روند جهانی واکسیناسیون کرونا: پیشتازها و جاماندگان

ایرنا دوشنبه 06 بهمن 1399 - 16:05
تهران – ایرنا - براساس تازه ترین نقشه ها و اطلاعات منتشر شده از روند انجام واکسیناسیون ویروس کرونا در کشورهای مختلف جهان، قاره آفریقا به دلیل محرومیت های از قافله واکسیناسیون جا مانده است و واکسیناسیون در برخی کشورها نیز بدلیل تحریم ها و اغراض سیاسی برخی قدرتها، با تاخیر آغاز شده است.
روند جهانی واکسیناسیون کرونا: پیشتازها و جاماندگان

به گزارش ایرنا، بر اساس شمارشگر ویژه تارنمای بلومبرگ، تاکنون ۵۶ کشور جهان واکسیناسیون کرونا را آغاز کرده‌اند و بیش از ۶۵ میلیون دوز به افراد حائز صلاحیت تزریق شده است. طبق راهنمای نقشه ویکی‌پدیا، رنگ سبز نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون عمومی ویروس کرونا صادر شده و تلقیح عمومی آن در حال انجام است. بسیاری از کشورهای اروپایی منهای اوکراین و برخی از کشورهای بالکان که از تهیه به‌موقع واکسن جا مانده‌اند، در زمره این گروه هستند. بر اساس اطلاعات تارنمای بلومبرگ، اتحادیه اروپا با شرکت‌های داروسازی آسترازنکا، فایزر، سانوفی، جانسون‌اند جانسون، مدرنا و کیورواک قرارداد پیش‌خرید یک میلیارد و ۴۰۵ میلیون دوز واکسن کرونا را امضا کرده است.

بخش عمده واکسن‌ها در روند فعلی تلقیح عمومی، ساخت شرکت فایزر است که در حال حاضر تنها واکسن مورد تائید سازمان جهانی بهداشت است. این سازمان اعلام کرده که در آینده نزدیک واکسن‌های ساخت شرکت‌های دیگر را نیز بررسی خواهد کرد. اما کمبود واکسن و اخبار گسترده عوارض مرگبار ناشی از واکسن فایزر در میان برخی از گروه‌های سنی نگرانی هایی را در میان مردم کشورهای مختلف از جمله در اروپا ایجاد کرده و برخی از کشورها مانند ایتالیا و نروژ این واکسن را با احتیاط بیشتری به گروه‌های سنی اولویت‌دار تزریق می‌کنند.

عوارض واکسن فایزر باعث کاهش رغبت مردم اروپا برای مراجعه به مراکز واکسیناسیون شده است.

رنگ سبز کمرنگ نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون اضطراری ویروس کرونا صادر شده و تلقیح عمومی آن در حال انجام است. بسیاری از کشورهای آمریکای شمالی و جنوبی، روسیه و هند در این گروه قرار دارند و به نوشته تارنمای بلومبرگ واکسن‌های خود را از شرکت‌های فایزر، نوواواکس، آسترازنکا، گامالیا، سانوفی و سینوواک پیش‌خرید کرده‌اند. هند با پیش‌خرید ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دوز واکسن، در صدر کشورهای متقاضی این گروه قرار دارد.

رنگ نارنجی نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون اضطراری ویروس کرونا صادر شده و تلقیح محدود در حال انجام است. چین بزرگترین کشوری است که در این دسته‌بندی قرار دارد و ۳۰۰ میلیون دوز از شرکت فوسان فارما و آسترازنکا پیش‌خرید کرده است.

رنگ آبی نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون عمومی صادر شده و تلقیح عمومی برنامه‌ریزی‌شده است. استرالیا و مالزی از جمله این کشورها هستند.

رنگ آبی کمرنگ نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون اضطراری صادر شده و تلقیح عمومی برنامه‌ریزی‌شده است. تعدادی از کشورهای آسیایی، آفریقایی و آمریکای جنوبی در این گروه قرار می‌گیرند.

رنگ زرد نشان‌دهنده آن است که مجوز واکسیناسیون اضطراری در حال بررسی است و ژاپن و برخی از کشورهای آسیای میانه در این رده‌بندی قرار می‌گیرند.

ژاپن که تلاش می‌کند در سال جاری میلادی المپیک تابستانی را با یک سال تأخیر برگزار کند در صدد جبران عقب‌ماندگی بوده و امیدوار است تا ۳۱۴ میلیون دوز واکسنی که از شرکت‌های فایزر، مدرنا آسترازنکا پیش‌خرید کرده بتواند تا اکتبر ۲۰۲۱ مصونیت جمعی را در این کشور ایجاد کند. با این حال شرکت فایزر به دلیل کمبود واکسن در آمریکا قصد دارد تا ۱۰۰ میلیون دوز از قراردادهای خود را لغو کند و پیش‌بینی می‌شود که این مقدار از قرارداد ژاپن کسر شده و این کشور را با مشکلات بیشتری در زمینه واکسیناسیون اتباع خود مواجه سازد.

رنگ خاکستری نیز نشان‌دهنده آن است که اطلاعاتی در خصوص واکسیناسیون کرونا در دست نیست. ایران که به گفته مقام‌های بهداشتی نخستین محموله واکسن آن از هفته‌های آینده وارد می‌شود و آزمایش های بالینی واکسن کرونای ساخت داخل نیز از چند هفته پیش شروع شده، در این گروه قرار دارد. بیشتر کشورهای آفریقایی که به دلیل فقر و وابستگی به سبد واکسن سازمان جهانی بهداشت (کوواکس) موفق به واکسیناسیون نشده‌اند نیز در گروه خاکستری جای گرفته‌اند. البته نیوزلند که آسیب ناچیزی از همه‌گیری کرونا دیده شتابی در واکسیناسیون اتباع خود ندارد و در نتیجه در این گروه جای گرفته است. کندی دولت کره جنوبی در تأمین واکسن و امید آن به مصونیت جمعی موجب شده تا بر خلاف بسیاری از کشورهای پیشرفته از قافله واکسیناسیون جا مانده و در گروه خاکستری قرار گیرد.

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.