عصر آن روز سرد، سطح یخبندان دریاچه شورابیل به واسطه عقب نشینی آرام پرتوهای کم سوی آفتاب زمستان از فراز کوه افسانه ای سبلان در منتهی الیه غرب به رنگهای نارنجی و قرمز درآمده و تابلوی سحرانگیزی از جلوه بی بدیل زمستان را آفریده بود منظره ای که تعدادی دانشجوی جوان را برای تفریح روی این سطح یخبندان به ظاهر ضخیم وسوسه می کرد.
این دانشجویان بومی دیگر شهرهای ایران بودند که پس از خروج از آخرین کلاس درس دوره کارشناسی خود برای زدودن خستگی های یک ترم طولانی در شهری غریب به قصد ساعتی تفنن ، رهسپار قطب گردشگری اردبیل یعنی مجتمع تفریحی ؛ فرهنگی و ورزشی شورابیل شده بودند.
جوانانی به واقع از جنس دانشجو که می خواستند فراغت از تحصیلشان را بدون هزینه های زاید مادی و به سادگی ازطریق لحظاتی با هم بودن و خندیدن در کنار هم جشن بگیرند و با خاطره هایی شیرین در آینده نامعلوم خویش قدم بگذارند.
اما گویا سرنوشت ؛ داستانی دیگر با زمینه ای سرشار از درام برایشان رقم زده و تکه های پازل زندگیشان به گونه ای دیگر کنار هم چیده شده چینشی نامیمون که از بی تدبیری مدیران ذیربط وقت و بی توجهی متولیان تامین ایمنی این مکان تفریحی گرفته تا بی احتیاطی و به اصطلاح بازیگوشی خودشان در آن نقش داشته است.
شاهدان این حادثه ناگوار می گویند : این گروه را حدود ۱۶ دانشجوی جوان تشکیل می دادند که برای سر خوردن و گرفتن عکس های یادگاری روی یخ های سطح دریاچه که ضخامت ظاهری آن فریبنده بوده می روند اما ناگهان یخ ها که به واسطه افزایش اندک گرمای هوا در آن روز ، ناپایدار شده بودند با صدای مهیبی ترک برداشته و می شکنند.
تعدادی از دانشجویان دختر و پسر که زود متوجه وقوع حادثه شده و ازسوی دیگر به کرانه دریاچه نزدیکتر بوده اند بی درنگ خود را به ساحل امن می رسانند اما چندین نفردر لابه لای یخ های شکسته در آب بسیار سرد آن غوطه ور می شوند.
تعدادی از این عده نیز با تلاش فراوان و به لطف آشنایی با فن شنا موفق به نجات خود می شوند به غیر از ۲ دختر نگون بخت که به زیر تکه های عظیم یخ شناور فرو رفته و در آب بسیار سرد دریاچه در وضعی بسیار ناراحت کننده جانشان را از دست می دهند.
اجساد این دو دانشجوی دختر پس از ساعت ها تلاش غواصان از ته آب بیرون آورده می شود درحالیکه دستانشان را در واپسین لحظات به هم گره زده بوده اند.
یکی از دختران فوت شده اهل شهرستان مراغه و دیگری اهل شهرستان پارس آباد در شمال استان اردبیل و هر دو درحال فارغ التحصیلی از دانشگاه محقق اردبیل بودند.
دریاچه شورابیل از جاذبه های طبیعی اردبیل و براساس نتایج مطالعات زمین شناسی ؛ قدیمی تر از دریاچه اورمیه است.
شورابیل تنها دریاچه طبیعی داخل شهری در ایران است و آب آن در گذشته بسیار شور بوده ولی حدود دو دهه قبل با بی درایتی مدیران ذیربط وقت با توجیه های بی پایه به درون آن آب شیرین ریخته شد و این اقدام دانسیته شوری آن را به اندازه زیادی کاهش داد.
میزان شوری این دریاچه به اندازهای بود که آب آن حتی در برف و سرمای بسیار شدید منطقه در روزگاران قدیم هیچگاه یخ نمی بست.
این اقدام مغایر با موازین محیط زیستی در دریاچه شورابیل نه تنها سبب شده است که آب سطح آن به محض رفتن دما به زیر صفر منجمد شود بلکه با دیگر پیامدهای منفی ازجمله ظهور و فراوانی انواع پشه های آزاردهنده مواجه شده است که در فصول گرم سال موجبات اذیت حاضران در محیط این دریاچه و نیز اهالی ساکن در خیابانها و محله های پیرامون آن را فراهم می آورد.
اکنون این دریاچه که به عنوان منطقه نمونه گردشگری استان اردبیل تعیین شده به امکانات تفریحی ؛ ورزشی و فرهنگی بسیاری مانند قایقرانی ؛ پیست پیاده روی و دو و میدانی ؛ پیست دوچرخه سواری ؛ باغ وحش ؛ چندین هتل ؛ شهر بازی ؛ رستوران و نظایر مجهز شده است.
حتی پس از وقوع آن حادثه دلخراش بارها حضور تفریحی بعضی افراد با اتومبیل های شاسی بلند و به ویژه جیب روی سطح یخ بسته دریاچه را شاهدیم اقدامی خطرناک و به دور از هرگونه منطق که با تاسف ازسوی بعضی جوانان سر می زند.
شهرداری اردبیل اخیرا اقدام به نرده کشی در پیرامون آن کرده و تعداد تابلوهای هشدار دهنده مبنی بر خطر هرگونه شنا و یا رفتن روی سطح یخبندان دریاچه را افزایش داده است.
ضرورت احتیاط در دریاچه و رودخانههای یخ زده
امسال نیز در پی بارش سنگین برف طی اواخر آذر و اوایل دی و استقرار برودت و یخبندان شدید و دامنه دار در منطقه سطح دریاچه شوربیل ، رودخانه بالیخلو و چند تالاب دیگر در استان یخ بسته و شاهد حضور تفریحی جوانان و نوجوانان
در این مناطق خطرناک هستیم .
باتوجه به اینکه اغلب روزهای پربرف و سرما در منطقه سردسیر اردبیل تا اوایل بهار به درازا میانجامد خطر بالقوهای همچنان نه تنها در این دریاچه بلکه در بسیاری از پهنههای آبی نقاط سردسیر این استان مانند رودخانهها و ؛ دریاچه ها و تالابها وجود دارد.
ضمن اینکه بارش های پربرف در روزهای گذشته زمینه استفاده تفریحی از تپههای مشرف به دریاچه که می تواند خطر ساز باشد را فراهم کرده است.
اردبیل که به خاطر وضعیت خاص جغرافیایی از نقاط بسیار سردسیر ایران است در بسیاری از سال ها با زمستان های پربرف و سرما مواجه می شود و علاوه بر این شهر تعداد زیادی از شهرستان های این استان مانند خلخال، سرعین، نمین ، مشکین شهر، نیر و فیروزآباد کوثر اغلب بسیار سردند.
صدها دریاچه و تالاب و رودخانه در نقاط مختلف این استان وجود دارند که امکان یخ بستن سطوح آنها براثر برودت هوا طی حدود هشت ماه از سال هست و این از خطرهای بالقوه در فصول سرد برای ساکنان منطقه و به ویژه افراد نوجوان و جوانی که قصد تفریح زمستانی دارند به حساب می آید.
این وضعیت اقدام های مدیران ذیربط را برای به حداقل رساندن خطرها و نیز آگاهی دادن به نوجوانان و جوانان از مخاطره آمیز بودن قرارگیری روی سطوح یخ بسته گستره های آبی ضروری می سازد.