نقدشوندگی بالای سهام در وثیقه گذاری هوشمند

صدا و سیما یکشنبه 09 مرداد 1401 - 10:46
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه توثیق سهام می‌تواند روند تسهیلات دهی را آسان کند، گفت: هر سهمی دارای ارزش مشخص است و ظاهرا بانک‌ها می‌توانند ۶۰ درصد ارزش سهام را به عنوان وثیقه بپذیرند که به نظر منطقی است.

نقدشوندگی بالای سهام در وثیقه گذاری هوشمندمحمد علیپور، نماینده مردم در مجلس در گفتگو با خبرنگار حوزه بورس خبرگزاری صداوسیما افزود: سهام بورس نقد شوندگی بالایی نسبت به وثیقه‌های ملکی و مواردی از این قبیل دارد و کار تسهیلات گیرنده و تسهیلات دهنده را آسان خواهد کرد.

نماینده مجلس با بیان اینکه سهام بورس یک دارایی محسوب می‌شود تاکید کرد: در گذشته توثیق سهام تنها به ملک خلاصه می‌شد، اما کاهش ارزش پول ملی باعث شد تا برخی تسهیلات با وثیقه خودرو نیز و با مشخص شدن درصدی از ارزش آن پرداخت شود. اقدامی که اخیرا اتفاق افتاده باعث رشد بورس نیز خواهد شد و اگر برخی مطرح می‌کنند که نقدینگی افزایش می‌یابد باید توجه داشته باشند بخشی از این نقدینگی در بازار سرمایه قرار دارد و تا زمان بازپرداخت کامل برداشت نخواهد شد. به بیان بهتر بازار سرمایه با انجام این کار در یک مسیر ثبات قرار می‌گیرد. به این دلیل که خرید و فروش‌های هیجانی دیگر اتفاق نمی‌افتد.

علیپور با تاکید بر اینکه توثیق سهام در بخش‌های وثیقه پذیر دیگر می‌تواند انجام شود گفت: پس از اینکه توثیق سهام مشخص شد که اقدام مثبتی است، قطعا باید این موضوع توسعه داده شود و در بخش‌هایی که وثیقه پذیر هستند نیز این موضوع اجرایی شود. توثیق سهام سابقه دارد و سال گذشته افراد می‌توانستند با ارائه سهام عدالت تسهیلات خرد دریافت کنند، اما میزان سهام عدالت اندک است و افرادی که دارای خرید و فروش‌های کلان سهام در بورس هستند اکنون می‌توانند از این مزیت بهره ببرند.

به گفته وی، به طور معمول وثیقه‌های ملکی مدت زمان زیادی نیاز دارد تا نقد شود، اما سهام وثیقه گذاشته شده در روز می‌تواند به فروش برسد. به نظر می‌رسد اگر این اقدام عادی سازی شود، بخش‌هایی مانند قوه قضاییه نیز می‌توانند از آن بهره ببرند که البته نیاز به زیرساخت‌هایی دارد که قوه قضاییه با سازمان بورس باید در ارتباط باشند.

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس تصریح کرد: توثیق سهام در کشور‌های دیگر اجرا نمی‌شود، به این دلیل که روند قوانین آن‌ها با ایران متفاوت است و بیشتر سیستم اعتبارسنجی اجرا می‌شود. به این صورت که جرائم رانندگی و یا روند پرداخت مالیات برای دریافت تسهیلات از شبکه بانکی موثر است.

چهارشنبه پنجم مرداد مراسم رونمایی از سامانه ستاره یا همان وثیقه‌گذاری الکترونیک با حضور دادستان کل کشور، وزیر امور اقتصادی و دارایی، معاون راهبردی قوه قضائیه و رؤسای بانک‌های عامل به میزبانی سازمان بورس و اوراق بهادار و شرکت سپرده‌گذاری مرکزی در محل ساختمان سازمان بورس و اوراق بهادار برگزار شد. رئیس سازمان بورس در این مراسم با بیان اینکه یکی از برنامه‌های جدی بازار سرمایه این بود که با استفاده از بستر‌های الکترونیک بتواند خدمات وسیعی را به سهامداران ارائه دهد گفت: در روز‌های آینده تسهیل شرکت سهامداران در افزایش سرمایه‌ها و حق تقدم سهام شرکت‌ها نیز از برنامه‌های دیگری است که طی روز‌های آینده رونمایی خواهد شد.

در سامانه توثیق الکترونیک هوشمند یا همان ستاره، امکان وثیقه گذاری سکه و گواهی سکه، اندوخته بیمه عمر و سنوات، گواهی کسر از حقوق سازمان‌های دولتی و سند خودرو و ملک و واحد‌های سرمایه گذاری صندوق‌های قابل معامله علاوه بر سهام نیز وجود خواهد داشت. بطورحتم کسب و کار‌های نوین و استارت آپ‌ها بر روی این ابزارها، می‌توانند ایده‌های مختلفی تعریف کنند تا مردم بتوانند راحت‌تر از آن استفاده کنند.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.