ساختارهای سیاسی-اجتماعی آمریکا، ترامپ را رام کرد 

خبرگزاری ایسنا چهارشنبه 24 دی 1399 - 10:25
یک استاد دانشگاه گفت: اتفاقات اخیر آمریکا و برخوردهایی که در نتیجه آن با ترامپ شد، نشان داد در کشوری مانند ایالات متحده دموکراسی نهادمند شده است و اگر کسی بخواهد قواعد بازی را به هم بریزد و رفتارهای پوپولیستی از خود نشان دهد، در صورتی که مردم او را نخواهند پس خواهد خورد و حتی اگر تمام قدرت در اختیارش باشد اما باز هم توانایی ایستادن در برابر جامعه و رسانه‌ها را ندارد.
ساختارهای سیاسی-اجتماعی آمریکا، ترامپ را رام کرد 

دکتر روح‌الله اسلامی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص اتفاقات اخیر ایالات متحده اظهار کرد: از قبل هم برخی افراد پیش‌بینی می‌کردند که ترامپ با اعلام وقوع تقلب در انتخابات و یا با درخواست تغییر آرا از کنگره و دیوان عالی آمریکا، بازی انتخابات را به هم بریزد. همچنین تحلیلی که بسیاری از افراد با توجه به نارضایتی‌های مردم آمریکا از ترامپ و تعلق گرفتن اکثر آرای الکترال به بایدن مطرح می‌کردند، این بود که ترامپ نمی‌تواند نتیجه انتخابات را نپذیرد. 

وی افزود: اما ما دیدیم که ترامپ آخرین حرکت خود را انجام داد و طی یک سخنرانی، به جای اینکه نتیجه انتخابات را بپذیرد، اعلام کرد که تقلب صورت گرفته و با انجام یک رفتار بی‌سابقه، از طرفداران خود خواست از خانه‌هایشان بیرون بیایند و جلوی کنگره شعار دهند و در واقع می‌خواست یک مانور قدرت بدهد. تعداد افرادی که با این فراخوان اقدام به اعتراض جلوی کنگره کردند، تعداد بسیار کمی از رای‌دهندگان به ترامپ بود، در حالیکه او انتظار داشت تمامی افرادی که به او رای داده‌اند به این فراخوان توجه کنند. 

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل ضمن بیان این نکته که در آمریکا رئیس جمهور همه کاره است و تمام ساختارهای امنیتی و سازوکارهای اجرایی به دست اوست، خاطرنشان کرد: اما در اتفاقات اخیر آمریکا ما دیدیم که بخش‌های مختلفی به حرف ترامپ گوش ندادند و نیروهای امنیتی به سرعت اقدام به آرام کردن معترضین و دستگیری تعدادی از آنان کردند و دوباره آرامش را به آمریکا بازگرداندند. 

یک سری ساختارها در آمریکا مانع زورگویی عده‌ای به مردم می‌شود

اسلامی با اشاره به اینکه تمامی افراد قدرتمند تمایل به حفظ قدرت خود دارند، عنوان کرد: به همین خاطر در بسیاری از کشورها رهبران و سیاستمدارانی وجود دارند که به صورت مادام‌العمر بر سر قدرت می‌مانند. اما موضوع جذابی که در آمریکا و سایر کشورهایی که دارای رویه دموکراتیک هستند وجود دارد، این است که یک سری از ساختارها مانع از زورگویی عده‌ای به مردم می‌شود و جلوی استبداد و دیکتاتوری آن‌ها گرفته می‌شود. 

عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی ادامه داد: در این کشورها وجود دو مورد بسیار حائز اهمیت است. یکی ساختارهای حقوقی مانند مجلس که نهادمند هستند و ما دیدیم که مجلس تا آخرین لحظه جلوی ترامپ ایستاد و علیه او بیانیه داد و رئیس مجلس گفت که ما بایدن را به عنوان رئیس جمهور منتخب به رسمیت می‌شناسیم. 

وی اضافه کرد: همچنین در اتفاقات اخیر آمریکا، سیستم قضایی آمریکا نیز استقلال خود را حفظ کرد و علی‌رغم انتظار ترامپ، از وی حمایت نکرد و حتی نهادهای زیر مجموعه خود ترامپ هم به حرف‌های او توجهی نکردند و نیروهای نظامی وارد کار شدند. شاید ترامپ تصور می‌کرد نیروهای نظامی از او حمایت کنند، اما این اتفاق نیفتاد. حتی حزب جمهوری‌خواه هم دیگر ترامپ را قبول ندارد و عملکرد او را در خصوص تنش‌های اخیر آمریکا مورد انتقاد قرار داد و از او حمایت نکرد. 

رسانه‌ها مهمترین پیروز اتفاقات اخیر امریکا بودند

اسلامی ضمن بیان اینکه رسانه‌ها مهم‌ترین بخش ساختار جامعه آمریکا هستند، تصریح کرد: رسانه‌ها مهم‌ترین پیروز این اتفاقات بودند. رسانه‌ها با اینکه ساختاری مدنی و مردمی دارند، شروع کردند به نقد ترامپ و به خصوص بسیاری از شبکه‌های اجتماعی معروف حساب کاربری ترامپ را بستند. این دستاوردی بسیار بزرگ است و نشان می‌دهد که در کشوری مانند ایالات متحده، دموکراسی نهادمند شده است و اگر کسی بخواهد قواعد بازی را به هم بریزد و رفتارهای پوپولیستی از خود نشان دهد، در صورتی که مردم او را نخواهند پس خواهد خورد و حتی اگر تمام قدرت در اختیارش باشد اما باز هم توانایی ایستادن در برابر جامعه و رسانه‌ها را ندارد. 

این استاد دانشگاه در خصوص احتمال استیضاح ترامپ بیان کرد: چنانچه اطرافیان ترامپ استعفا نمی‌دادند و به او کمک می‌کردند، آنگاه احتمال استیضاخ او پررنگ‌تر می‌شد. اما الان زمان زیادی هم تا پایان رسمی عمر دولت ترامپ باقی نمانده است و حدود یک هفته دیگر زمان تحویل قدرت است و قدرت به راحتی به بایدن تحویل داده خواهد شد و فقط ترامپ الان دارد در مورد شرکت یا عدم شرکت در این مراسم با خود تصمیم می‌گیرد و من فکر می‌کنم اصلا کار به استیضاح نکشد.
 
وی همچنین در خصوص ادامه زندگی سیاسی ترامپ عنوان کرد: ترامپ سن بالایی دارد و پس از این دیگر نمی‌تواند کار سیاسی انجام دهد. همچنین با اقداماتی که اخیرا انجام داد و هواداران خود را به سمت ایجاد آشوب سوق داد، همان تعدادی که به او رای داده‌ بودند هم دیگر از طرفداری او صرف نظر خواهند کرد و او هم مانند تمامی روسای جمهور پیشین آمریکا، پس از اتمام دوره‌اش به یک شخصیت نمادین که هر از چند گاهی یک سخنرانی می‌کنند تبدیل خواهد شد. 

عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی با اشاره به شخصیت تجاری و اقتصادی ترامپ، ادامه داد: به عقیده من او به همان کسب و کار خود باز خواهد گشت. شاید اگر او این آشوب‌های اخیر را در آمریکا به وجود نمی‌آورد، می‌توانست روزی دوباره به قدرت بازگردد اما حالا من احتمال بازگشتش به قدرت را بعید می‌دانم. 

احزاب آمریکا فرد محور نیستند

اسلامی با تاکید بر فرد محور نبودن احزاب در آمریکا، تصریح کرد: ایالات متحده مانند برخی از کشورهای دیگر نیست که در هر دوره از انتخابات فقط اسم چند فرد خاص وجود داشته باشد و در هر دوره فقط افراد خاصی برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شوند. در آمریکا احزاب بسیار قدرتمند هستند و به هیچ وجه شخص محور نیستند و به ساختارها اهمیت می‌دهند. بنابراین ترامپ هم پس از اتمام دوران ریاست جمهوری‌اش تنها به یک شخصیت نمادین تبدیل خواهد شد و من حتی احتمال تاسیس یک حزب توسط ترامپ را هم بعید می‌دانم؛ چراکه هم به لحاظ سنی و هم از نظر ساختار قدرت در آمریکا، او دیگر امکان بازیگری نخواهد داشت. 

وی با بیان اینکه بایدن یک اوبامای ضعیف شده است، افزود: یعنی بایدن شبیه اوباما است، اما با یک پایگاه رای کمتر و بدنه اجتماعی ضعیف‌تر و همان کارهایی که اوباما انجام می‌داد را بایدن هم انجام خواهد داد. او به پیمان‌های بین‌المللی باز خواهد گشت و بحث‌های مربوط به دموکراسی و حقوق بشر را دنبال خواهد کرد. بایدن سعی خواهد کرد ائتلاف‌های بین‌المللی را شکل دهد و درگیری‌های آمریکا با کشورهای مختلف را کاهش خواهد داد. 

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل با بیان اینکه روی کار آمدن بایدن باعث بازگشت ایران به سه سال اول دولت آقای روحانی می‌شود، خاطرنشان کرد: در ۳ سال اول دولت آقای روحانی ما در ایران شاهد مهار تورم، افزایش ارزش پول ملی و کاهش نرخ بیکاری بودیم و یک وضع خوب اقتصادی برای کشور در سه سال ایجاد شد. اما روی کار آمدن ترامپ باعث به هم ریختن این شرایط شد، او بیشترین تحریم‌ها را علیه ما اعمال کرد، از برجام خارج شد و رادیکال‌ترین اقدامات ممکن را علیه کشور ما انجام داد، به نحوی که تمامی تنفس‌گاه‌های کشور را بست. 

کنار رفتن ترامپ باعث افزایش قدرت ایران می‌شود

اسلامی با تاکید بر اینکه کنار رفتن ترامپ باعث افزایش قدرت ایران خواهد شد، اضافه کرد: در ۱۰-۱۲ روز آینده خواهیم دید که بسیاری از کالاها ارزان می‌شود و قیمت ارز و طلا کاهش پیدا خواهد کرد و اگر در داخل کشور ممانعت‌هایی صورت نگیرد، آمریکا و کشورهای اروپایی به برجام برمی‌گردند و آمریکا بسیاری از تحریم‌هایی که بر علیه ما وضع کرده است را لغو خواهد کرد. 

وی تاکید کرد: روی کار آمدن بایدن منجر به شکل‌گیری یک نوع بازی بین ایران و آمریکا می‌شود، یعنی به شرط اینکه ایران یک سری اقداماتی را انجام دهد، بایدن تحریم‌ها را لغو خواهد کرد که بستگی دارد در ایران چه کسانی بر سر قدرت باشند. مثلا اگر یک تیم آشنا به قواعد دیپلماسی، مانند تیم آقای ظریف، از طرف ایران به پای میز مذاکره با آمریکا برود، می‌توان به گرفتن نتیجه امیدوار بود، اما اگر یک‌ تیم ناآشنا و خارج از وزارت امور خارجه اقدام به مذاکره با آمریکا بکند، مذاکرات به چالش خواهد کشیده شد و هر چند شرایط از دوران ترامپ بدتر نمی‌شود، اما ممکن است تغییر هم نکند. 

این استاد دانشگاه تصریح کرد: برای ایران بهتر است که تیم‌ دیپلماسی ایران در دولت بعدی هم دست افرادی مانند آقای ظریف بیفتد تا بتوانند در حوزه سیاست خارجه ایران را حفظ کنند، وگرنه مانند برخی از دوره‌های قبلی که بعضا پیش آمده بود کسانی اقدام به مذاکره با آمریکا کرده‌ بودند که توانایی چندانی در این زمینه نداشته بودند، شرایط برای ایران خوب پیش نخواهد رفت و این فرصت از بین می‌رود. 

اسلامی در ادامه گفت:  بایدن به محض قرار گرفتن در جایگاه ریاست جمهوری آمریکا اقدام به بازگشت به برجام و لغو تحریم‌ها خواهد کرد و سپس منتظر رفتار ایران می‌شود؛ چراکه می‌داند اگر این کارها را نکند و امتیازاتی را به ایران ندهد، در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده تندروها به قدرت خواهند رسید و اساسا تندروها نمی‌توانند با آمریکا مذاکره کنند. بنابراین سعی خواهد کرد اقداماتی انجام دهد که گرایش‌های میانه‌رو و اعتدالی در ایران بر سر کار بیایند.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.