جان مردم قربانی تامین اعتبار/ آبیاری مزارع کشاورزی شیراز با فاضلاب همچنان ادامه دارد

خبرگزاری فارس شنبه 19 شهریور 1401 - 07:23
جان مردم قربانی تامین اعتبار/ آبیاری مزارع کشاورزی شیراز با فاضلاب همچنان ادامه دارد

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، کمبود اعتبار شاید در مورد اجرایی نشدن برخی پروژه‌ها جایی برای توجیه داشته باشد، اما وقتی پای سلامت مردم در میان است باید از هر راهی برای تامین اعتبار اقدام کرد و خود را به آب و آتش زد تا جان مردم آسیب نبیند.

در گزارش قبل با عنوان "کشاورزی با طعم فاضلاب" بحث آبیاری زمین‌های کشاورزی در برخی نقاط شهرستان شیراز از طریق فاضلاب مطرح شد.

زمین‌هایی در مناطقی چون کوشکک، قلعه نو، شاپورجان، بلوار اتحاد و ... که در سال‌های نه چندان دور توسط جوی‌های آب اسلاملو، مهرزاد و هزارپیج ابیاری می‌شده و امروز تحت تاثیر رها شدن فاضلاب، آلوده شده‌اند.

اما با شروع خشکسالی از سال‌های 76 به بعد هر سه جوی مهرزاد، اسلاملو و هزارپیچ در حوالی شهرستان شیراز خشک شد و سپس با طرح ایجاد تصفیه‌خانه، فاضلاب قسمت مهمی از شهر شیراز به سمت بلوار اتحاد سرازیر و تصفیه‌خانه نیز افتتاح شد.

اما تصفیه‌خانه شماره یک گنجایش تصفیه کل فاضلاب هدایت شده به محل را نداشت و لذا کانال فاضلاب از کنارگذر تصفیه خانه شماره یک، فاضلاب اضافی را به سمت دریاچه نمک هدایت کرد.

در این میان، عده‌ای متخلف با هدایت فاضلاب به جوی مهرزاد و سپس جوی اسلاملو این فاضلاب را به طول حدود 7 کیلومتر به سمت شمال شرق سوق دادند و دیرزمانی است برخی کشاورزان با سوء‌استفاده از این ماجرا زمین‌های کشاورزی خود را با فاضلاب آبیاری می‌کنند و جان و سلامت مردم را به خطر می‌اندازند.

در گزارش اول در گفتگو با کارشناس بهداشت محیط، ماجرا را تشریح کردیم و در این گزارش با رئیس اداره جهاد کشاورزی شهرستان شیراز گفتگو می‌کنیم.

تخلف کشاورزان برخلاف رصدهای جدی ادامه دارد

سیروسی درباره آلوده شدن زمین‌های کشاورزی به فاضلاب گفت: با خشک شدن منابع آب کشاورزی و کم‌کاری یا عدم اعتبار کافی برخی دستگاه‌های متولی، فاضلاب رها و کم‌کم وارد کانال‌های کشاورزی شد.

وی با اشاره به اینکه در این شرایط، فضا برای سوء‌استفاده و تخلف برخی کشاورزان آماده شد، گفت: جهاد کشاورزی با همکاری شبکه بهداشت و شهرداری منطقه ۷ تعدادی مزارع را که از این طریق آبیاری می‌شد، تخریب کرد.

مدیر جهاد کشاورزی شیراز افزود: علی‌رغم این برخوردها بازهم برخی دست به تخلف می‌زنند چنانچه بعضی‌ها از پمپ‌های سیار استفاده کرده و زمانی‌که چشم تیم‌های کشیک ما را دور می‌بینند، اقدام به آبیاری زمین‌ها می‌کنند.

سیروسی با بیان اینکه پرونده‌های بسیاری در این راستا تشکیل و تحویل مراجع قانونی شده است، گفت: اکیپی به صورت دائم تحت عنوان "گشت هم‌پوشان" تشکیل داده‌ایم که روزانه این اتفاقات را رصد می‌کنند.

وی اظهار داشت: علی رغم اینکه کلاس‌های توجیهی و ... را برگزار کرده‌ایم اما متاسفانه باز هم این روند ادامه دارد.

او تاکید کرد: ادارات اب و فاضلاب و آب منطقه‌ای باید به این مساله جدی‌تر نظارت کنند.

او افزود: در صورتی که فاضلاب رها نشده و مدیریت شود زمینه سوء‌استفاده فراهم نخواهد بود.

وی اظهار داشت: در حال حاضر بخشی از  پساب تصفیه شده تصفیه خانه شماره یک با تانکر به کارخانه فولاد کوار فروخته می‌شود در حالی که می‌توان از آن در شیراز استفاده کرد و برای کارخانه از کوار اب گرفت.

او تاکید کرد: برای مدیریت موضوع ابیاری با فاضلاب، استفاده از درپوش برای جلوگیری از ورود فاضلاب به کانال‌های کشاورزی قابل انجام است که مدیران آبفا به دلیل عدم اعتبار تا کنون این اقدام را انجام نده‌اند.

در ادامه دلیل عدم انجام این کار را از مدیرعامل آبفا شیراز جویا شدیم.

اعتبار نیست

بهمن بهروزی با اشاره به اینکه عده‌ای فاضلاب را از رودخانه خشک برمی‌دارند، گفت: آنچه خروجی تصفیه‌خانه است، تصفیه می‌شود اما در همه نقاط تصفیه نداریم و دلیل آن هم عدم اعتبار کافی است.

او در ادامه با بیان اینکه از سازمان برنامه و بودجه جویا شوید که چقدر اعتبار به ما تخصیص داده‌اند، افزود: برای این موضوع ۵ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است که باید از طریق سرمایه‌گذاری اقدام کرد.

وی با اشاره به اینکه فروش پساب یکی از راه‌های تامین اعتبار است گفت: جهت سرمایه‌گذاری مناقصه را برگزار کرده‌ایم و باید منتظر بمانیم که ظرف یکی دو ماه اینده چه اتفاقی رخ می‌دهد.

بهروزی با اشاره به اینکه این پروژه سه سال زمان نیاز خواهد داشت، اظهار کرد: ارتقاء تصفیه‌خانه شماره یک واقع در وزیرآباد با خرید یکسری تجهیزات نیز می‌تواند ظرفیت تصفیه اب را افزایش دهد و ۶۰ تا ۷۰ درصد مشکل را حل کند که این اقدام نیز در دست انجام است.

 

 

به گزارش فارس، بحث آبیاری مزارع کشاورزی با فاضلاب موضوعی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت، استفاده از فاضلاب تهدیدی جدی برای سلامت مردم است که به نظر می‌رسد هیچ توجیهی برای عبور از آن پذیرفتنی نیست، لذا خبرگزاری فارس ضمن رصد کردن این موضوع اقدامات در حال اجرا را نیز بررسی و در گزارش‌های بعدی نتایج آن را به اطلاع مردم خواهد رساند.

انتهای پیام/ن

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.