مجری: خیلی از تجار و بازرگانان معتقدند این روش فعلی، روش درستی برای تجارت نیست و این نگاه که در شرایط تحریم، مدیریت بر تولید و تجارت باید مدیریت واحد باشد نگاه غلطی است و جواب نمیدهد. اولا نظرشما را میخواستم بدانم. شما موافق جداکردن هستید و معتقدید وزارت بازرگانی باید جدا شود یا خیر؟
دکتر مرحبا: این که ما وزارتخانه هایمان مشکل دارند و گلوگاه دارند و بسیاری از وزارتخانههای ما کارآمدی لازم را ندارد را قبول دارم، اما باید بدانیم با این اقدام یا تجمیع چه اتفاقی افتاد؟ اول من موضعم را مشخص کنم، من موافق جدایی دو وزارتخانه هستم برای اینکه یکی از راههایی که پوشش بدهد برای حل مشکلاتی که داریم همین است که ما وزارتخانهها را سبکتر کنیم. ما الان در وزارت صمت، حدود ۴ وزارتخانه داریم؛ صنایع سنگین، صنایع سبک بعضی از معادن فلزات را داشتیم که یک وزارتخانه شدند و بعد با وزارت بازرگانی ادغام شدند، اما ببینیم از زمانی که این وزارتخانهها یکی شد چه اتفاقی افتاد؟ من یک آمار تحلیلی میدیدم و آن اینکه وزارت صمت، بیشترین رفت و آمد و بیشترین سوال را از مجلس دریافت داشته است. ما بازرگانیمان یک بخش بزرگی از درآمدهای کشور و همین طور اقتصاد ما را تشکیل میدهند. از گذشتههای خیلی دور ما بازرگانی مان و تجارتمان یک بخش عمدهای برای سودآوری و درآمدزایی برای کشور بوده اند. بالاخره صنعتی را هم صاحب شدیم. این صنعت، اما و اگرهای بسیاری دارد. بازرگانی باید در کنار صنعت قرار بگیرد؛ هم برای تسهیل امر تجارت آن صنعت و هم یک ناظری باشد بر آنکه هم حقوق مصرف کننده و هم حقوق تولید کننده را بتواند تنظیم کند. اینکه همه اینها بیایند در کنار هم قرار بگیرند سیاست گذاری را در وزارت صمت تحت الشعاع قرار داده و تجارت ما تحت تاثیر عوامل دیگری مانند تحریم آسیب دیده و الان تحت تاثیر است. اما کنترل قیمتها اگرچه با شیوهای که ما الان داریم من موافق نیستم با قیمت گذاری دستوری و اینکه ما قیمت مصوب کنیم موفق نخواهیم بود. با این روش فعلی خیلی توفیق نخواهیم داشت و وقتی همه اینها را کنار هم قرار میدهیم و اینکه یک نفر هم متولی تولید و هم متولی تجارت باشد و در عمل هم نه دولت کوچکتر شد و نه از نظر نیروی انسانی و اماکن، ما شاهد کوچک سازی بودیم فقط یک شخص آمد که وزیر دو وزارتخانه شد که در اصل ۴ وزارتخانه بود. همه اینها را ما اگر کنار هم قرار دهیم خروجی و نتیجه گیری که میتوانیم از آن داشته باشیم این است که من شخصا فکر میکنیم باید این دو وزارتخانه را از هم جدا کنیم صنعت و معدن ما باید یک متولی داشته باشد و بازرگانی و تجارت ما هم یک متولی داشته باشد اینها در کنار هم کار سیاست گذاری لازم را انجام دهند.
ما الگوی خاص خودمان را داریم بعنوان مثال کشور ایران را نمیشود با اقتصادی مانند ژاپن یا جاهای دیگر مقایسه کرد ممکن است شباهتهایی باشد، اما الگوی ما فرق میکند در کشور ما وزارت بازرگانی ووزارت صمت، هر دو بنگاه دار هستند و هر دو متولی تامین یک سری ارزاق و اقلام و تجهیزات و یک سری مواد اولیه برای صنعت یا اقتصاد کشور. صرفا اینجا سیاست گذاری اتفاق نمیافتد و حضور ما در مجامع اقتداری را میطلبد که ما نمیتوانیم بر عهده یک معاون وزیر بگذاریم؛ لذا مجموعه همه اینها دولتها است. دو دولت با دو گرایش کاملا متضاد را به این نتیجه رسانده که این انتزاع باید انجام بگیرد وگرنه ما فرصتهای زیادی را از دست خواهیم داد.