روایت جالب از حندابندان قبل عملیات و نوحه لری که ورد زبان رزمندگان شد/ پیرغلام لرستانی: سبک‌های جدید مداحی بی‌محتواست+ فیلم

خبرگزاری فارس دوشنبه 10 مرداد 1401 - 17:32
روایت جالب از حندابندان قبل عملیات و نوحه لری که ورد زبان رزمندگان شد/ پیرغلام لرستانی: سبک‌های جدید مداحی بی‌محتواست+ فیلم

خبرگزاری فارس لرستان- نسرین صفربیرانوند، علیرضا قهرمانی که نزدیک به هفتاد سال سن دارد متولد و ساکن کوچه ماهیگیران محله درب دلاکان یکی از محله‌های قدیمی خرم‌آباد است.

او که مداحی را از سن کم و از سرارادت و علاقه به امام حسین (ع ) شروع کرده است، می‌گوید: من هر چه عزت و آبرو دارم از امام حسین است و افتخار می‌کنم که عمری نوکری این خاندان را در کارنامه خود دارم.

قهرمانی که هنوز هم به قول خودش گاهی خاطرات روزهای جنگ و نوحه شیرین زوونم اصغرم برایش تداعی می‌شود، می‌گوید: نوحه اگر خالصانه و از دل باشد نه تنها تاثیر گذار است بلکه در یادها می‌ماند ، من همواره برای دل خودم و از سر عشق و علاقه به امام حسین مداحی کرده‌ام.

او که نوحه‌هایش به زبان لری است، می‌گوید: امروز وضع مداحی در خرم‌آباد خیلی خوب نیست چون بسیاری از جوانان بدون اینکه اطلاعات کاملی از واقعه کربلا و روز عاشورا داشته باشند اقدام به مداحی می‌کنند و هیچ کنترل و نظارتی در این زمینه وجود ندارد.

با این مداح و رزمنده هشت سال دفاع مقدس به مناسب ایام محرم گفت‌وگویی ترتیب داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

 

شما از کودکی مداحی را آغاز کرده‌اید، چطور مداحی را خیلی زود شروع کردید؟

بله، من از ۷ سالگی مداحی را شروع کردم و این مداحی من داستان و حکایتی دارد.

پدرم اسمش علی بود اما به دلیل تقوی زیاد به شیخ علی معروف بود، پدرم مریض می‌شود آن زمان مردم چون با بیماری‌ مثل سرطان آشنا نبوده می‌گویند سنان گرفته است.

پدرم که ارادت خاصی به ائمه داشته همان سال عازم مشهد می‌شود و با بیماری خودش را به پنجره فولاد می‌رساند آنجا بیهوش می‌شود و گویا امام رضا به خوابش میاد و دور مریضی مدادی می‌کشد و می‌گوید بلند شو زن و فرزندانت منتظر هستند، پدرم پاسخ می‌دهد: من مریضم نمی‌توانم وقتی از خواب بیدار می‌شود اثری از درد و مریضی نیست.

 پس از مدت‌ها که از پدر خبری نداشتیم نامه‌ی به دستمان رسید که فلان روز به خرم‌آباد می‌آیم.

وقتی پدرم آمد و ماجرای شفای مریضی‌اش را تعریف کرد به ائمه اطهار اعتقاد زیادی پیدا کردم و همین جرقه و انگیزه‌ی برای مداحی من شد.

شما در جبهه‌های جنگ هم مداحی می‌کردید؟

بله ،با شروع جنگ من که حدود ۲۰ سال سن داشتم عازم جبهه‌های جنگ شدم به دلیل اینکه مداح بودم زمانی که با رزمندگان در اتوبوس بودیم برایشان مداحی می‌کردم.

نکته‌ی که دلم می‌خواهد جوانان امروز بدانند این است که همه رزمندگان می‌دانستند که سفری که در پیش گرفته‌اند برگشتی ندارد و همین باعث می‌شد اشتیاق زیادی برای حضور در عملیات داشته باشند.

ماجرای نوحه شیرین زوونم اصغرم چه بود؟

شب عملیات خرمشهر، رزمندگان خیلی مشتاق بودند که عملیات زودتر شروع شود، آن زمان فرمانده سپاه خرم آباد حاج آقا سوری بود.

رسم بود قبل از شروع عملیات هر کدام از رزمندگان با کتاب دعایی در گوشه‌ی مشغول راز و نیاز با خداوند می‌شدند.

 در همین حین من را صدا زدند که بچه‌ها خیلی بی تابی می‌کنند برای شروع عملیات، نوحه‌ی بخوان تا دستو از بالا صادر شود.

 

 

همین که آماده می‌شدم برای نوحه چشمم به کم سن و سال‌ترین رزمنده افتادناخودگاه یاد علی اصغر سرباز کوچک امام حسین افتادم و نوحه شیرین زبونم اصغرم روله رو علی رو آروم جو تاج سرم روله رو بر زبانم‌ جاری شد و همه رزمندگان حالشان تغییر کرد.

 

کسی این نوحه را ضبط کرده بود؟

خودتان می‌دانید آن زمان که امکانات ضبط و فلیمبرداری زیاد نبود و متاسفانه همین باعث شد بسیاری از رشادت های رزمندگان لرستانی و اتفاقات جنگ ناگفته باقی ماند، اما سال‌ها پس از پایان جنگ متوجه شدم که یک خبرنگار تهرانی از نوحه آن شب و حال و هوای رزمندگان فیلم گرفته است.

وقتی از او می‌پرسند چطور شد، فیلم را ضبط کردی، پاسخ می‌دهد: دیدم آقایی برای خودش و دل خودش می‌خواند و همه با شنیدن این نوحه حال و هوای‌شان عوض شد برایم جالب بود.

جریان حنابندان قبل از عملیات چه بود؟

گفتم که همه رزمندگان با علم به اینکه برگشتی در کار نیست عازم جبهه‌ها می‌شدند، همیشه قبل از عملیات حنا بر دست و پا می‌گذاشتند همان شب هم حنا بر دست و پا گذاشتیم.

 

 

هنوز هم نوحه شیرین زوونم را می‌خوانید؟

بله، بیشتر زمانی که رزمندگان قدیمی و همرزم جمع می‌شویم درخواست می‌کنند که نوحه را بخوان.

وقتی می‌خوانید چه حسی به شما دست می‌دهد؟

 حال و هوای آن روزها برای من تداعی می‌شود، خاطرات جبهه‌های جنگ و عملیاتی که چه عزیزانی را از دست داده‌ایم برایم زنده می‌شود، برادرم اولین شهید این شهر همیشه در نوحه‌ها و مداحی‌ها در ذهنم مجسم می‌شود.

 

کمی از مداحی‌تان بگویید. 

 ۴۲ سال است که در درب دلاکان مداحی می‌کنم و افتخاری بالاتر از این نصیب من نمی‌شود.

آیا از سبک خاصی در مداحی‌ها استفاده می‌کنید؟

الگوی من امام حسین و ابوالفضل بود. من از سبک و یا شخص خاصی پیروی نکردم.

باقری رادمنش اولین کسی بود که به من نوحه می‌داد، اما اکنون بیشتر شعرهایم از رضا کمالوند و امیر حسین فعلی است.

به تاثیر مداحی در زندگی خود اشاره می‌کنید؟

من هر چه دارم حتی نمک خانه‌ام از امام حسین است، خدا را شکر می‌کنم به واسطه توجه امام حسین چهار فرزند سالم دارم.

همه اینها از کرامات امام حسین است، من آبرو و عزتم را از امام حسین و ابوالفضل گرفته‌ام.

 

وضع مداحی را در خرم‌آباد چگونه ارزیابی می‌کنید؟

متاسفانه شاهد ورود سبک‌های جدیدی هستیم که از محتوی چندان خوبی برخوردار نیستند، از طرفی بدعت‌های جدیدی هم به مراسم عزاداری ورود کرده است.

نکته دیگر اینکه مداحان جوان زمان و موقعیت را در نوحه‌ها رعایت نمی‌کنند و اطلاعات دقیق و کاملی از واقعه کربلا و عاشورا ندارند، در واقع مداحی در استان طبق معیار پیش نمی‌رود.

 راهکار شما چیست؟

به نظر می‌رسد ساماندهی مداحان باید در کانون توجه سازمان تبلیغات اسلامی و کانون مداحان قرار بگیرد.

اینکه صدای خوب در مداحی تاثیر گذار است شکی نیست، اما از نظر من معلومات و ارادت به اهل بیت همچنین دلسوخته بودن مهمتر از صدا است.

شما می‌بینید یک نفر صدای خوبی دارد اما آنطور که باید و شاید نمی‌تواند مجلس را اداره کند چون معلومات زیادی ندارد.

انتهای پیام/

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.