تاخت و تاز دلالان درشهرک‌های صنعتی/وقتی زمین صنعتی به تولید کننده نمی‌رسد

خبرگزاری فارس شنبه 22 مرداد 1401 - 15:14
تاخت و تاز دلالان درشهرک‌های صنعتی/وقتی زمین صنعتی به تولید کننده نمی‌رسد

به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، سهیلا محمدی، گروه گزارش استان‌ها_ معضل نبود زمین در شهرک‌های صنعتی به مشکل بزرگی برای واحدهای تولیدی تبدیل شده است، این معضل برای واحدهای تولیدی که محل مورد نیاز خود را اجاره می‌کنند بسیار بغرنج است، چرا که از قرار با هر جابه‌جایی یک پروسه چهار ماه برای آغاز فعالیت خود نیاز دارند که شامل مجوز یا همان پروانه فعالیت است که موجب از دست رفتن بازار می‌شود.

شنیدن این مشکلات از زبان تولیدکننده‌ای که در حال حاضر درگیر مشکلات ناشی از عدم وجود زمین برای راه‌اندازی واحد تولیدی با اشتغال 150 نفری است و بنا به گفته خودش به دلیل مشکلات ناشی از اجاره‌نشینی مجبور به تعدیل نیمی از نیروهای خود شده و نگران این نیروهاست شنیدن دارد.

این مشکلات زمانی شنیدنی است که بدانیم بنا بر شنیده‌ها شهرک صنعتی اشراق زنجان، زمین معطل مانده کم ندارد به طوری که این زمین‌ها با اندک اقدامات انجام شده، تبدیل به محل برگزاری مهمانی بدون کوچک‌ترین مزاحمت هم شده است.

شرکتی که در حوزه صنایع غذایی دسته‌بندی می‌شود و یک هزار تن از 34 هزار تن محصول زیتون طارم در این واحد فرآوری و به بازار عرضه می‌شود و بانیان آن همه تلاش خود را برای زمین نخوردن با وجود همه مشکلات ریز و درشت از جمله غولی به نام کرونا انجام داده‌اند، ولی گویا سرپا ماندن یک واحد تولیدی به چیزی بیشتر از همه این تلاش‌ها نیاز دارد.

 

صحبت از یک شرکت خانوادگی است

یک شرکت که بنا گفته عضو هیأت رئیسه آن به صورت خانوادگی راه‌اندازی شده و از دی‌ماه سال 97 به صورت رسمی محصولات خود را به بازار عرضه کرده است.

وحید قربانی، آغاز فعالیت و بروز مشکلات برای واحد تولیدی خود را اینچنین تشریح می‌کند: چند ما بعد از عرضه نخستین محصول چندین ماه طول کشید تا بتوانیم تولید دلخواه مشتریان خود را به بازار عرضه کنیم و از سال 98 که فعالیت ما رسمیت یافت بازار بسیار ضعیف بود و تا خواستیم جان بگیریم به کرونا خوردیم و سختی‌های آن مشمول حال ما شد، چرا که محصولات ما رستورانی بود و در اوایل کرونا این اماکن تعطیل شدند و به همین خاطر ما هم تغییر رویه داده و به سمت تولیدات سوپرمارکتی رفتیم که خدا را شکر اوضاع تا حدودی بهبود یافت و حال ما هم خوب شد.

1399 و 1400 سال آغاز فعالیت برای واحد تولیدی ما بود و تلاش زیادی برای گرفتن نمایندگی در استان‌ها کردیم و در حال حاضر در حدود 24 استان نمایندگی فعال داریم و نیروهای کاری ما هم در دو شیفت ثابت فعالیت می‌کردند.

از این به بعد بود که برند تولیدی ما جزو برندهای شاخص کشوری شد و تولیدات ما در کیفیت و تعیین قیمت‌ها هم تعیین‌کننده شد و در حال حاضر جزو لیدرها این بخش محسوب می‌شویم.

فارس: برخورد مدیران با واحد تولیدی شما چطور بود

ببینید واحد ما به دلیل نوع تولیدات و تعداد نیروهای شاغل خود همواره مورد بازدید مسؤولان استانی و کشوری قرار می‌گیرد، ولی خبری از حل مشکلات واحد تولیدی ما نیست.

ما زمین برای توسعه واحد خود نداریم و زمین لغو قرارداد شده هم به ما نمی‌رسد، یعنی تا ما خبردار شویم زمین‌های لغو قرار داد شده به افراد دیگر که حتی واحد تولیدی هم ندارد، واگذار می‌شود که حتی اجاره هم نمی‌دهند و تبدیل به باغ شهر می‌شود، چرا که افزایش قیمت زمین بالا است و به همین دلیل سود خوبی عاید خریداران زمین می‌شود.

مشکل اینجاست که زمین‌های موجود در شهرک‌ها به دلیل اقدامات مختصری که در آن انجام شده، با وجود همه درخواست‌ها و همچنین تاکید استاندار به دست ما نمی‌رسد و در پاسخ به ما می‌گویند که زمینی نداریم بدهیم و این موضوع حتی با حضور معاون وزیر جهاد هم حل نشده و قول‌های بانک‌ها هم محقق نشده است.

یکبار هم موضوع اعطای تسهیلات 4 میلیارد تومانی بانک کارآفرینی و امید در قبال تعهد اشتغال 120 نفری ما مطرح شد ولی خوب، همواره در روزهای اول با هیجان صحبت می‌شود و در ادامه است که کاری پیش نمی‌رود.

در حال حاضر، فرآوری محصول در طارم انجام می‌شود چون دستگاه‌ها را نداریم که اگر داشتیم کنترل بیشتری بر امور خواهیم داشت.

 

منتظر اقدام مسؤولان برای حل مشکلمان در مشهد هستیم

در خراسان رضوی برای محصولات تولیدی ما مشکلی به وجود آمده و ما در صدد حل این مشکل از طریق معاون اقتصادی استاندار هستیم تا ببینیم چه می‌شود؟

من در نامه‌ای که نوشتم آورده‌ام که یک رقیب با اعمال نفوذ در استاندارد برای توزیع محصولات ما در این استان مشکل ایجاد کرده است و شما با یک دستخط به ما کمک کنید تا کد اقتصادی بگیریم و مشکل ما در این استان که توسط یک آدم صاحب نفوذ ایجاد شده، حل شود، منتظریم ببینم چه می‌شود.

 

4 ماه معطلی با هر جابه‌جایی

مشکل دیگر، باطل شدن مجوز فعالیت با هر جابه‌جایی است به طوری که با هر جابه‌جایی چهار ماه معطل می‌مانیم.

مشکل جابه‌جایی هم معضلات خاص خود را از جمله از دست رفتن بازار و زمان است که هیچوقت جبران نخواهد شد که مشمول شبکه تولید زیتون این واحد هم شده است.

 

دچار بروکراسی هستیم

به محیط زیست مراجعه می‌کنم به من می‌گوید من خودرو ندارم باید دو هفته صبر کنید، یا خودتان خودرو بیاورید و کارشناس را جابه‌جا کنید، اینکار را هم که انجام دادی تازه موضوع ارائه درخواست است که اگر در اتوماسیون قرار بگیرد 10 روز زمان می‌برد و اگر خودتان پیگیری کنید زودتر نتیجه خواهید گرفت.

 

روز از نو روزی از نو بعد از 2 سال

همه مشکلات ما از جابه‌جایی‌ها است و من مطمئنم دو سال دیگر که دوباره جا عوض کنیم همین مشکلات را خواهیم داشت.

نمی‌توانید، جمع کنید

موضوع دیگر این است برخی از بازرسان هم بعد از شنیدن مشکلات پیشنهاد جمع کردن می‌دهند و من متاسفم چون نیروهای کار من اغلب سرپرست خانوار هستند و همین الان هم که نیمی از کارگران مرخص شدند پیگیرند و ما عذاب وجدان داریم که این نیروها برای گذران زندگی چیکار می‌کنند.

 

برگزاری مهمانی در شهرک صنعتی به جای تولید

در حالیکه در دو شهرک صنعتی کلی واحد معطل داریم و به جای تولید، مهمانی برگزار می‌کنند که هیچ مزاحمی هم ندارند و واحدهایی مثل ما در حال کار هستیم مورد اذیت قرار می‌گیریم.

 

فارس: میزان اشتغال واحد شما در صورت تامین زمین چند نفر خواهد بود.

عرض کردم مشکل فقط زمین نیست، ولی اگر زمین مطلوب مورد نظر در اختیار داشته باشیم توان اشتغال 150 نفری را هم داریم از طرفی تسهیلات بالاتر از درخواست ما هم داده شده ولی به ما نمی‌دهند.

 

ضوابط واگذاری زمین در شهرک‌های صنعتی بسیار بد است

در همین رابطه محسن حمیدی، عضو کلینیک بسیح صنعت و عضو اتاق بازرگانی استان زنجان نیز در این رابطه مسائل مد نظر و منشاء مشکلات را با توجه به تجربیات خود مطرح می‌کند.

ببینید من به دلیل سابقه فعالیت‌هایی که دارم به شما می‌گویم که ضوابط واگذاری زمین در شهرک‌های صنعتی بسیار بد است، به طوری که با داشتن یک جواز تاسیس به هر کسی که بازنشسته دولت است و مراجعه کند با توجه به قوانین، در داخل شهرک‌ها بدون اعتبار سنجی و اهلیت سنجی زمین واگذار می‌شود به طوری که اغلب در پرداخت اقساط هم عاجز می‌ماند و ماجرا به آن سمتی می‌رود که در عمل به تعهدات ناموفق شده و تازه بعد از دو سال شهرک اقدامات مورد نیاز برای خلع ید را آغاز می‌کند.

موضوع در این مسئله از دست رفتن زمان است، چرا که اگر این زمین در همان آغاز کار با اهلیت‌سنجی به تولیدکننده توانمند واگذار می‌شد و تازه موضوع خلع ید پروسه خاص خود را بدون در نظر گرفتن لابی‌های صاحبان زمین دارد که شاید حدود 36 ماه زمان ببرد.

به این موضوع اضافه کنید که واگذاری زمین مورد نظر با مزایده انجام می‌شود که در این میان اغلب تولیدکننده‌هایی که به این زمین‌ها نیاز واقعی دارند از این مزایده بی‌خبرند و اغلب آدم‌های بیکار و شاید دلال برنده این مزایده‌ها هستند.

لزوم اهلیت سنجی متقاضیان زمین در شهرک‌های صنعتی

اهلیت سنجی متقاضیان زمین‌های خلع ید شده پیشنهاد ما بود به این صورت که اگر واحد تولیدی اجاره‌نامه داشت و بیمه نیروهای کار حداقل دو نفر به مدت یکسال را پرداخت می‌کرد، زمین مورد نظر با ترک تشریفات به این متقاضی واگذار شود و اگر تعداد متقاضیان زیاد بود باز هم بر اساس اولویت‌هایی خاص از جمله تعداد نیروهای کار بیمه شده واگذاری انجام شود.

 

فارس: برای حل این مشکل چه کردید

بسیج صنعت که زمین‌دار نیست تا به واحدهای تولیدی که مشکل زمین دارند زمین بدهد، کمک ما شناسایی عارضه‌ها و اعلام آن‌ها است به طور مثال زمین‌های شهرک‌های صنعتی توسط برخی از افراد تصاحب شده که زور مسؤولان شهرک به آن‌ها برای بازپس‌گیری نمی‌رسد و برخی از مواقع هم دوست ندارند وارد شده و از ظرفیت قانونی استفاده کنند.

خوب این اقدامات باعث شده که دستگاه‌های نظارتی ورود و خلع یدهایی هم انجام شود منتهی همین زمین‌های خلع ید شده به چه کسانی رسید؟

یک نمونه برای خود من، من هم درخواست زمین کردم چون فضا در واحد تولیدی من کوچک یعنی یک هزار و 300 متر است وقتی دستگاه‌ها روشن است هیچ کس نمی‌تواند تکان بخورد، چون اگر یک جرقه به وجود آید من تولید کننده بیچاره می‌شوم چون نیروی کار فرصت فرار هم نخواهد داشت برای تعطیلی هم آماده‌ام، درخواست هم دادم آمدند و دیدند و تایید کردند ولی هنوز هیچ اتفاقی رخ نداده است.

در این حال یک زمینی بعد از 20 سال در خیابان آذر جنوبی 2 خلع ید شد، فکر می‌کنید زمین مورد نظر به چه کسی واگذار شده، من هم بودم ولی واگذار شد به یک شرکت تعاونی توزیع دارو با استدلال ارجحیت همسایه، در حالیکه فلسفه واگذاری زمین با قیمت تولیدی به یک شرکت توزیع دارو را نمی‌دانم و والله بعد از سه سال آجر روی آجر هم نگذاشته‌اند.

به من نمی‌دانند چون دو واحد تولیدی دارم به هر دلیلی، می‌دادند به همین واحد تولیدی غذایی، چون اصلا مشکلی ندارند در کنار هم قرار بگیرند سوال اینجاست چرا واحد حقوقی شهرک صنعتی متوجه این ماجرا نیست!

 

دوگانگی رفتار در مدیران شهرک صنعتی وجود دارد

کلینیک بسیج مراجعه کننده‌ای داشت که اخطار گرفته در حالیکه 600 متر از زمین 4 هزار متری را ساخته و در حال تولید است، یکی به من بگوید این دوگانگی‌ها از کجا آمده و چه کار باید کرد وقتی هم به مدیر شهرک صنعتی بگویی می‌گوید من زورم نمی‌رسد.

کجای دنیا اولویت در واگذاری زمین با واحد توزیع است، توزیع کننده دار در هر کجای شهر از جمله چهار راه سعدی(مرکز شه زنجان) هم می‌تواند انبار داشته باشد، اما مگر یک تولید کننده هم می‌تواند این کار را بکند، پشت هر داروخانه یک انبار است این حرف من به معنی عدم حمایت از این شرکت‌ها نیست از او هم حمایت کنید، اما این شیوه درست نیست و باید اجدید نظر شود.

شهرک صنعتی اشراق پر از شرکت‌های پخش است

زمین صنعتی با آنهمه زحمت و یارانه‌ای که دولت پرداخت می‌کند پر از واحدهای پخش شده، برق صنعتی استهلاک و یارانه صنعتی در خدمت شرکت پخش قرار گرفته است.

ببینید در یک زمین 6 هزار متری چند اشتغال می‌توان ایجاد کرد بیشتر از 10 نفر که نمی‌شود همین کار را در شهر هم می‌شود انجام داد و نیاز به ضابطه هم که ندارد.

آنوقت تولیدکننده‌ای که درصدد توسعه فضای تولیدی است بعد از 6 سال دوندگی هنوز به نتیجه نرسیده است چون می‌گویند، زمین برای واگذاری ندارند.

 

فارس: یعنی شما می‌گویید، زمین هست ولی با لابی واگذار می‌شود؟

نه من کسی را متهم نمی‌کنم، من می‌گویم تولیدکننده را از وجود زمین‌ها مطلع نمی‌کنند، چرا که تولیدکننده همیشه درگیر تولید و حواشی ناشی از آن است و معمولا در جریان این امور قرار نمی‌گیرد وقتی پیگیر درخواست خود می‌شود معمولا می‌گویند دیر آمدید و دادیم به متقاضی دیگر!

یک تولیدکننده مجبور به اجاره محلی اینچنینی و تقبل همه هزینه‌های استانداردسازی محل برای تولید مواد غذایی می‌شود به اضافه همه هزینه‌های جانبی از جمله افزایش قیمت برق.

چرا چون دست تولیدکننده گیره، اجاره، قانون خود را دارد و اجباری به هزینه برای امور عمرانی بزرگ ندارد، ولی تولیدکننده مجبور به قبول برخی از شرایط برای تولید است.

انتهای پیام/73004

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.