به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سيما، امروز کلید واژههایی مانند: کلان تر از برجام، فراتر از برجام و ایران مقدم در بازگشت به برجام از زبان غربیها شنیده می شود که تا حدی روشن می کند در سر ناقضان توافق هسته ای چه می گذرد.
آمریکا و اروپا تا سوم اسفند (۲۱ فوریه) وقت دارند تحریمهایی که آمریکا با خروج از برجام علیه ایران وضع کرد، لغو کنند.
با وجود این فرصت کوتاه، آمریکا و اروپا این روزها حرفهایی خلاف انتظار ایران می زنند. مثلا وزیر خارجه آلمان گفته: اول ایران به تعهداتش برگردد بعد ما میآییم با آمریکاییها حرف می زنیم ببینیم چه قصدی برای این توافق دارند.
فرانسه هم به عنوان اولین کشور اروپایی که با جو بایدن گفتگو داشته است، احتمالا قرار است نقش پلیس بد برجام را بازی کند. مقامات فرانسوی ديروز در اظهار نظری عجیب گفتند: ما باید ببینیم برگشت آمریکا به برجام را ایران چگونه با حسن نیت قابل تایید جبران می کند. موضوعی که با واکنش وزیر امور خارجه کشورمان روبرو شد.
این مطالبه آمریکا و ۳ کشور اروپایی در حالی مطرح می شود که گزاره بازگشت ایران به تعهدات، بیشتر یک مغالطه است، چرا که ایران هیچ وقت از برجام خارج نشده است، بلکه بر اساس بند ۳۶ برجام در برابر نقض عهد طرفهای برجامی، تعهداتش را کاهش داده است.
با وجود اذعان غربی ها به صبر مثال زدنی ایران در برجام، آنها از سناریوهایی صحبت می کنند که گویای بازگشت عقلانی و قانونی آمریکا به برجام با لغو تحریمها نیست. می گویند برجام تنها یک سکو برای پرش به سمت اهداف دیگر است.
برخی هم این دیدگاه را دارند که کاخ سفید برای رسیدن به این اهدافش ممکن است تنها احساس بازگشت به تعهدات را بوجود بیاورد.
هر چند برخی تحلیلگران معتقدند؛ آمریکا به دلیل بحرانهای متعدد داخلی و خارجی، اساسا در موضع شرط گذاری برای ایران نیست، اما به نظر می رسد آنها با عملیات روانی سعی دارند فهرست بلند بالایی از خواسته هایشان را به اسم برجام به ایران عرضه کنند. نشریه «فارین پالیسی» آمریکا در این باره می نویسد: می دانیم سخت است، اما دولت بایدن باید بتواند.
حالا هرچند تحلیلگران و مقامات غربی، کلید واژههایی همچون؛ فراتر از برجام، کلان تر از برجام و دیگر کلید واژههای مشابه را بارها تکرار می کنند، حرف ایران یکی است، ایران تنها تضمین عینی و لغو عینی تحریمها را برای بازگشت به برجام باور دارد.