از قله ماسوا تا مکش/ تنوع غذایی را در ایلام رنگین کمان بیابید

خبرگزاری فارس یکشنبه 14 فروردین 1401 - 12:31
از قله ماسوا تا مکش/ تنوع غذایی را در ایلام رنگین کمان بیابید

 به گزارش خبرگزاری فارس از ایلام، استان ایلام به دلیل کوهستانی بودن و داشتن مناطق جنگلی و مراتع نسبتا مطلوب دارای تنوع غذایی بالایی است.

معروف‌ترین و رایج‌ترین غذاهای سنتی و بومی استان ایلام را غذاهایی مانند خورشت تره‌کوهی،  ترخینه، نژی آو، جوجگ آو، ماش آو، قله ماسوا، جگروز، مَکش، کوفته سیرابی، آبگوشت بامیه، پیچگ، بوله وله، قارچگ، پاقازه، سختی، بابایاری (عَدَساو)، شله امیری، پِرشگِه، ماسوا و … تنها تعدادی از خوراکی‌های لذیذ و مغذی این سرزمین زیبا و دوست‌داشتنی را تشکیل می‌دهد.

ٰخورشت تره(ترگ) کوهی
خورشت تره‌، غذایی مختص غرب ایران، به ویژه مردم استان ایلام محسوب می‌شود؛ آن‌ها معتقدند که این خورشت محبوب، می‌تواند رقیب سرسختی برای قرمه‌سبزی باشد چرا که از لحاظ ترکیب و رنگ، شباهت بین این دو غذای سنتی مشاهده می‌شود. 

زنان ایلامی با مواد غذایی همچون گوشت گوسفندی، لپه، روغن حیوانی، تره‌کوهی، رب‌ گوجه‌فرنگی، پیاز، نمک، فلفل، زردچوبه و ادویه‌ی مخصوص بومی به تهیه و طبخ این خوراک محلی می‌پردازند.

ترخینه
با شروع فصل زمستان بازار طبخ و تهیه‌ی انواع غذاهای گرم و پرانرژی گرم خواهد بود، طبیعتا جلوگیری از سرماخوردگی، یکی از دغدغه‌های مردم در این ایام است که می‌توان به عنوان یک درمان موثر از آن استفاده کرد.

ترخینه غذایی است بومی و مخصوص استان ایلام که در سایر مناطق کردنشین به عنوان غذای بومی و محلی هم استفاده می‌شود، زنان استان ایلام با استفاده از سبزی به نام شلم، گوجه‌فرنگی(تماته) ، ترخون، نعناع، پیاز، فلفل، زردچوبه، مایه‌ی خمیر، گندم و پونه‌ کوهی البته در برخی نقاط استان از مواد دیگر در این غذا استفاده و به طبخ این غذای مغذی می‌پردازند.

البته به دلیل در عدم دسترسی به برخی مواد اولیه‌ی ترخینه در فصل زمستان، مردم یک ماه قبل از شروع زمستان ترخینه را تهیه و در زمستان این غذای بومی و مفید را آماده می‌کنند. بنابراین مدت زمان کمی برای طبخ آن‌ مورد نیاز است.

کوفته سیرابی (کفته سیرابی)
کوفته‌سیرابی از جمله‌ غذاهای محلی و بومی استان ایلام به شمار می‌آید که مصرف آن به دلیل استفاده از سیرابی تازه، برای از بین بردن حالات اولیه‌ی ماه‌های بارداری، بسیار مناسب و مفید خواهد بود.

زنان خوش دست این استان با ترکیب موادی همچون سیرابی چرخ‌کرده، آرد، پیاز، نمک، گیاهان معطر (آویشن(هزوه)، ترخون، پونه، نعناع)، روغن حیوانی(رون دان) و ادویه‌ی محلی به تهیه‌ی این خوراک فوق‌العاده‌ خوشمزه بومی می‌پردازند.

شله امیری
ماش یکی از مفید‌ترین مواد غذایی از گروه حبوبات است که به دلیل خواص فراوان غذایی از جمله فیبر رژیمی و کنترل کننده پروتئین در پیشگیری یا درمان بیماری‌های بسیار خطرناکی همچون کلسترول بالای خون و دیابت نقش موثری دارد.

یکی دیگر غذاهای سنتی استان ایلام که در فصل سرما تهیه و طبخ می‌شود، شله امیری نام دارد؛ این غذای محلی به دلیل طبع گرم، در درمان سرماخوردگی موثر بوده و اغلب به عنوان غذای دارویی مورد استفاده‌ اکثر مردم استان ایلام است.

زنان استان ایلام با ترکیب ماش، برنج محلی، پیاز، روغن محلی(رون دان)، نمک و فلفل به تهیه‌ی شله امیری این غذای لذیذ می‌پردازند.

قله ماسوا
حضور اقوام و عشایر در استان ایلام، طبخ غذاها و خوراکی‌های سنتی و بومی فوق‌العاده‌ای را در این استان به همراه خواهد داشت.

قله‌ ماسوا غذایی است بومی استان ایلام که بسیار قوی و در بین مردم از محبوبیت فراوانی برخوردار است؛ این غذای مغذی با استفاده از کله‌پاچه‌ی گوسفند یا بزغاله، کشک، پیاز داغ، نعناع و پونه‌ی گیاهی طبخ و به همراه نان تازه‌ی محلی استفاده می‌شود.

مَکش
مکش نیز یکی از غذاهای بومی و محلی که در استان ایلام تهیه شده و از طرفداران خاص خود را دارد، مردم ایلام با استفاده از مواد اولیه‌ای همچون برنج محلی، روغن محلی، پیاز، زردچوبه، آلو بخارا، کشمش پلویی، نمک، فلفل و ادویه‌ی محلی، این غذای لذیذ و خوش‌عطر را تهیه می‌کنند.

گوجه پلو
گوجه پلو، یکی از غذاهای محبوب استان ایلام و ماده‌ی غذایی مغذی هم چون گوجه‌فرنگی نه تنها در استان ایلام بلکه در سراسر کشور، لذیذ است؛ مردم استان ایلام، این غذا را به عنوان خوراک محلی خود قلمداد کرده و با استفاده از برنج محلی، پیاز، رب گوجه‌فرنگی، پونه‌ی کوهی، کره، روغن محلی، نمک، فلفل و زردچوبه درست می‌شود.

این غذا در کوتاه ترین زمان ممکن درست و می‌توان همراه سبزی، ماست یا ترشی مصرف شود.

آبگوشت بامیه
آبگوشت بامیه از جمله غذاهای محلی و اصیل ایلام است که با بامیه، گوجه‌فرنگی رنده‌ شده، گوشت گوسفند، پیاز، رب گوجه‌فرنگی، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه و ادویه تهیه می‌شود.

آبگوشت بامیه غذایی آبکی است و همراه با نان تازه، سبزی خوردن مصرف می‌شود.

جگروز
جگروز، یکی از کباب‌های محلی و سنتی ایلام است این غذای لذیذ شامل پیچیدن جگر در لایه نازکی از چربی می‌شود که پس از سیخ‌کردن، روی آتش به ‌صورت کبابی درمی‌آید.

جگروز از ترکیب دو کلمه (جگر) و (وز) ساخته شده است در واقع، وز چربی نازک و پرده‌ای شکلی است که اطراف سیرابی گوسفند قرار دارد و وقتی به دور جگر پیچیده و کباب می‌شود، طعم فوق‌العاده ای به آن می‌دهد.

پرشکه
پرشگه یا پرشکه، یکی از غذاهای ایلام است که معمولا در فصول زمستان درست می‌شود، برای درمان سرماخوردگی مفید است.

این غذا تشکیل شده از خمیر سفتی از آرد و آب درست می‌کنند و مقابل نور خورشید قرار می‌دهند تا خشک شود، سپس خمیر را با حرکت انگشت ورز می‌دهند و خرد می‌کنند. خمیر خرد شده به‌ همراه ماش و برنج می‌پزند و پس از پخت به آن پیاز داغ، سبزی کوهی تره(ترگ)، نمک و فلفل اضافه می‌کنند و بعد از آن می توان مصرف کرد.

بابایاری
بابایاری یا «عَدَساو»، یکی از غذاهای خوشمزه و مقوی ایلام‌ است که شباهت زیادی به عدسی دارد.
این غذا معمولا به‌صورت گیاهی درست می‌شود؛ اما در برخی مناطق کشور یا در شهرستان‌های ایلام در تهیه این غذا از گوشت و سیب‌زمینی نیز استفاده می‌کنند و می‌توان به‌عنوان صبحانه، نهار یا شام مصرف کرد.

استان ایلام با طبیعت دیدنی و سرسبزی که در آن قرار گرفته و همچنین تنوع غذایی فوق‌العاده‌ای که می‌توان از گیاهان کوهی که در مناطق مانشت،کبیرکوه، قلارنگ چیده و توسط کدبانوهای ایلامی تهیه می‌شود از آن لذت برد.

انتهای پیام/ 

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.