به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای علیرضا زاکانی با حضور در برنامه «صف اول» شبکه خبر سیما افزود: شعاری را با عنوان «تهران شهر تلاش و سرزندگی» قرار دادیم و گفتمان خدمت و پیشرفت و نوع مدیریتمان را مدیریت مشارکتی گذاشتیم.
وی گفت: از طریق مدیریت مشارکتی کار را پیش بردیم که در سطح شهر با ایجاد قرارگاه هایی مسیر خود را داشته باشیم و در سطح محلات هم قرارگاه های محلی را شکل دهیم و محلات 350 گانه تهران از طریق نخبگان و مؤثران محل اداره شود.
آقای زاکانی افزود: تا کنون حدود پنج قرارگاه راه اندازی شد و با 19 جلسه و حدود 230 مصوبه ای که 82 درصد آن اجرایی شد، با حضور 13 دستگاه دنبال شد و بعد از آن قرارگاه های مسکن، سلامت، ایمنی و حمل و نقل شکل گرفت.
شهردار تهران افزود: این در قرارگاه اجتماعی خیلی جواب داد و در حدود چهار ماه، فعالیت های جمعی ما موجب شد هفت هزار و 300 معتاد متجاهر از سطح تهران جمع آوری شوند، 45 پلاک قرمز پلمب شود و 290 مجموعه غیرقانونی خرید ضایعات را بستند.
آقای زاکانی با بیان این که قرارگاه های ناظر کودکان کار و زباله گردها یکی از اقدامات قرارگاه های اجتماعی است، گفت: اصل قرارگاه، کار مبارکی است و امیدوارم تجمیع ظرفیت هایی که در کنار هم صورت می گیرد بتواند سطح خدمت گزاری را بالا ببرد.
وی افزود: یکی از نکات مهم این بود که وقتی دوستان در کنار هم در قرارگاه اجتماعی جمع شدند می گفتند که این چنین تصمیماتی به هیچ وجه مسبوق به سابقه نیست و برخی از تصمیماتی که چند سال طول می کشید تا گرفته شود و گرفته نشده بود ظرف یک هفته دستگاه ها بسیج می شدند انجام می دادند.
آقای زاکانی اضافه کرد: آن چه با عنوان مدیریت جهادی ناظر بر همه دستگاه ها است در قرارگاه تجمیع می شود و در آن همفکری و مشارکت گام به گام انجام می شود و موارد را طراحی و اجرا می کنیم.
او درباره حل معضل ترافیک هم گفت: علت ترافیک این است که ظرفیت حمل و نقل عمومی پایین است و در نتیجه 75 درصد حمل و نقل با وسایل شخصی انجام می شود و ترافیک ایجاد می کند چون محدودیت بزرگراه ها و راه ها کاملاً مشخص است.
شهردار تهران گفت: در این زمینه به حمل و نقل عمومی تکیه کردیم و اگر ظرفیت اتوبوس و مدل های کوچکتری از آنها افزایش یابد سهم زیادی در انتقال و جا به جایی دارد.
آقای زاکانی افزود: در دو ماه اول سال گذشته 175 دستگاه خریداری کردیم که بیشتر آن به ناوگان افزوده شد.
وی گفت: هدف گذاری500 تایی هم گذاشته شد برای این که بتوانیم کپسول های گاز را تغییر دهیم و 500 اتوبوس موجود را به چرخه وارد کنیم که بخشی وارد شد.
آقای زاکانی افزود: چون تهران حدود هفت هزار دستگاه اتوبوس می خواهد ما 2225 دستگاه تحویل گرفتیم یعنی ما حدود پنج هزار دستگاه کم داریم.
وی گفت: اساس را برای امسال گذاشتیم که 3250 دستگاه به این بخش اضافه کنیم و بتوانیم حجم زیادی از مسافر را با اتوبوس ببریم.
شهردار تهران افزود: بخش دوم مربوط به تاکسی و حمل و نقل از طریق تاکسی و ون بود که نزدیک به 5600 نوسازی در سال گذشته انجام شد و امسال هم 10 هزار تا گذاشتیم نوسازی کنیم.
آقای زاکانی گفت: دنبال این هستیم که با واردات و با توجه به بالا بردن کیفیت خودروها امکانی را ایجاد کنیم که مردم از تسهیلات ویژه ای بهره ببرند و در نهایت روی موضوع حمل و نقل ریلی بیاییم چون الآن هفت خط مترو داریم که 1500 واگن کلاً فعال بوده که 364 واگن از رده خارج شده و 112 واگن اوراق شده و دو سوم موجودی نیز به اورهال نیاز دارد.
وی افزود: توجه کردیم هزار و 50 دستگاه را بتوانیم داشته باشیم اما این موضوع دو سال زمان می برد و بتوانیم بخشی از آن را از واگن قطار شهری ملی استفاده کنیم و بخشی را از طریق واردات انجام بدهیم.
آقای زاکانی گفت:یک بخش 630 دستگاه و بخش دوم هزار و 50 دستگاه است که در حال انجام است.
وی افزود: مهمتر از هر چیز این است که امسال دنبال این هستیم که با هوشمندسازی شهر و بهره مندی از ظرفیت هایی که در شهر وجود دارد و پیوستگی بین بخش های مختلف حمل و نقلی در مترو، اتوبوس، تاکسی، موتور و حتی پیاده این امکانرا فراهم کنیم که برای مردم تسهیلات ویژه ایجاد کنیم.
شهردار تهران اضافه کرد: امیدوارم تا پایان سال این اتفاق بیفتد و بتوانیم یک گام بلند برای ایجاد تسهیلات برای مردم عزیزمان داشته باشیم.
آقای زاکانی در مورد وعده اش به عنوان شهردار تهران مبنی بر این که فاصله بین شمال شهر و جنوب آن را کم خواهد کرد گفت: ما در سطح اول در بحث اعتبارات و امکانات، امسال در بودجه 1401 سهم بخش جنوب شهر و مناطق جنوبی شهر را به طریقی افزایش دادیم که کاملاً ملموس است و حدود 3 و یک دهم برابر افزایش سهم های بخش های مختلف است.
وی گفت: بخش دوم این است که در بخش ساخت و ساز مسیری را دنبال کردیم که در بحث قرارگاه مسکن مطرح است که 180 هزار واحد مسکونی را در سال بسازیم که عمده آن در بافت فرسوده مناطق جنوبی شهر است و با فاصله ای که بین شمال و جنوب ایجاد شده است چهره شهر تغییر پیدا می کند.
آقای زاکانی افزود: نکته سوم ناظر به زیرساخت های شهری است که پروژه هایی را تعریف می کنیم که ما به ازای این پروژه ها شمال و جنوب معنای خود را از دست می دهد.
وی گفت: مثلاً در پارک ولایت 150 هکتار در حال ساخت پارک علم و فناوری هستیم که امکانی را ایجاد می کند که کل دانشگاه ها مرتبط شوند و بتوانند ظرفیت های دانشی خود را در زمینه فناوری ظهور و بروز دهند.
شهردار تهران افزود: مثلاً در کارخانه سیمان ری 20 هزار متر را برای کارخانه نواوری در حوزه های علم و فناوری گذاشته ایم.
آقای زاکانی به ایجاد فضای سبز اشاره و اضافه کرد: در منطقه 10 سرانه فضای سبز، دو و 6 دهم متر است اما در سایر مناطق بالا تا 122 و 123 متر هم داریم، در نتیجه باید در این زمینه در پایین شهر سرمایه گذاری کرد.
وی افزود: در بُعد اعتبارات، ساخت و ساز منطقه 19، 18، 20 و 15 و یا حوزه زیرساخت های اساسی و در حوزه سرانه خدماتی کار را دنبال می کنیم که چهره شهر تغییر کند و فاصله شمال و جنوب به هم نزدیک شود.
آقای زاکانی با رد تراکم فروشی در شهر تهران گفت: زمان خدمتی ما هفت ماه و نیم است و در این مدت همان روز اول که آمدیم مسئول مالی و اداری شهرداری قبل گفت ما سر ماه باید دو هزار و 350 میلیارد تومان آماده کنیم گفتم چقدر هست گفت 123 میلیارد.
وی با بیان اینکه چون 67 درصد پول ما از شهرسازی در می آید افزود: یکی از مناطق هزار میلیارد پرونده آورده بود، من گفتم همه را کنار بگذارید از همان اول جلوی تخلف را گرفتیم و خدا برکت داد.
او ادامه داد: در مدیریتِ مشارکت، از طریق تفاهمنامه ها، ظرفیت های وزرا، سایر نهادها را برای تغییر و تحول تهران پای کار می آوریم.
شهردار تهران در مورد بافت های فرسوده نیز گفت: تفاهمنامه ای را با وزیر راه مبتنی بر ظرفیت قانون جهش مسکن امضا کردیم و سرمایه گذاری در نوسازی بافت های فرسوده را به عنوان عمدتاً نوسازی شهری مد نظر قرار دادیم تا بتوانیم محلاتِ الگو را بسازیم.
آقای زاکانی افزود:هدف گذاری کردیم تا در مناطق 12، 16، 15 و حتی مناطق بالادست مثل منطقه دو که بخش هایی را دارد که کاملاً نیازمند نوسازی شهری هستند و بافت فرسوده در آنجا کاملاً مصداق پیدا می کند یا سایر مناطق، این کار را بتوانیم انجام دهیم.
آقای زاکانی با بیان این که اساس این کار روی تفاهم، صورت گرفته و در قالب 180 هزار واحدی که در سال وعده کردیم که دنبال کنیم رقم خواهد خورد، افزود: ان شاء الله نوسازی شهری در شهر تهران سرعت خواهد گرفت.
شهردار تهران با بیان این که در قرارگاه اجتماعی 13 دستگاه باهم همکاری دارند، افزود: در این قرارگاه استانداری، فرمانداری، بهزیستی، کمیته امداد، نیروی انتظامی، سپاه، بسیج، ستاد مبارزه با مواد مخدر، سازمان زندان ها، دادستانی، دادگستری، دانشگاه های علوم پزشکی و شهرداری هستند.
آقای زاکانی گفت: همه ما تمرین می کنیم باهم کار کنیم و اتفاقاتی در حوزه پیرامونی ما می افتد که اگر توجه نکنیم ممکن است این نقاط آسیب پذیر در پیرامون شهر ما شکل بگیرد.
وی افزود: نکته دیگر این است که با اتفاقاتی که در درون متن شهر طی سال های گذشته تا امروز افتاده، شرایط به سمتی رفته است که طبقه متوسط شهری روز به روز ظرفیت خریدشان پایین آمده و به حاشیه ها رانده شده اند.
آقای زاکانی گفت: به عنوان شهرداری می خواهیم میدان داری کنیم این ها برگردند، لذا ما در معیشت مردم، خود را سهیم می دانیم و آن جا هم در میوه و تره بار، هم در فروشگاه شهروند، هم در مسکن و هم در توانمندسازی در این چهار بُعد فعالیت جدی و اساسی را می خواهیم انجام دهیم.
وی با بیان این که اراده ما در شهرداری بر این است تا شیبی که به صورت جدی مردم را تحت فشار قرار می دهد بشکنیم، افزود: ممکن است بعضی بگویند به شما ربطی ندارد اما معیشت مردم به ما ربط دارد و تلاش ما این است که بتوانیم با ساماندهی شهر و با ممانعت از گسترش بی ضابطه و شرایطی که ایجاد شده آن را به سمتی ببریم که محصول آن در درون شهر با سامان یافتگی و کمک به توانمندی مردم و توسعه زیرساخت های شهری و بالا بردن خدمات، آن آسیب را به حداقل برسانیم.
شهردار تهران گفت: سال گذشته با تبصره ها حدود 74 درصد بودجه سال 99 محقق شد.
آقای زاکانی افزود: ما از یازده شهریور آمدیم و تغییر و تحولمان عملاً برای نیمه دوم شهریور بود و در شش ماهه دوم کار را دنبال کردیم.
وی گفت: ابتدای شش ماهه نخست، 13 هزار میلیارد محقق شده بود، بودجه ای که شورای شهر پنجم تصویب کرده بود 48 هزار و 800 میلیارد تومان بود که در شش ماه 13 هزار میلیارد آن محقق شده بود و به همین علت اصلاحیه بودجه بردیم چون آن بودجه را مبتنی بر آرزوها نوشته بودند و مبتنی بر واقعیت ها نبود زیرا خودشان نتوانسته بودند محقق کنند به همین علت شورای شهر آن را اصلاح کرد.
آقای زاکانی با بیان این که ملاک، آن بودجه اولیه نیست بلکه بودجه اصلاح شده است افزود: به همین علت بودجه 37 هزار و 700 میلیارد اصلاح شد و ما توانستیم به لطف خدا 94 درصد تحقق داشته باشیم یعنی یک امر غیرقابل باور برای بسیاری از دوستان از جمله برای برخی اعضای شورا.
وی گفت: سابقه دارهای شورا می گفتند اگر شما تلاش کنید ممکن است 30 هزار میلیارد را محقق کنید اما دیروز که جلسه بود چون تا 15 اردیبهشت غیرنقدهای سال قبل ثبت می شود حسابمان روی حدود 30 تا 35 هزار و 500 بود یعنی بالغ بر 94 درصد و این خود یک رکورد است.
اقای زاکانی افزود: 263 میدان میوه و تره بار را تحویل گرفتیم ، 32 بازارچه در مترو اضافه کردیم، امسال 100 و سال بعد هم 100 میدان میوه تره بار اضافه خواهیم کرد و سرجمع به 500 میدان میوه و تره بار خواهیم رساند.
وی در برنامه صف اول شبکه خبر افزود: یکی از برنامه های ما این است که بتوانیم میادین میوه و تره بار را گسترش دهیم و به صورت مویرگی تا درب منزل مردم خدمت ارائه کنیم.
شهردار تهران درباره طرح جمع آوری پسماند گفت:در حوزه پسماند میزان ارزش این طلای سیاه که در شهر وجود دارد حدود 4 هزار میلیارد تومان است.
وی افزود: هزار و 200 میلیارد تومان هزینه می کنیم تا زباله ها را جمع آوری و 67 درصد آن را منتقل می کنیم به آراد کوه برای دفن کردن.
آقای زاکانی گفت: 64 پیمانکار در 123 ناحیه، 22 پیمانکار برای زباله خشک در 22 منطقه وجود دارد.
شهردار تهران افزود: این انتقال را به هشت حوزه پهنه ای که هر پهنه حدود دو تا سه منطقه را شامل می شود تقسیم می کنیم.
وی ادامه داد: ظرفیت تفکیک را از درون خانه با فرهنگ سازی و مشارکت مردم، پیمانکار متعهد و سرمایه گذاری با فناوری های نوین در هر پهنه همچنین انتقال زباله به آراد کوه را از 70 درصد به زیر 5 تا 10 درصد خواهیم رساند.
آقای زاکانی افزود: بخشی از این کارها در سه منطقه به عنوان یک پهنه به صورت الگو و نمونه با سرمایه گذاری 1800 میلیارد انجام شده است.
وی خاطر نشان کرد: روزانه 350 تا 500 تن زباله را منتقل می کنیم بقیه را به مواد قابل مصرف تبدیل می کنیم.
امسال پرونده زباله گردی بسته می شود
وی گفت: امسال پرونده زباله گردی و مسائلی که چهره شهر را زشت و کودکان را به استثمار کشانده خواهیم بست.
آقای زاکانی افزود: شهرداری زیر ساخت های بی نظیری دارد، هزار و 800 و اندی کیلومتر فیبر نوری داریم که فقط اختصاص به شهرداری تهران دارد که از این ظرفیت کمتر از 10 درصد آن استفاده می شود امسال آنها را تجمیع می کنیم و آن را به عنوان بستری در تهران برای انتقال اطلاعات و دیتا در نظر می گیریم.
وی تصریح کرد: در حوزه حمل و نقل، پسماند و در حوزه های مختلف زمینه ها را فراهم می کنیم که امسال جهش ما در حوزه هوشمند سازی باشد.
وی گفت: در حوزه فناوری، سازمانی را تاسیس خواهیم کرد که بتوانیم زیرساخت های اساسی شهر را احیا کنیم.
شهردار تهران درباره وضعیت معیشت مردم افزود: برای معیشت مردم کارهایی را از 6 ماه قبل شروع کردیم و چند 10 هزار امکان را در اختیار خانواده هایی که آسیب پذیر بودند قرار دادیم.
آقای زاکانی گفت: برای تامین معیشت مردم قبل از عید توزیع مرغ را سه برابر و گوشت را 6 برابر افزایش دادیم و برنج را 20 درصد زیر قیمت آوردیم.
شهردار تهران گفت: حدود 39 فروشگاه شهروند داریم و به دنبال این هستیم که شهروند محله راه اندازی کنیم و در محله های مختلف از طریق شهروندان بتوانیم کالای لوازم منزل را از طریق قسطی و ایجاد حمایت های این چنینی متن جامعه را تقویت کنیم.
وی تصریح کرد: یکی از نکاتی که در شهر ما وجود دارد این است که شهر ما غیر از پایتخت بودن هویت ثانویه ای ندارد، ما به دنبال هویت علم و فناوری، ورزشی و اقتصادی هستیم.
شهردار تهران درباره ایمنی شهروندان گفت: پارامترهای مختلفی داشته ایم، اگر میزان جان باختگان را در هشت ماهه اول سال 99 با هشت ماهه اول سال 1400 مقایسه کنیم، شیب بالارونده از میزان جان باختگان بر اثر تصادف داشتیم که در این باره کار جدی را شروع کردیم و دو تا سه ماه بعد از شروع کار اثرات آن مشخص شد بنابراین حدود 30 درصد شاهد کاهش کشته ها در سطح شهر بودیم.
آقای زاکانی ادامه داد: عملا حدود 9 درصد نسبت به کل سال 99 کاهش تلفات داشتیم که این نشان دهنده موفقیت است.
شهردار تهران افزود: روز چهارشنه سوری سه هزار نفر در صد نقطه شهر شروع به خدمت رسانی کردند با فرهنگ سازی، آتش نشانی کار جدی انجام داد.
وی خاطر نشان کرد: در حوزه اساس ایمنی، شهر قرارگاه ایمنی تشکیل شد در آنجا هم تمهیدات بسیار جدی انجام شده است که اگر حادثه ای اتفاق بیفتد بتوانیم با خدمتگزاری شایسته کنترل کنیم.
اساس حرکت در شهرداری تهران به سمت شفافیت است
شهردار تهران درباره موضوع شفافیت در مدیریت های کلان گفت: اساس حرکت ما این است که به سمت شفافیت برویم.
وی افزود: اولین حرکت ما این بود که شفافیت مالی ایجاد کردیم، در 10 روز اول ما خزانه واحد را در شهرداری ایجاد کردیم که هزار و 200 حساب را تبدیل به خزانه واحد کردیم.
آقای زاکانی ادامه داد: در 6 ماهه دوم با شفافیت توانستیم 9 هزار میلیارد تومان هزینه کردهایمان را کاهش دهیم.
وی گفت: برای یک و ماه و نیم آینده زیرساختی را ایجاد می کنیم که مردم ناظر باشند اگر جایی خطایی دیدند برای ما گزارش کنند.
میانگین صدور پروانه به حدود دو ماه می رسد
آقای زاکانی افزود: در حوزه شهرسازی میانگین صدور پروانه 10 ماه بود که از خرداد به زیر دو ماه خواهد رسید.
شهردار تهران درباره خدمات ساعات بعد از ظهر شهرداری هم گفت: برای ارائه خدمات بعد از ظهر از ماه آینده سه شیفت خواهیم شد.