به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ «غزاله اسلامیان» عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: بیماران با توجه به نوع جراحی و اینکه جراحی در چه قسمتی از بدن انجام شده است، باید رژیم غذایی مناسب وضعیت خود را رعایت کنندو بر اساس یافتههای مطالعات، میزان مرگ و میر در بیمارانی که در شرایط سوء تغذیه بعد از عمل جراحی قرار میگیرند، حدود۳۳ درصد است.
وی افزود: این درحالیاست که در افراد غیر مبتلا به سوء تغذیه این میزان ۳،۵ درصد گزارش شده است.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به عوارض سوء تغذیه در جراحی شدهها، گفت: این عارضهها شامل افزایش ابتلا به عفونتها، افزایش تعداد زخمهای بستر، بهبودآهسته زخمها و افزایش رشد باکتریهای دستگاه گوارش است.
اسلامیان با بیان اینکه بیمارانی که جراحی میشوند، به واسطه شرایط بیماری و جراحی، نیازمند مراقبتهای خاصی هستند، تاکید کرد: برای جراحیهایی که با برنامه ریزی انجام میشود، تغذیه قبل از جراحی نیز میتواند تأثیر زیادی بر روند بهبود بیمار، پس از جراحی داشته باشد.
وی گفت: روند تغذیه در بیماران تحت عمل باید از زمان بستری شدن آنها و قبل از عمل شروع شود و تا دوره بهبود بعد ازعمل نیز ادامه داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: یک تا دو روز قبل از جراحی بهتر است بیمار از رژیمهای غذایی کم فیبر یا رژیمهای غذایی مایع پیروی کند، زیرا قبل از جراحی، بر اساس دستور پزشک تغذیه بیماران متوقف میشود تا روده بزرگ فاقد باقیمانده باشد و خطر ابتلا به عفونتها کاهش یابد.
اسلامیان گفت: بر اساس نوع جراحی و شرایط بیمار، ممکن است مدت زمان این وضع در بیماران متفاوت باشد و حتی در جراحیهای اورژانسی این شرایط مهیا نباشد بنابراین پس از جراحی بر اساس نوع جراحی و عملکرد دستگاه گوارش نوع تغذیه تعیین میشود و بهتر است در صورت امکان در اسرع وقت تغذیه از راه دهان آغاز شود.
وی تاکید کرد: پس از جراحی، تغذیه با رژیم غذایی مایع صاف آغاز میشود و در ادامه رژیم غذایی مایع کامل، رژیم غذایی پوره ونیمه جامد و رژیم غذایی معمولی تجویز میشود، ممکن است برخی بیماران نیاز به تغذیه حمایتی داشته باشند که بر اساس شرایط بیمار تغذیه با لوله (انترال) یا تغذیه وریدی (پرنترال) انجام میشود.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: کارشنان تغذیه بیمارستان بر اساس وضعیت عملکرد دستگاه گوارش، وضعیت سوء تغذیه و نارساییهای ارگانی، نوع تغذیه بیمارانی که پس از جراحی به بخش مراقبتهای ویژه منتقل میشوند، تنظیم و پایش میکنند.
اسلامیان با اشاره به اینکه مقدار کالری و میزان پروتئین دریافتی بر اساس نوع جراحی و شرایط بیمار تعیین میشود، افزود: تامین کافی پروتئین نقش مهمی در بهبود شرایط بیمار به ویژه عملکرد سیستم ایمنی، بهبود زخمها و ترمیم بافتها دارد، همچنین ممکن است برخی بیماران نیاز به دریافت مکملهای پروتئین، مولتی ویتامین و املاح داشته باشند که پس از ترخیص از بیمارستان بسته به نوع جراحی و شدت آسیب و جراحات بیمار ممکن است با دستور پزشک برای مدت مشخصی تجویز شود.
وی ادامه داد: مقدار الکترولیت و مایعات دریافتی نیز بر اساس شرایط بیمار و نتایج آزمایشها با دستور پزشک از طریق سرم درمانی و یا به صورت خوراکی تامین میشود.
«علیرضا موحدی» عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیز با اشاره به اینکه رژیم غذایی در جراحیها به نسبت نوع جراحی و اینکه در چه قسمتی از بدن انجام شده، به چند دسته تقسیمبندی میشود، گفت: داشتن رژیم غذایی خوب که ویتامین و مواد مغذی را به میزان کافی به بدن برساند، با اهمیت است، زیرا بدن پس از جراحی برای بهبود نیازهای غذایی بیشتری دارد.
وی افزود: برای مثال تغذیه بعد از جراحیهای سروگردن با تغذیه پس از انجام جراحی قلب و یا دستگاه گوارش متفاوت است.
این جراح سروگردن با اشاره به اینکه سن بیمار، زمان عمل جراحی و نوع بیهوشی اثرات مستقیمی بر تغذیه بیمار دارند، ادامه داد: به طور مثال در جراحیهای نمیه سنگین، چون بیمار قبل از جراحی ناشتا هستند، توصیه میشود از غذاهای پرپروتئین استفاده شود.
موحدی تاکید کرد: اندازه و نوع کالری و پروتئین بر اساس عمل جراحی توصیه میشود.
وی با اشاره به اینکه بعد از عمل جراحی سوخت و ساز بدن بالاتر میرود، گفت: مواد غذایی مثل عسل میتواند در ترمیم ناحیه زخم کمک کند در عین حال در اعمال جراحی شکمی رژیمهای غذایی بر اساس ناحیه عمل جراحی توصیه میشود.