در صورتی که روش های صحیح نگهداری از کاهو و سبزیجات را ندانید ناچار به دور ریختن مقدار زیادی از آن خواهید شد. بهترین روش نگهداری کاهو در یخچال را یاد بگیرید تا بتوانید آن را به مدت یکماه سالم نگهدارید. نکات نگهداری کاهو در یخچال را در پارس نیوز بخوانید.
یک نکتهی ضعیفی که ممکن است شما نتوانید پیش بینی کنید این است که ممکن است برگهای کاهو را پوششی از ماسه و سنگ ریزه در بر گرفته باشد که شما باید قبل از برش زدن در هنگام شستشو به این مسئله توجه کنید تا بتوانید یک سالاد لذیذ تهیه نمایید.
کاهوی شسته شده و خشک شده را در کیسه های پلاستیکی محفوظ از هوا، بستهبندی کرده و در یخچال به مدت یک هفته نگهداری کنید.
بروز لکه های قهوه ای و قرمز بر روی برگ کاهو در واقع به دلیل اثر شیمایی گاز اتیلن بر روی بافت کاهو می باشد که در واقع همان حالتی است که گاز اتیلن در رسیدن میوه ها ایجاد می کند
خوردن کاهوی نارنجیشده فقط در صورتی ایمن است که هیچ نشانهای از پوسیدگی (مثل کپکزدگی یا بوی بد) در کاهو مشاهده نشود. ضمن اینکه بافت کاهوی سالم حتی پس از نارنجی شدن همچنان مثل قبل حفظ میشود و حالت لهشده پیدا نمیکند. نکته مهم دیگر این است که اگر کاهوی خردشده به رنگ نارنجی درآمد، سریعا در اولین فرصت باید آن را قبل از فاسد شدن مصرف کنید و دوباره آن را درون یخچال قرار ندهید.
ساده ترین روش برای نگهداری طولانی مدت کاهو این است که آن را داخل نایلون بگذارید تا به آن هوا و رطوبت نرسد. داخل نایلون چند عدد دستمال کاغذی قرار دهید تا رطوبت موجود در نایلون را بگیرد و از پلاسیده شدن برگ های کاهو جلوگیری کند.
نایلون کاهو را در یخچال به دور از میوه ها و سبزی های دیگر از جمله گوجه و سیب قرار دهید. با این ترفند تا یک هفته کاهو کاملاً تازه می ماند.
اگر کاهو را شسته باشید یا حتی خورد کرده باشید. باز هم راهی برای تازه نگه داشتن آن تا یک الی دو هفته وجود دارد. بعد از شستن برگ های کاهو، صبر کنید تا آب برگ های کاهو کاملاً گرفته شود.
یک ظرف پلاستیکی دردار را انتخاب کنید ته آن را دستمال آشپزخانه کاغذی یا دستمال کاغذی بگذارید. یک ردیف کاهو داخل آن قرار دهید. یک دستمال دیگر روی آن قرار دهید و دوباره یک ردیف کاهو بگذارید. اینکار را ادامه دهید تا کاهوها تمام شوند.
در آخر روی ظرف را با دستمال کاغذی بپوشانید و درب ظرف را محکم ببندید. تا هوا و رطوبت به کاهوها نرسد. ظرف حاوی کاهو را در یخچال نگهداری کنید.
هر بار مقدار مورد نیاز خود را از ظرف بردارید، درب ظرف را سریع ببندید و در یخچال قرار دهید. با این روش حداقل یک هفته کاهوهای خورد شده سالم می مانند.
یک روش عالی برای تازه ماندن کاهو این است که : قسمت انتهای کاهو را با چاقو ببرید. کاهو را بدون اینکه بشویید، در یک نایلون زیپ دار قرار دهید. یک نی را از گوشه زیپ آن وارد نایلون کنید و هوای آن را با دهان بیرون بکشید تا پلاستیک چروک شود و اطراف کاهو کاملاً بدون هوا شود. نایلون را در یخچال نگهداری کنید.
اینکار باعث می شود هوا که موجب پلاسیده شدن کاهو می شود، به آن نرسد. همچنین کاهو از برخورد با گاز تولید شده توسط دیگر میوه ها و سبزی های داخل یخچال در امان بماند در نتیجه مدت زمان زیادی تازه باقی بماند.
در این روش باید انتهای کاهو را جدا کنید. کاهو را بدون اینکه برگ های آن را از هم باز کنید زیر آب بگیرید تا گل، حشرات و دیگر مواد روی کاهو از بین برود. ۵ الی ۱۰ دقیقه کاهو را در آبکش قرار دهید تا آب آن برود. اما لازم نیست بطور کامل خشک شود. کمی رطوبت داشته باشد اشکالی ندارد.
چند دستمال کاغذی یا دستمال آشپزخانه کاغذی دور کاهو بپیچید. آن را داخل کیسه پلاستیکی قرار دهید. در کیسه را محکم گره بزنید و داخل یخچال قرار دهید. با این ترفند کاهو تا بیش از دو هفته تازه می ماند.
انتهای کاهو را ببرید. بدون آنکه آنها را بشویید، هر کاهو را داخل دستمال آشپزخانه کاغذی یا دستمال کاغذی معمولی بپیچید. همه کاهو را در یک نایلون قرار دهید و داخل یخچال نگهداری کنید.
یک روش تازه نگه داشتن کاهو در یخچال به مدت طولانی که در این روزها بسیار پرطرفدار شده است، نگهداری کاهو در آب است. در این روش میتوانید کاهو را در یک شیشه، ظرف یا حتی یک سطل بزرگ قرار دهید. این ترفند نگه داشتن کاهو در یخچال چند روش مختلف دارد:
در روش اول ابتدا ساقه سر کاهو را جدا میکنید. سپس برگها را جدا و در آب با کمی سرکه خیس کنید. سپس آنها را کاملا بشویید و در ظرفی که پر از آب است فرو کنید. بعد از این میتوانید ظرف را در یخچال بگذارید.
با این روش تا دو هفته میتوانید کاهو را تازه نگه دارید. هر چند بهتر است هر ۲ تا ۳ روز آب آن را عوض کنید. اگر بهطور مکرر آب ظرف را عوض کنید، تا یک ماه میتوانید کاهو را در یخچال نگه دارید. با این روش حتی اگر به مسافرت بروید و برگردید، باز هم کاهوی شما تر و تازه است.
در روش دوم، برگ کاهو را جدا نمیکنید. سر کاهو دستنخورده باقی میماند و تنها ساقه در آب قرار میگیرد. میتوانید این ترفند نگه داشتن کاهو در یخچال را با قراردادن قسمت بالای کاهو در گلدان یا کاسه باریک انجام دهید. کف آن را با آب بهاندازهای پر کنید که روی ساقه را بپوشاند و در یخچال بگذارید. با این روش شما هر بار فقط برگهایی از کاهو را که برای خوردن نیاز دارید جدا میکنید.
در هر دو روش، برگهای کاهو میتوانند حداقل دو هفته دوام بیاورند. تفاوت این دو روش در این است که در روش اول هنگام غوطهورشدن کاهو در آب، کمی تازگی خود را از دست میدهد. همچنین هنگام غوطهورشدن کاهو در آب، ویتامین C موجود در آن به داخل آب میرود.
قاعدتا روش های فوق برای حجم کم کاهو و در خانه عملی است و برای حجم قابل توجه کاهویی که در مغازه موجود است ممکن نمی باشد برای نگهداری کاهو در مغازه ابتدا برگ های فاسد و پلاسیده کاهو را جدا کنید و سپس بته های کاهو را بدون اینکه روی هم تلنبار کنید روی یک سطح مرتفع مانند تخت میوه بچینید
تخت کاهو را در خنک ترین قسمت مغازه که از تابش مستقیم آفتاب در امان باشد و با فاصله از دیوارهای نمور نگهداری کنید از خیس کردن و غبارپاشی کاهوها بپرهیزید و حتما توجه کنید که کاهوها به شکلی روی هم یا کنار هم چیده شوند که هوا بین آن ها جریان داشته باشد و تهویه مناسب باشد.
در صورتی که کاهو تلخ شده میتوانید ۱۵ دقیقه برگها را در آب نمک سرد قرار دهید تا تلخیشان گرفته شود.
متاسفانه اگر رنگ کاهو نارنجی شود، دیگر هیچ راهی برای برطرف کردن این اتفاق وجود ندارد چون نمیتوان فرایند اکسیداسیون را معکوس کرد. پس کاهوی نارنجیشده اما سالم را سریعا به یک سالاد تبدیل کنید. اگر هم با دیدن رنگ نارنجی کاهوها در سالاد مشکل دارید، میتوانید این کاهو را همراه با مقداری جعفری و خیار به اسموتی تبدیل کنید تا هم یک نوشیدنی مغذی داشته باشید و هم از اتلاف مواد غذایی جلوگیری کرده باشید.
حتی اگر هربار تنها یک کاهو می خرید، لازم است نکاتی را رعایت کنید که تا یک الی دوز بعدهم که قرار است کاهو مصرف شود، تازه و سرحال باقی بماند.
من خودم همیشه از روش اول برای تازه ماندن کاهو استفاده می کنم. چون همیشه یک الی دو عدد کاهو بیشتر نمی خرم، با این روش تا مدتی که ازشون استفاده می کنم کاملاً تازه می مانند. روش های دیگه رو هنوز امتحان نکردم. اگر هر کدام از این روش ها را برای تازه نگه داشتن کاهو امتحان کردید، نتیجهای که گرفتید برامون بنویسید تا دیگر دوستان بهترین انتخاب را داشته باشند.
این روش برای تقریبا اکثر مدلهای کاهو قابل استفاده است. اگر چه بسته بندی محکم کاهو کله روغنی (butter lettuce) و کاهو سردسیری (iceberg lettuce) ممکن است، زمانی که کاهو به صورت دست نخورده و با ساقهاش ذخیره میشود، بهتر باشد. برخی از فروشگاهها کاهو کله روغنی (کاهوی بوستون) را با ریشه، برای حفظ طراوت و تازگی بیش از چند هفته، عرضه میکنند.
اگر میخواهید کاهو را پیش از شستشو و در بسته بندی اصلی نگهداری کنید، داخل آن را با حوله کاغذی بپوشانید. اگر ظرف و بسته بندی کاهو بزرگ است، چند حوله کاغذی را در وسط و کنارهها بگذارید. سپس بسته بندی را تا جایی که میتوانید محکم کنید.
در صورتی که به سالاد ساز اسپینر دسترسی ندارید، فقط کافیست کاهو را در سینک یا تشت آب به خوبی شسته و سپس کاهوها را در یک سبد بلند به صورت عمودی برای چند ساعت قرار داده تا به خوبی آب اضافه آنها خارج شود و بعد کاهوها را تکان دهید تا باقیمانده آب نیز از روی آنها ریخته و بعد عمل بسته بندی را مانند آنچه در بالا ذکر شد انجام دهید.