بایدها و نبایدها کشت برنج در بروجرد

ایرنا یکشنبه 25 اردیبهشت 1401 - 14:49
بروجرد - ایرنا - تداوم شدت کم آبی و خشکسالی در بروجرد موجب شد تا باید و نبایدهای زیادی برای ادامه کشت محصولات آبدوست به خصوص برنج یا محدودیت و ممنوعیت این نوع از کشت‌ها در شهرستان وجود داشته باشد.
بایدها و نبایدها کشت برنج در بروجرد

به گزارش ایرنا، شهرستان بروجرد دارای ۸۲۵ هکتار اراضی تحت کشت برنج است که سال گذشته چهارهزارو ۱۲۵ تن محصول از این مقدار اراضی تولید و روانه بازار مصرف شد.

از آنجایی که تولید برنج در این شهرستان به عنوان یک محصول راهبردی نبوده فعالیت اصلی کشاورزی و راه تامین معیشت مردم این مناطق محسوب نمی شود اما محدودیت کشت سبب سواستفاده واسطه ها و دلالان شده و برخی از هم اکنون برنج خود را به قیمت هر کیلوگرم ۵۰ تا ۶۰ هزار تومان پیش فروش می کنند.
گزارش ها حاکی از آن است خطر کم آبی و خشکسالی همچنان دغدغه جدی شالیکاران و کشاورزان منطقه به شمار می‌رود و برنج، از جمله گیاهان به شدت وابسته به آب است و این موضوعی نیست که از نگاه کشاورزان مسوولان و حتی مصرف کنندگان پوشیده مانده باشد.

اکنون که کم آبی و خشکسالی جدی شده است، ضرورت بهره وری آب، ذخیره سازی و تسریع در تکمیل و بهره برداری از ۲ سد آبسرده و شهید بروجردی و توجه به زیرساخت های مورد نیاز ضروری است.
آمارها بیانگر این است که بیشترین میزان مصرف آب مربوط به بخش کشاورزی است و در کشور ما به علت تکیه بر کشاورزی سنتی میزان اتلاف در این بخش به ویژه در کشت محصولات آبدوست از جمله برنج زیاد و سهم اتلاف منابع آبی در این حوزه قابل تامل است.

طبق نظر کارشناسان کشاورزی برای مقابله با بحران کم آبی در بخش کشاورزی، با استفاده از تکنولوژی موجود و گسترش سیستم آبیاری نوین می توان امنیت غذایی کشور را تضمین کرد.
کارشناسان اقتصادی و کشاورزی معتقدند بررسی‌ها نشان می دهد که کشاورزی همچنان در بستر سنتی رواج و دوام دارد و در این مدت زیرساخت قابل توجهی بویژه در بخش تامین آب ایجاد نشده است.
یک کارشناس کشاورزی گفت: سدسازی، لایروبی رودخانه ها، بهینه سازی کانال های آب بر، اجرای طرح تسطیح، نوسازی و یکپارچه سازی اراضی شالیزاری و توجه به ارقام کم آب بر از مهم ترین زیر ساخت ها برای تداوم کشت محصولات آبدوست است.
خدیحه معظمی گودرزی افزود: بروجرد دارای ۱۱ چشمه پرآب است و به این دلیل از آب های سطحی این شهرستان استفاده مطلوبی نمی شود و حجم وسیعی از این منابع آبی بدون بهره برداری مفید هدر می رود، در حالی که در مواقعی از سال کشاورزان این منطقه با مشکل کم آبی مواجه می شوند.
وی بیان کرد: به لحاظ محدودیت منابع آبی، تلاش برای بهبود بهره وری از آب و تامین امنیت غذایی به عنوان بخش های اساسی کشاورزی اجتناب ناپذیر است.
معظمی اظهار داشت: خشکسالی های پیاپی، کاهش نزولات آسمانی و افت قابل توجه سطح آب زیر زمینی در سال های اخیر، ضرورت اصلاح روش های آبیاری را بیش از پیش نشان می دهد.

مدیر جهاد کشاورزی بروجرد گفت: در مهر ماه سال گذشته اخطاریه الگوی کشت و محدودیت های کاشت محصولات آبدوست به خصوص برنج به صورت کتبی به مالکان چاه‌ها ابلاغ شده است.

جواد گودرزی افزود: همچینن در بهمن ماه مجدد اخطاریه آب برای بار دوم توزیع و در فروردین ۱۴۰۱ این اخطاریه ها به صورت جداگانه برای ممنوعیت کشت برنج به تعداد هشت هزار برگ صادرشداست.

وی با تاکید بر اینکه همچنین با نصب بنر در خصوص ممنوعیت کشت به کشاورزان هشدار لازم داده شده است، بیان کرد: جهت حفاظت از منابع آب و رعایت الگوی کشت در مناطق پنج گانه جهاد کشاورزی شهرستان کلاس‌های آموزشی برگزار شده که ۵۵۰ نفر از بهره برداران در آن شرکت کردند.

مدیر جهاد کشاورزی بروجرد افزود: تهیه دستورالعمل آموزشی در خصوص الگوی کشت و مصرف بهینه آب و توزیع بین بهره برداران به تعداد ۲ هزار برگ و همچنین ۲۰ هزار پیامک به کشاورزان و بهربرداران ارسال شده است. 

گودرزی ادامه داد: بازدیدهای میدانی از مزارع و چاه های کشاورزی به صورت مستمر انجام و با متخلفان الگوی کشت، اجاره زمین به کشاورزان غیربومی جهت کشت گیاهان آبدوست و انتقال آب و اراضی دیم برخورد قانونی و قضایی صورت خواهد گرفت.

مدیر جهاد کشاورزی بروجرد گفت: با توجه به بحران آب و تداوم خشکسالی کشت‌های آبدوست در اراضی کشاورزی این شهرستان ممنوع و کشت کلزا و زعفران جایگزین شده است.

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.