رشد شاخص بورس در گرو کاهش نرخ بهره بین بانکی

صدا و سیما یکشنبه 27 شهریور 1401 - 17:35
کارشناس بازار سرمایه گفت: سرمایه گذاران در صورت افزایش نرخ بهره بین بانکی، با نرخ تنزیل بیشتری سود شرکت‌های بورسی را تنزیل می‌کنند و در نتیجه ارزش سهام و کل بازار کاهش می‌یابد.

رشد شاخص بورس در گرو کاهش نرخ بهره بین بانکیمهدی قلی پور در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، در خصوص تاثیر نرخ بهره بین بانکی بر بورس اظهار کرد: به طور کلی نرخ بهره رابطه‌ای معکوس با سطح قیمت دارایی‌های سرمایه‌ای به ویژه سهام دارد. برای مقایسه سود شرکت‌های بورسی با ارزش شرکت‌ها باید به p/e کل بازار مراجعه کنیم. این نسبت نشان می‌دهد که ارزش کل بازار بورس چند برابر سود تجمعی همه شرکتهاست. در حال حاضر این نسبت تقریباً برابر با ۵.۴ واحد است.
این کارشناس بازار سرمایه به بررسی روند تغییر نرخ بهره و شاخص بورس پرداخت و اظهار کرد: کمترین سطح نرخ بهره مربوط به خرداد و تیر ماه سال ۹۹ است. همین دوره شاخص کل بورس در محدوده بیش از دو میلیون واحد قرار داشت. همچنین بیشترین نرخ بهره نیز مربوط به دی ماه ۱۴۰۰ بوده که شرایط شاخص کل بورس هم مساعد نبود.

رشد شاخص بورس در گرو کاهش نرخ بهره بین بانکی
وی افزود: به طور کل، هر چه نرخ بهره (چه بین بانکی، چه سپرده و چه بازار بدهی یا همان نرخ بازده تا سررسید) افزایش یابد، سرمایه گذاران با نرخ تنزیل بیشتری سود شرکت‌های بورسی را تنزیل می‌کنند و در نتیجه ارزش سهام و کل بازار کاهش می‌یابد.

رشد شاخص بورس در گرو کاهش نرخ بهره بین بانکی
قلی پور در راستای اینکه آیا راهکاری برای جلوگیری از اثر گذاری نرخ بهره بین بانکی بر روی روند شاخص وجود دارد؟ گفت: نرخ بهره صرفا یکی از مهمترین عوامل بنیادی تاثیر گذار بر قیمت سهام است. نرخ بهره هم بر p/e (قیمت بر ارزش سهام) کل بازار (به عنوان نرخ تنزیل و نرخ رقیب بورس) و هم به صورت غیرمستقیم از طریق تغییر در هزینه‌های مالی و سودآوری شرکت‌های بورسی اثر می‌گذارد؛ بنابراین نمی‌توان اثر نرخ بهره را بر روی بازار سرمایه حذف کرد.
وی افزود: البته بر روی روند شاخص بورس دو عامل نرخ ارز و سود شرکت‌ها نیز حائز اهمیت است. کنترل دولت بر نرخ‌های ارز و محصولات و بهای تمام شده شرکت‌ها اثر منفی نرخ بهره را بر بازار سرمایه مضاعف کرده اند و اگر در کنار رشد نرخ بهره، نرخ ارز و محصولات شرکت‌ها نیز متناسب رشد کنند، این تاثیر پذیری کمتر می‌شود.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.