ذات‎‎‎‎‎‎الریه در کودکان؛ دشوار، اما قابل پیشگیری

صدا و سیما یکشنبه 22 آبان 1401 - 11:56
دوازده نوامبر روز جهانی ذات الریه، شایع‌ترین بیماری عفونیِ عامل مرگ و میر در میان کودکان جهان است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، به گزارش صندوق کودکان سازمان ملل، هر ۴۵ ثانیه یک کودک به دلیل ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می‌دهد. یونیسف می‌گوید تقریبا تمام این مرگ‌ها قابل پیشگیری است.

ذات الریه یا سینه پهلو بیماری‌ای است که در آن، کیسه‌های هوایی ریه یعنی واحد‌های اکسیژن گیری بدن آسیب می‌بیند.

بیش از سی نوع میکروب از جمله باکتری ها، قارچ‌ها و ویروس‌هایی مثل ویروس سرماخوردگی، آنفلوآنزا، کرونا، آر اس وی و سرخک می‌تواند باعث عفونت کیسه‌های هوایی شود؛ عفونتی که باعث التهاب بافت ریه می‌شود. التهاب نیز به نوبه خود سبب آب آوردن کیسه‌های هوایی می‌شود؛ درگیری ریه. متخصصان می‌گویند این بیماری که در کودکان زیر ۵ سال یک وضعیت جدی به شمار می‌رود، در صورت درمان به موقع به سادگی قابل درمان است.

دکتر فهیم زاد، فوق تخصص عفونی کودکان و عضو کادر درمان بیمارستان کودکان مفید، ذات الریه را یک بیماری سهل و ممتنع می‌نامد که در صورت رسیدگی قابل درمان است و عوارضی نیز بر جا نمی‌گذارد، اما در صورت رسیدگی نکردن به آن می‌تواند پیامد‌های سختی به همراه داشته باشد.

دکتر فهیم زاد می‌گوید: سرفه‌های خلط داری که به مرور شدیدتر می‌شود، تب بالای ۳۹ درجه که بیش از حد معمول به درازا بکشد و یا عود کند، لرز، بی حالی و البته تنفس دشوار و سریع از علایم ذات الریه است.

وی افزود: در ذات الریه شکل تنفس هم در کودکان تغییر می‌کند و ممکن است در حالت دم که قسمت پایین سینه باید برآمده شود، برعکس به سمت داخل حرکت کند. وی تیره شدن رنگ لب‌ها را یکی دیگر از علائم خطر نامید که نیاز به رسیدگی فوری دارد.

متخصصان تأکید دارند اگر فکر می‌کنید فرزند خرد سالتان مبتلا به ذات الریه است منتظر وخیم‌تر شدن علایم نمانید و حتما به پزشک مراجعه کنید.

دکتر سلطانی زنجانی، رئیس بخش اورژانس بیمارستان کودکان مفید با اشاره به موارد متعدد در اورژانس بیمارستان که حتی نیازمند استفاده از دستگاه ونتیلاتور شده‌اند، بر اهمیت رسیدگی به موقع به ذات الریه در مراحل اولیه بیماری تأکید کرد.

به گزارش سازمان بهداشت جهانی، سالانه حدود ۷۰۰ هزار کودک زیر ۵ سال جان خود را به دلیل ابتلا به ذات الریه از دست می‌دهند؛ تلفاتی که این سازمان می‌گوید تقریبا همه آن با درمان به موقع و با دارو‌های ساده قابل پیشگیری است.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.