ما کاربردی هستند توجهی نمی‌کنند، این سرمایه به هدر می‌رود.

این دهیار بیان کرد: این ارثیه‌ ارزشمندی است که از نسل‌های گذشته به ما رسیده و با هیچ سرمایه مالی قابل قیاس نیست؛ این چوب‌ها را به قیمت ناچیز به افرادی می‌فروشند و این افراد آن را با قیمت‌ بالایی‌ به کارخانه‌ها می‌فروشند و این چوب‌ها صرف ساخت مصنوعات‌ چوبی همچون قلیان می‌شود.

وی تصریح کرد: تراشه‌های چوب‌ها را به کارخانه‌های ام دی اف سازی می‌فروشند و خود چوب را تراش می‌دهند و برای ساخت مجسمه‌های چوبی به کار برده و با قیمت‌های بسیار بالا به بازار عرضه می‌کنند.

این دهیار بیان کرد: این افراد تعدادی ماشین اجاره کرده؛ به این افراد می‌گویند این‌ چوب‌ها را به قیمتی بخرید و بعد ما از شما خریداری‌ می‌کنیم  که از لحاظ قانونی این کار جرم محسوب می‌شود و این نامش قاچاق چوب است که به سرعت در حال رونق گرفتن است؛ ولی نمی‌توان پیگیری قضایی کرد چراکه این پرونده شاکی‌ خصوصی ندارد.

وی افزود: متاسفانه به دلیل اینکه این پرونده شاکی خصوصی ندارد مراجع‌ قضائی‌ و جهاد کشاورزی نمی‌توانند کاری از پیش ببرند و تنها راه حل این موضوع این است که هیچ شخصی بدون اطلاع و هماهنگی با روسای شورا روستاها و دهیاری‌های منطقه اجازه قطع درختان را نداشته باشد.

این دهیار ادامه داد: متاسفانه درختی که قدمتی ۱۰۰ ساله دارد را قطع می‌کنند؛ این درختان با قدمت بالا با اینکه خشک شده است؛ اما زیبایی‌ خاصی برای منطقه دارد؛ یک زمانی است که مردم یک منطقه در ازای قطع درختان خشکیده درخت نو می‌کارند و یک درخت را که قطع می‌کنند دو درخت دیگر جایگزین آن می‌کنند، اما در این منطقه‌ زمانی که درخت‌ها قطع می‌شوند دیگر هیچ درختی جایگزین‌ درخت بریده شده نمی‌شود.

وی بیان کرد: این امر به زیبایی طبیعت منطقه آسیب وارد می‌کند و همینطور به ذخیره‌ای که در آینده 100 درصد به آن احتیاج داریم ضربه می‌زد که باید راه حلی سنجید.

کاری که جهاد کشاورزی به سرانجام می‌رساند

عبدالرضا رضایی، مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی چندی پیش به خبرنگاران گفت: مکاتبات با دهیاری‌ها و نیروی انتظامی در بسیاری از شهرستان‌ها انجام شده تا از تردد کامیون‌های بدون مجوز برای حمل چوب‌ها جلوگیری شود.

وی افزود: مالک باغ با مراجعه به سازمان جهاد کشاورزی می‌تواند اجازه قطع درخت داخل باغ آن هم به وسیله افراد شناخته شده را کسب کند؛ این قانون جهاد کشاورزی است و اجازه تخطی به افراد را نخواهیم داد.

علیرضا نصرآبادی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی نیز به ایسنا گفت: در استان خراسان جنوبی همانند استان‌های شمالی و به اندازه آن‌ها پدیده قاچاق چوب به آن اندازه وجود ندارد؛ نمی‌گوییم صفر است ولی کم است.

وی ادامه داد: در این حوزه  راهکار مدیریت این آسیب حتی در حد بسیار کم نیز اخذ مجوز هرس درختان خشکیده باغی توسط متقاضی از جهاد کشاورزی و سپس مجوز حمل چوب از منابع طبیعی است.

چوب‌هایی که بر تخته حراج نشسته‌اند

قوانینی که کارساز نیست 

نصرآبادی با تاکید بر اخذ مجوز حمل چوب از منابع طبیعی سایر استان‌ها برای عبور از استان، افزود:  چرخه مدیریت شده قطع و برش عرصه‌های مرتعی آسیب دیده از آفت در قالب طرح مدیریت جنگل‌های دست کاشت و مزایده و صدور مجوز حمل چوب آلات برش خورده نیز راهکار قابل توجهی است.

وی با اشاره به گشت و مراقبت نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی استان، بیان کرد: همکاری و همراهی یگان حفاظت سایر دستگاه‌ها مانند محیط زیست، امور اراضی و راه و شهرسازی و کمک و همراهی پاسگاه‌های ایست بازرسی و گشت نیروی انتظامی نیز از منله راهکارهای مدیریت قاچاق چوب است.

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی با اشاره به استفاده از ظرفیت بسیج، تشکل‌های مردمی، NGOها در قالب دیده بان و استفاده از ظرفیت همیاران طبیعت تصریح کرد: کد ارتباطی ۱۵۰۴ و ۱۳۹ در دسترس مردم برای ارائه گزارش است.

نصرآبادی، پیشنهادی نیز در این حوزه داشت و ادامه داد: هدایت و اطلاع رسانی جوامع از ظرفیت و امکان استفاده از عرصه‌های منابع طبیعی در بحث زراعت چوب از جمله پیشنهادات است؛ اطلاع رسانی رسانه‌ها به مردم در خصوص اهمیت عرصه‌های منابع طبیعی و جلوگیری از قطع، حمل و تولید غیرقانونی زغال نیز از جمله پیشنهادات برای جلوگیری از قاچاق چوب است.

وی  گفت: پس از اینکه گواهی قطع درخت را سازمان جهاد کشاورزی صادر کرد منابع طبیعی اجازه حمل چوب‌ها را به هر نقطه‌ای از استان می‌دهد و طی ۱۱ ماه گذشته مجوز حمل ۵۴ هزار مترمکعب از چوب‌های خشک و آفت زده استان توسط اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری صادر شده است.

این گونه نمی‌شود؛ باید کاری کرد؛ حرکتی که جلوی قطع درختان را گرفته و نگذارد باغات سرسبز روستاهای کویری استان بیشتر از این آسیب بیند؛ شاید راه‌حل جدیدی لازم است و شاید نگاه جدیدی...

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.