به گزارش چهارشنبه روابط عمومی دانشگاه یزد، در این نشست معاون توسعه مدیریت و منابع استانداری یزد با بررسی راهکارهای موجود در زمینه تحقق دولت الکترونیک به تشریح دو سازوکار ممکن در این زمینه پرداخت.
به گفته وی، سیستم اول ناظر بر تحلیل کارکردی خروجی هر دستگاه متولی پروژه و سیستم دوم معرفی سازمانی است که کلّیت روند را ارزیابی کرده و در تجزیه و تحلیلها نگاهی کلّی را مد نظر قرار میدهد و به طور طبیعی تصدّی آن متوجه سازمان مدیریت وبرنامه ریزی استان است.
اکرم فداکار با اشاره به نقص دستگاههای ملی در موضوع دولت الکترونیک، رویکرد سیاستگذاری برنامهریزی و اجرا را از بالا به پایین توصیف کرد و گفت: به دلیل وجود مشابهتهای سازمانی دستگاهها، معمولا دفاتر مربوط به دولت الکترونیک موظف به برنامه ریزی، اصلاح و نهایتا یکپاچه کردن سازوکارها هستند. وی دولت الکترونیک را یک ابزار معرفی کرد که به منزله شیوهای برای اجرای ماموریت دستگاههای اداری است.
در ادامه این نشست محمدرضا پاکدل، مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان با اشاره به بخشنامهها و مطالبات رسمی معاون اول رئیس جمهور و استاندار مبنی بر عدم استفاده ازکپی مدارک در بانکها گفت: اگرچه بیتوجهی به این بخشنامه، تخلف محسوب میشود اما بانکها نبود زیرساخت لازم و درخواست مدارک فیزیکی از طرف دستگاه قضا را عامل اجرایی نشدن این قانون معرفی کردهاند.
پاکدل در پاسخ به پرسش یکی از حضار پیرامون علت عدم تحویل هدایای اینترنتی مدرسان مدعو گفت: پس از اطلاعرسانی از طرف وزارت کشور به اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان یزد، تمام مدرسانی که از سوی دانشگاهها معرفی شدهاند، هدایای خود را دریافت کردند و محدودیتی متوجه تعداد افراد یا سمت ایشان نبوده است.
مدیرکل ارتباطات و فناوری اطلاعات استان یزد پروژه اینترنت رایگان دانشجویی را با وجود تغییر در نوع کاربری امری سخت و زمانبر دانست که تا چند روز آینده ساز و کار آن تکمیل میشود. وی افزود: دانشجویان با مراجعه به سامانه و درج اطلاعات شخصی قادر به دریافت حجم هدیه خواهند بود و در کمتر از یک ماه آینده ثبت نام و جزئیات آن اعلام خواهد شد.
دکتر علیمحمد لطیف، دبیرکانون تفکر شهر هوشمند دانشگاه یزد با طرح موضوع "ارزیابی طرحهای اجرایی در حوزه شهر هوشمند" همفکری در این زمینه را برای اعلام نتیجه فرآیند دستگاهها ضروری دانست و در راستای دستورکار ویژه کمیته کاری، خواستار ایجاد راهحلی برای همسانسازی فرمت خروجی شرکتها در بحث اتوماسیون تبادل اطلاعات بین دستگاهی شد.
مهدی پارساییان، رئیس گروه فاوای استانداری یزد در همین رابطه افزود: استاندارد کلی برای فرمت خروجی شرکتها به دلیل ذخیرهسازی بر اساس نیازهای درون سازمانی، متفاوت است؛ اما در حال حاضر تبادل اتوماتیک اطلاعات اتوماسیونها اغلب از طریق ECEیا چاپاری انجام میشود که از طریق سرویس پست الکترونیک کاربر کمترین دخالت دستی را دارد.
دکتر احمد شهاب ارکان، مسئول انفورماتیک سازمان نظام مهندسی ساختمان یزد وجود نقص در برخی قراردادهای خدماتی حوزه نرم افزاری را یادآور شد که بسته به فرد تنظیم کننده قرار داد، میزان منفعت پیمانکار و کار فرما تغییر میکند.
دکتر امیر جهانگرد، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه یزد با ارائه گزارشی از سنجش طرحهای اجرا شده در مسکو، ارائه خدمت را در این گزارش کم اهمیتتر از ارائه و ارزشیابی نتیجه کار اعلام کرد و افزود: معیار اصلی هر سازمان برای ارزیابی، در گرو شواهدی است که در جهت حسن انجام کار ارائه میدهد. او افزود: تاکنون ۹۰ درصد خدمات در مسکو از طریق پیشخوانهای الکترونیک انجام شده است.
دکتر وحید رنجبر عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه یزد ارزیابی پروژهها را لازمه توفیق برنامهریزی دانست که در ابعاد فنی و یا جامعهشناختی و... مورد بررسی قرار میگیرد.
دکتر مهدی یزدیان عضو هیئت علمی دانشگاه یزد نیز پیگیری فعال از دستگاهها برای پیوستن به دولت الکترونیک و نظارت بر حسن انجام کار را خواستار شد.
محمد مهران لسان صدق، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی نیز در این نشست به گزارش عملکرد دانشگاه آزاد در خصوص رشته کارشناسی جدید مرتبط با شهر هوشمند پرداخت و از تدوین جزییات دروس خبر داد.