محمدحسن صالحی در گفتوگو با ایسنا با بیان اینکه کیفیت خاک به معنای توانایی آن در رابطه با نوع استفادههایی است که از آن صورت میگیرد، اظهار کرد: بهطور کلی سه دسته ویژگی در رابطه با خاک تحت عناوین ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی وجود دارد.
وی با اشاره به اینکه شاخصهای کیفیت خاک میتواند متنوع و دربرگیرنده ویژگیهای متنوع باشد، افزود: بالا نگه داشتن کیفیت خاک با استفاده پایدار از آن حاصل میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد شرایط اقلیمی و توپوگرافی چهارمحال و بختیاری را متنوع دانست و تصریح کرد: این استان بام ایران شناخته شده و اقلیم و توپوگرافی متنوع، خاکهای متفاوتی را در آن ایجاد کرده است.
صالحی خاکهای متنوع استان را دارای کیفیتهای متفاوت از هم دانست و ادامه داد: نمیتوان نسخه واحدی درباره کیفیت همه خاکهای استان پیچید و بسته به نوع استفاده از هر خاک، ممکن است یک خاک کیفیت بالا یا پایینی داشته باشد.
وی خاکهای دشتهای استان را بهطور کلی برای کشاورزی مثبت ارزیابی و بیان کرد: مشکلاتی مانند سنگریزه دار بودن، آهک زیاد، بافت سنگین و ماده آلی کم در این مناطق از مهمترین ویژگیهای کاهش کیفیت خاک بهشمار میروند.
استاد گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه شهرکرد اضافه کرد: ماده آلی خاک، ویژگی شیمیایی، متغیر و حساس نسبت به نوع کاربری است.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد تغییر کاربری در مناطق نیمهخشک با اکوسیستم شکننده یکی از دلایل اصلی کاهش ماده آلی و کیفیت خاک مطرح و تصریح کرد: تعیین الگوی کشت مناسب با در نظر گرفتن عوامل مختلف از جمله نوع خاک، وضعیت اقلیمی، وضعیت فیزیولوژیکی گیاهان، وضعیت اقتصادی و اجتماعی منطقه در کشاورزی بسیار مهم است که تحت عنوان آمایش سرزمین از آن یاد میشود.
استاد گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه شهرکرد گفت: ذخیره ماده آلی در خاکهای چهارمحال و بختیاری کم است و این مسئله در سالهای اخیر به دلیل تغییر کاربری و خشکسالی بیشتر نیز شده است، در این رابطه برای حفظ ماده آلی و افزایش آن باید از چرای بیرویه، بوتهکنی، جنگلتراشی و سوزاندن بقایای گیاهی جلوگیری شود.
وی کاربری بهینه اراضی همراه با استفاده از الگوی کشت مناسب را در حفظ و بازگرداندن ماده آلی خاک بسیار موثر دانست و یادآور شد: ماده آلی تاثیر شگرفی بر سایر ویژگیهای خاک نظیر افزایش نفوذ آب در خاک، افزایش مقاومت خاکدانهها، افزایش فعالیت موجودات خاکزی و جلوگیری از فرسایش خاک دارد.
عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد اضافه کرد: اگر اطلاعات جامعی از نوع خاک، نوع اقلیم و وضعیت گیاهان مختلف در استان وجود داشته باشد، استفاده از اراضی به بهترین نحو انجام خواهد شد و مشخص میشود که کدام مناطق برای کشت گیاهان زراعی، دارویی، باغ و حتی گلخانه مناسبتر است، در کنار این مسئله، ایجاد صنایع تبدیلی مناسب در رونق استان بسیار موثر خواهند بود.
صالحی بحران خشکسالی را فرصتی برای رونق کشتهای گلخانهای مطرح و خاطرنشان کرد: محصولاتی مانند توتفرنگی، قارچ، صیفیجات و گل رز در شرایط گلخانهای در این استان، بازدهی خوب و موفقی دارند به شرط اینکه محل احداث گلخانه درست انتخاب شود، البته در کنار آن باید حمایت دولت از سرمایهگذار وجود داشته باشد و از دانش روز، فناوریهای نوین و دارای بازدهی بالا در ساخت و توسعه گلخانهها استفاده شود.
انتهای پیام