عواملی که ذخیره ماده آلی خاک‌ را کاهش می‌دهد

خبرگزاری ایسنا چهارشنبه 24 دی 1399 - 11:36
استاد گروه مهندسی خاک دانشگاه شهرکرد گفت: ذخیره ماده آلی در خاک‌های چهارمحال و بختیاری کم است و این مسئله در سال‌های اخیر به دلیل تغییر کاربری و خشکسالی بیشتر نیز شده است، در این رابطه برای حفظ ماده آلی و افزایش آن باید از چرای بی‌رویه، بوته‌کنی، جنگل‌تراشی و سوزاندن بقایای گیاهی جلوگیری شود.
عواملی که ذخیره ماده آلی خاک‌ را کاهش می‌دهد

محمدحسن صالحی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه کیفیت خاک به معنای توانایی آن در رابطه با نوع استفاده‌هایی است که از آن صورت می‌گیرد، اظهار کرد: به‌طور کلی سه دسته ویژگی در رابطه با خاک تحت عناوین ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی وجود دارد.

وی با اشاره به اینکه شاخص‌های کیفیت خاک می‌تواند متنوع و دربرگیرنده ویژگی‌های متنوع باشد، افزود: بالا نگه داشتن کیفیت خاک با استفاده پایدار از آن حاصل می‌شود.

عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد شرایط اقلیمی و توپوگرافی چهارمحال و بختیاری را متنوع دانست و تصریح کرد: این استان بام ایران شناخته شده و اقلیم و توپوگرافی متنوع، خاک‌های متفاوتی را در آن ایجاد کرده است.

صالحی خاک‌های متنوع استان را دارای کیفیت‌های متفاوت از هم دانست و ادامه داد: نمی‌توان نسخه واحدی درباره کیفیت همه خاک‌های استان پیچید و بسته به نوع استفاده از هر خاک، ممکن است یک خاک کیفیت بالا یا پایینی داشته باشد.

وی خاک‌های دشت‌های استان را به‌طور کلی برای کشاورزی مثبت ارزیابی و بیان کرد: مشکلاتی مانند سنگ‌ریزه دار بودن، آهک زیاد، بافت سنگین و ماده آلی کم در این مناطق از مهم‌ترین ویژگی‌های کاهش کیفیت خاک به‌شمار می‌روند.

استاد گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه شهرکرد اضافه کرد: ماده آلی خاک، ویژگی شیمیایی، متغیر و حساس نسبت به نوع کاربری است.

عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد تغییر کاربری‌ در مناطق نیمه‌خشک با اکوسیستم شکننده یکی از دلایل اصلی کاهش ماده آلی و کیفیت خاک مطرح و تصریح کرد: تعیین الگوی کشت مناسب با در نظر گرفتن عوامل مختلف از جمله نوع خاک، وضعیت اقلیمی، وضعیت فیزیولوژیکی گیاهان، وضعیت اقتصادی و اجتماعی منطقه در کشاورزی بسیار مهم است که تحت عنوان آمایش سرزمین از آن یاد می‌شود.

 استاد گروه علوم و مهندسی خاک دانشگاه شهرکرد گفت: ذخیره ماده آلی در خاک‌های چهارمحال و بختیاری کم است و این مسئله در سال‌های اخیر به دلیل تغییر کاربری و خشکسالی بیشتر نیز شده است، در این رابطه برای حفظ ماده آلی و افزایش آن باید از چرای بی‌رویه، بوته‌کنی، جنگل‌تراشی و سوزاندن بقایای گیاهی جلوگیری شود.

 وی کاربری بهینه اراضی همراه با استفاده از الگوی کشت مناسب را در حفظ و بازگرداندن ماده آلی خاک بسیار موثر دانست و یادآور شد: ماده آلی تاثیر شگرفی بر سایر ویژگی‌های خاک نظیر افزایش نفوذ آب در خاک، افزایش مقاومت خاکدانه‌ها، افزایش فعالیت موجودات خاکزی و جلوگیری از فرسایش خاک دارد.

عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد اضافه کرد: اگر اطلاعات جامعی از نوع خاک، نوع اقلیم و وضعیت گیاهان مختلف در استان وجود داشته باشد، استفاده از اراضی به بهترین نحو انجام خواهد شد و مشخص می‌شود که کدام مناطق برای کشت گیاهان زراعی، دارویی، باغ و حتی گلخانه مناسب‌تر است، در کنار این مسئله، ایجاد صنایع تبدیلی مناسب در رونق استان بسیار موثر خواهند بود.

صالحی بحران خشکسالی را فرصتی برای رونق کشت‌های گلخانه‌ای مطرح و خاطرنشان کرد: محصولاتی مانند توت‌فرنگی، قارچ، صیفی‌جات و گل رز در شرایط گلخانه‌ای در  این استان، بازدهی خوب و موفقی دارند به شرط اینکه محل احداث گلخانه درست انتخاب شود، البته در کنار آن باید حمایت دولت از سرمایه‌گذار وجود داشته باشد و از دانش روز، فناوری‌های نوین و دارای بازدهی بالا در ساخت  و توسعه گلخانه‌ها استفاده شود.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.