محسن هادی طحانزواره در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: این بناها ریشه در فرهنگ هزارساله مردم زواره دارد و باید حفظ شود و خوشبختانه در دهه اخیر، توسط مالکان با درایت و هوشمندی و با نظارت دفتر بافت تاریخی زواره مرمت شده است و این خانهها با تغییر نام و بعضاً تغییر کاربری، ماندگار شدهاند.
وی به خانه بیتالعباس زواره که جز خانههای ماندگار شهر زواره است اشاره کرد و گفت: برای دیدن این بنای زیبای معنوی باید از حسینیه بزرگ زواره به طرف موزه شهر و کوچه آشتیکنان برویم که وجه تسمیه این کوچه به علت تنگ بودن کوچه است که دو نفر هنگام عبور به هم برخورد میکنند.
این محقق میراث فرهنگی ادامه داد: انتهای کوچه، خانه زیبای بیت العباس مانند همه خانههای چهارصفهای زواره قرار دارد، اما با ویژگیهای خاص معنوی که وجه تمایز این بنای زیبا از دیگر خانهها است به چشم میخورد.
طحان ادامه داد: این بنا حدود ۶۰۰ مترمربع مساحت دارد و در سالهای اخیر توسط مالکان و به همت استاد سید حسین طلایی مرمت شده و به ثبت آثار ملی ایران رسیده است. درِ ورودی چوبی قدیمی بیت العباس به هشتی زیبایی باز میشود و سمت چپ هشتی دالانی است که ما را به حیاط آجری هدایت میکند.
وی افزود: در حیاط این خانه حوض و باغچه و درخت عناب زیبایی جلوهنمایی میکند و سمت راست آن هشتی ورودی به چهارصفه بیت العباس است.
این محقق میراث فرهنگی، تصریح کرد: این بنای تاریخی و معنوی ویژگیهای خاصی دارد که آن را از دیگر چهارصفه های شهر متمایز میکند. از جمله این ویژگیها این است که با وجود چهار اتاق در این بنا، ۱۱ درب در آن به چشم میخورد که هر اتاق دارای یک درب خصوصی و یک درب عمومی است. خصوصیت مهم دیگر این بنای تاریخی وجود پنجرههایی با نشانهها و علائم خاص است که از جمله نشانه" الله " و " لا اله الا الله" به وضوح در آن دیده میشود که به این بنا معنویت خاصی داده است.
وی افزود: دیگر نشان معنویت در دو پنجره بزرگ این خانه جلوهنمایی میکند که یکی علامت عدالت و دیگری علامت کمک به محرومان را نشان میدهد که عدالت و دستگیری از نیازمندان دو عامل مهمی است که دین اسلام به آن تا کید کرده است.
به گفته طحان، از خصوصیت خاص معماری که در زواره کمتر دیده میشود وجود طاق و چشمهها با کاهگل قرمز معروف به «کاهگل ابیانه» است که زیبایی خاصی به این بنا داده است. ویژگی منحصر به فرد دیگر وجود پنجرهها با آجرهای لعابدار سبز (داخل صفه) است که در دیگر چهارصفههای دیگر زواره به کار نرفته است که بسیار زیبا و چشم نواز است.
وی خاطرنشان کرد: با ابتکار استاد طلایی زواره زیر سقف چهارصفه بیت العباس نام الله و اسامی معصومین(ع) به وسیله لامپ زیبایی نصب شده است.
این محقق میراث فرهنگی با بیان اینکه از این مکان مقدس برای عزاداری ایام محرم مخصوصاً دهه دوم محرم استفاده میشود، گفت: از خصوصیات این هیئت و عزاداری در بیت العباس حضور و مشارکت همه گروههای سنی است که آزادانه به نوحهسرایی و عزاداری میپردازند.
طحان یادآور شد که جدا از عزاداری در طول سال، این بنای تاریخی میزبان مسافران و گردشگران جهت اسکان و استراحت نیز است. از جمله این که یک گروه ژاپنی در سالهای گذشته جهت اسکان در چند شب ایام محرم از این مکان استفاده کردند و جالب اینکه متن زیبایی به زبان ژاپنی به یادگار گذاشتند و ضمن تشکر و تمجید از مراسم شبهای محرم در حسینیههای زواره و بیت العباس و پذیرایی و اسکان بسیار خرسند بودند که سالهای بعد نیز برای شرکت و ثبت مراسم محرم در این مکان حضور داشته باشند و این گوشهای کوچک از کار فرهنگی تبلیغی بین دو ملت و دو آیین جهانی است که در بیت العباس زواره انجام شده است.
وی خاطرنشان کرد: این بناهای زیبا باید به سرعت مرمت شود تا بتوان از آن استفاده فرهنگی، هنری و مذهبی کرد.
انتهای پیام