علیرضا ساری روز چهارشنبه در گفتوگو با خبرنگار کتاب ایرنا، ضمن طرح این نکته که کتاب و نگارش آن کار بسیار پر زحمت و تخصصی است، اظهار داشت: شاید به همین دلیل هم نویسندگان کمتر به نگارش کتاب روی آورند اما وقتی که موضوع جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران پیش میآید بسیاری از نویسندگان علاقه دارند آثارشان مورد ارزیابی و قیاس قرار بگیرد. بدین ترتیب لازم است که برای توجه بیشتر به این مقوله، تبلیغ بیشتری برای نگارش کتابهای تالیفی انجام شود.
وی افزود: باید کیفیت ترجمهها افزایش پیدا کرده و سیستمهای نظارتی، ناظر بر آموزش و ترویج علم باشند؛ امری که متاسفانه امروزه کمتر مورد توجه قرار میگیرد. بنابراین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران یک رویداد عملی است که به این مقوله میپردازد. البته قبل از آن لازم است معیارها و سنجشهایی در مسیر انتخاب کتابها برای چاپ صورت بگیرد.
این نویسنده با اشاره به آثار معرفی شده در سیونهمین دوره از جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: باتوجه به شرایط خاص و شیوع کرونا تعداد آثار نسبت به دورههای قبل کمی کاهش داشت. با این حال بسیاری از نویسندگان در این شرایط بحرانی وقت گذاشتند و از فرصتی که برای آنها پیش آمد استفاده بهینه کردند و کتابهای بسیار معتبر و درخور توجهی را به نگارش در آوردند. همچنین ترجمههای قابل تقدیری صورت گرفت.
ساری همچنین گفت: با توجه به اینکه تعداد ناشران در ایران زیاد است و استانداردهای لازم توسط همه آنها لحاظ نمیشود باید در محیطهای علمی، فضای نقد و بررسی کتاب نیز فراهم شود؛ بدین ترتیب وقتی این بستر فراهم شود به طور جدی میتوانیم کتابها را از منظر چندین محقق و مفسر مورد ارزیابی و بررسی قرار دهیم چرا که از این طریق فضا برای ظهور کتابهای با کیفیت بالا و استانداردهای لازم ملی و بینالمللی فراهم خواهد شد.
وی تبلیغات و اطلاعرسانی را در اهمیت و جایگاه جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران در جامعه موثر دانست و تصریجح کرد: برای اینکه موضوعی مورد توجه جامعه و به خصوص جامعه علمی قرار گیرد باید برای آن تبلیغ و اطلاعرسانی انجام شود؛ از این منظر باید از ظرفیت رسانه ملی استفاده کنیم و جایگاه مقایسهای برای نحوه نگارش و بیان مطالب داشته باشیم. همچنین باید امتیازات لازم را برای کتابهای کیفی در نظر بگیریم؛ در همین راستا افراد باید اهل قلم و صاحبنظر باشند. با این حال چون در حال حاضر و در بستر فعلی انتشارات کشور فضای نقد و بررسی کتاب نداریم ضروری است که معیارهای لازم و مناسب را از طریق جایزه کتاب سال تعیین کنیم.
این مولف در ادامه تصریح کرد: برای نهادینه شدن جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران لازم است در روز اختتامیه پوشش خبری بسیار خوبی را در صداوسیما داشته باشیم و علاوه بر آن نیز به مساله اهمیت کتاب سال در رسانه ملی بپردازیم و در این رابطه فرهنگ سازی انجام دهیم. نشستهایی را درباره نحوه نگارش و جهتگیری کتاب برای رقابتی شدن و افزایش کیفیت آثار ارسالی داشته باشیم.
ساری خاطرنشان کرد: باید چالشها مطرح و مسئولان در مسیر حل آنها همکاری کنند. با برنامهریزی زمینه حضور جوانان در این عرصه را فراهم کنیم و مکانی را برای نگارش و تفکر در نظر بگیریم؛ مانند برخی کشورهای که افراد مدتی را برای تحقیق، پژوهش و نگارش یک کتاب در آنجا میگذرانند. برای بالا بردن سطح مطالعه در جامعه باید همپای پیشرفتهای دنیای امروز قدم برداریم.