بالاخره دولت مجبور به صدور مجوز واردات خودرو خواهد شد؟

تابناک دوشنبه 05 اردیبهشت 1401 - 13:26
در حالی که نمایندگان مجلس در زمان بررسی جزییات لایحه بودجه ۱۴۰۱ ، واردات ۷۰ هزار دستگاه خودرو سورای را تصویب کرده بودند، این موضوع به دلیل ایراد هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام حذف شد و‌ اثری از در قانون نهایی بودجه 1401 که از سوی رئیس مجلس به رییس جمهور ابلاغ شد ، دیده نمی شود.

با حذف واردات خودروهای سواری از قانون بودجه سال جاری، واردات خودرو همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد؛ گره ای که به گفته یکی از نمایندگان مجلس به دست دولت باز می شود.

به گزارش «تابناک» در حالی که نمایندگان مجلس در زمان بررسی جزییات لایحه بودجه ۱۴۰۱ ، واردات ۷۰ هزار دستگاه خودرو سورای را تصویب کرده بودند، این موضوع به دلیل ایراد هیات عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام حذف شد و‌ اثری از در قانون نهایی بودجه 1401 که از سوی رئیس مجلس به رییس جمهور ابلاغ شد ، دیده نمی شود.

حالا با شروع سال جدید تعداد زیادی از نمایندگان بر لزوم واردات خودروهای سواری ولو به صورت محدود تاکید دارند؛ موضوعی که مهدی طغیانی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با تابناک به آن اشاره کرد؛ او نتیجه واردات خودرو را وارد کردن شوکی به بازار خودرو دانست و گفت که دولت تا چند ماه آینده اقدام به واردات خودرو در حد محدود خواهد کرد.

طغیانی یادآور شد: مجلس در لایحه بودجه ۱۴۰۱ به دنبال الزام دولت برای واردات خودرو به میزان ۵ درصد بود که این اتفاق رخ نداد و در نهایت پیشنهادات ما در بودجه نیمه تمام ماند اما همچنان صورت مساله باقی مانده است .

وی توضیح داد: مجلس برای شکستن بازار خودرو می خواست دولت را ملزم به واردات کند تا حباب موجود در باز خودرو بشکند. علاوه بر این به نوعی با دلال بازی مقابله کند ولی این کار به معنای ایجاد رقابت و شکستن انحصار نیست چون حتی با فرض دادن مجوز ۵ درصدی برای واردات، باز هم ۹۵ درصد بازار دست تولید کننده داخلی است و با این میزان رقابت ایجاد نمی شود. بیشتر می خواستیم فضای موجود در بازار خودرو را بشکنیم که عملا خودرو های خارجی با قیمت های گزاف پرچمدار بوده و بعد خودروهای مطلوب تر و با کیفیت تر داخلی دنبال آن ها می روند با قیمت بالا خرید و فروش می شوند.

این عضو کمیسیون ویژه جهش و رونق تولید و نظارت بر اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: باید دولت برای سامان دادن بازار خودرو تلاش کند که این کار را می تواند با واردات خودرو انجام داده یا اینکه به دنبال هر روش دیگری باشد. اتفاقی که در ماه های آینده رخ خواهد داد.

وی یادآور شد: ما در مجلس می خواستیم الزامی برای واردات تعیین کنیم که به سرانجام نرسید اما دولت می تواند راسا این ممنوعیت را بر دارد چون مانعی بر سر راهش وجود ندارد به عبارت دقیق تر اختیار و دست دولت برای واردات باز است و احتمالا این اتفاق هم به زودی رخ خواهد داد.

این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس مجددا تاکید کرد: واردات خودرو نه تنها به معنای شکستن انحصار نیست که بازار هم رقابتی نمی شود چون با ۵ درصد واردات، ۹۵ درصد تولید در اختیار خودروساز داخلی است. فقط نتیجه همین میزان کم واردات، وارد شدن شوک و سر و سامان گرفتن بازار خواهد بود و نه چیز دیگری.

طغیانی در پایان وارد شدن شوک به بازار خودرو را اتفاق خوبی دانست و گفت: در علم اقتصاد، شاخص انحصار و رقابت پذیری بر اساس تعداد تولید کننده ها و یا مقدار واردات به نیاز کل بازار یا مصرف کل بازار سنجیده می شود . با در نظر گرفتن این شاخص، مقدار کم واردات خودرو رقابت ایجاد نکرده و انحصار را نمی کشند اما مقداری بازار را سر و سامان دهد.

به هر حال با توجه به عدم تمدید ممنوعیت واردات خودرو و آزادسازی واردات از اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱، انتظار می رود تا در آینده نزدیک شاهد واردات خودروی سواری به کشور باشیم تا شاید بتواند وضعیت آشفته بازار خودرو را سامان دهد.

منبع خبر "تابناک" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.