سرویس اقتصادی خبرگزاری فارس - بوشهر: از عوامل بهوجودآمدن کارخانههای نوآوری، پیشرفت سریع فناوری و تکنولوژی در دنیای امروز، ایجاد مرکزی برای رشد ایدههای امروزی و تأمین نیازهای جامعه و استفاده از فناوریهای روز دنیا با بهکارگیری خلاقیت متخصصان در زمینههای مختلف، با هدف رفع مشکل و نیازهای جامعه و ایجاد فضایی یکپارچه برای فعالیتهای مختلف در مسیر کارآفرینان استارتاپی بوده اما همه آنچه شرح داده شد در بوشهر اتفاق افتاده و نیفتاده. حتماً میپرسید چطور؟ شاید در ظاهر همه اینها اتفاق افتاده باشد امّا ...
افتتاح ساختمانی به نام کارخانه نوآوری در بوشهر
سرنوشت کارخانه نوآوری در استان بوشهر بالا و پایینهای دیگری دارد. اردیبهشت سال جاری، در سفر یکروزه معاونت علمی رئیسجمهور به بوشهر، کارخانه نوآوری با حمایت این معاونت در فضایی به مساحت 3000 مترمربع و بودجهای بالغبر 15 میلیارد تومان افتتاح شد که به گفته رئیس دانشگاه خلیجفارس این کارخانه محل تجمع شرکتهای دانشبنیان بوده و در آن خدمات موردنیاز و مرتبط بهصورت متمرکز فراهم میشود؛ امّا امروز و پس از گذشت هشت ماه از افتتاح کارخانه نوآوری آنچه شاهد هستیم با آنچه وعدهدادهشده بسیار تفاوت دارد!
کارخانه نوآوری یا مجتمع فناوری مروارید با حمایت و تخصیص اعتبار ۱۵ میلیاردتومانی از معاونت علمی ریاستجمهوری بهاضافه اعتبار چند میلیاردتومانی از بودجه استانی افتتاح شد اما علیرغم اینکه انتظار بود با هزینه میلیاردی انجام شده دارای نتیجه و محصول و پویایی باشد دچار سکون و رخوت شده است.
ماهیت و رسالت ذاتی کارخانه نوآوری حمایت از جوانان صاحب ایده و خلاقیت و همچنین بخش خصوصی فناور بوده که در همین راستا نیز احداث و تأمین بودجه شده است؛ به همین خاطر توقع جامعه علمی استان بوشهر این بوده که شاهد استقرار شرکتهای دانشبنیان و شتابدهندهها جهت توسعه اکوسیستم کارآفرینی مثل سایر کارخانههای نوآوری در کشور باشند، ولی در میان گزارشها و گفتههای جامعه هدف، تحقق این مهم به چشم نمیخورد.
هنگامیکه جهت تهیه گزارش فعالیتها به سراغ ساختمان رفتیم به یک ساختمان متروکه و بدون حضور حتی یک نفر جهت پاسخگویی در کلیه طبقات ساختمان برخوردیم!
متأسفانه حتی یک اتاق از ساختمان میلیاردی کارخانه نوآوری موسوم به مروارید نیز فعال نبود و هیچ شخص و یا شرکتی در آن حضور نداشت، تا جایی که گردوخاکهای روز افتتاحیه هنوز بر درودیوار و شیشههای ساختمان به چشم میخورد. مشخص بود که پس از افتتاح و گذشت هشت ماه کسی آنجا حضور هم پیدا نکرده و این کارخانه باآنهمه شعار حمایت از شرکتهای دانشبنیان به یک ساختمان متروکه تبدیل شده است.
فراخوان جدید و مبهم کارخانه نوآوری در بوشهر
اما دیگر نکته قابلتوجه فراخوان منتشر شده توسط منطقه ویژه علم و فناوری بوشهر است، منطقه ویژهای که خود بعد از گذشت بیش از پنج سال از راهاندازی حتی هنوز محل استقرار و کارکرد و خروجی آن نیز مشخص نیست و باعث خروجی مثبت و پیشرفت رو به جلویی برای استان نشده و تنها به یک اتاق در دانشگاه خلیجفارس ختم شده است.
این فراخوان که بدون رعایت قوانین مناقصه یا شرایط برابری و نحوه بازگشایی پیشنهادات، به شکل انحصاری توسط دانشگاه خلیجفارس و زیرمجموعههای آن شامل پارک علم و فناوری خلیجفارس و منطقه ویژه علم فناوری که همه مراکز متعلق به دانشگاه مادر استان بوشهر است و بدون همراهی سایر دانشگاهها و مراکز علمی تحقیقاتی استان تدوین شده است، موجب طرح این سؤال گردید که ماجرای کارخانه نوآوری افتتاح شده در اردیبهشتماه توسط معاونت علمی چه بوده و حالا جریان این فراخوان چیست؟ اگر کارخانه داشتهایم این چیست و اگر نداشتیم آن چه بوده؟!
اینکه مدام تکرار میشود شرکتهای دانشبنیان و استارتاپی در این مجموعه فعال هستند قانعکننده نیست، چرا که هزینههای هنگفت ساخت و نگهداشت این مجموعهها؛ در کنار بیحاصلی این کارخانه تنها هدررفتن فرصتها و ظرفیتها و بودجههای میلیاردی استان است که میتواند بهعنوان اکوسیستم استارتاپی منطقه و بهاصطلاح پاتوقی برای استارتاپها و در کل هاب استارتاپی استان منشأ خدمات و فعالیتهای کاربردی باشد.
لزوم ورود سازمان بازرسی
شاید خوب باشد که در اولین قدم دانشگاه خلیجفارس لیست شرکتها و بهرهبرداران مستقر در این مجموعه با جزئیات فعالیتهای آنها و بودجههای مصرف شده و همچنین محصولات آنها را منتشر کند تا مشخص شود که در این مدت چه خروجی و کارکردی برای استان داشته است؛ همچنین سازمان بازرسی استان برای تنویر افکار عمومی و جلوگیری از هدررفت بیتالمال به موضوع ورود کند.
انتهای پیام/ر