رضا پیرا روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در مجموع در این بازه زمانی چندین حادثه گازگرفتگی (که آمار دقیق آن مشخص نیست) در شهرهای مختلف استان روی داده و در این حوادث ۹۲ نفر مسموم شده و چهارنفر از آنان فوت کردهاند.
وی با بیان اینکه امسال سه نفراز فوتیها مربوط به شهرستانهای بیجار و یک مورد مربوط به مریوان است، گفت: بیشترین آمار مسمومیت مربوط به شهرستان سقز با ۳۱ نفر و کمترین آن مربوط به شهرستانهای بانه و مریوان هر کدام ۲ مورد است بوده است.
مدیراورژانس پیشبیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کردستان تاکید کرد: در صورت مشاهده موارد گازگرفتگی مهمترین اقدام، رساندن اکسیژن (هوای تازه) به مصدوم و تماس با اورژانس ۱۱۵ است، ضمن اینکه بازکردن پنجره اتاق یا خارج کردن فرد از آن محیط موثرترین اقدام برای بهبود حال فرد مسموم است.
وی سردرد، سرگیجه، تهوع، استفراغ، خستگی، کاهش دید و خوابآلودگی شدید را از جمله علایم مسمومیت با گازمونوکسیدکربن اعلام کرد و گفت: زمانی که فرد در این مرحله متوجه مسمومیت خود شود میتواند با خروج از فضای آلوده مانع پیشرفت آن شود.
گاز مونوکسیدکربن گازی بدون رنگ و بو است، عمدهترین منبع تولید این گاز سوختن ناقص نفت و گاز است اما اصولا در اثر احتراق هر نوع ماده سوختنی خصوصا در محیطهای در بسته و فاقد اکسیژن ممکن است تولید شود.
استفاده از آبگرمکن یا بخاریهای مستعمل یا دارای نقص فنی و یا فاقد دودکش یا دارای دودکش بدون عملکرد مناسب در منزل، بیشترین موارد ابتلا به مسمومیت را تشکیل میدهند.
از آنجا که تمایل این گاز برای ترکیب با هموگلوبین خون ما ۲۵۰ برابر بیش از اکسیژن است بنابراین با بالا رفتن درصد آن در هوای اتاق، به سرعت باعث ایجاد مسمومیت خواهد شد و اکسیژن رسانی به بافت های مختلف بدن از جمله مغز و قلب را دچار اختلال میکند.