بحث حجاب همواره در جامعه اسلامی ما مطرح بوده است و اوایل انقلاب به عنوان یک قانون درامد. تاکنون الظهار نظرها و تحلیل های کارشناسانه بسیاری درباره حجاب صورت گرفته است. اظهارات متفاوت یک روحانی درباره حجاب و امر به معروف را در پرشین وی ببینید.
اکبرنژاد در یک مصاحبه به تشریح رابطه حجاب با نحوه امر به معروف و نهی از منکر درست و صحیح پرداخت. صحبتهای یک روحانی درباره امر به معروف و حجاب را بببنید.
اظهارات متفاوت یک روحانی درباره حجاب
در طول تاریخ فقه اسلامی، میتوان به عنوان یک رویۀ عام ملاحظه کرد که میان جایگاه امر به معروف و دیدگاه سیاسی مذاهب رابطهای مستقیم وجود داشته، و نحوه گسترش مباحث امر به معروف با مواضع سیاسی آن مذهب متناسب بوده است. بی تردید امر به معروف و نهی از منکر بدون وجود شخص یا اشخاص «امر شونده» یا «نهی شونده» تحقق نخواهد یافت و بدین ترتیب، عمل امر به معروف و نهی از منکر، از حوزۀ حقوق و اختیارات فردی شخص امرکننده یا نهی کننده فراتر رفته، با حقوق دیگر افراد اجتماع ارتباط مییابد.
اگر شخص امر شونده یا نهی شونده با گشاده رویی امر و نهی را پذیرا گردد، تعارضی در جامعه پدید نمیآید، اما این حالتی نیست که همواره وقوع آن قابل انتظار باشد. همچنین زمانی که این فعالیت فردی و دعوت افراد دیگر جامعه به تغییری در روش زندگی خود، با سیاستهای دستگاه حاکم در تعارض باشد، حتی توافق امر کننده و امر شونده نیز به معنای پذیرش این فعالیت در سطح جامعه نیست.
در طول تاریخ فقه، اصطکاک فعالیت آمران و ناهیان با حقوق افراد امر شونده و نهی شونده و نیز با حوزۀ وظایف و اختیارات حکومت، موجب شده است تا مذاهب گوناگون، هر یک بر پایۀ نگرش سیاسی خاص خود، به بررسی ویژگیهای امر به معروف و نهی از منکر مشروع بپردازند و حوزه عمل آن را از دامنهای مطلق، به دامنهای مقید، بکشانند.
مراحل و مراتب امر به معروف و نهی از منکر
١. امر و نهی قلبی
مقصود از امر و نهی قلبی، اظهار کراهت قلبی است؛ یعنی مکلف باید تنفر و انزجار درونی خود را نسبت به انجام منکر و ترک معروف، آشکار سازد.
٢. امر و نهی زبانی
مکلف باید تارکِ معروف یا عامل ِمنکر را با زبان، امر و نهی کند. در این مرتبه اگر احتمال دهد با موعظه و نصیحت و گفتار ملایم، اثر حاصل می شود، باید به همین مقدار اکتفا کند و تجاوز از آن جایز نیست؛ همچنانکه اگر ترک منکر یا اقامۀ معروف، متوقف بر گفتار شدید و غلیظ یا تهدید باشد، باید طبق آن عمل کند.
٣. امر و نهی عملی
امر و نهی با استفاده از قدرت عملی، مقصود از این مرتبه این است که مکلف باید با اِعمال قدرت و رفتار عملی، متخلف را از انجام منکر و ترک معروف باز دارد. توجه داشته باشید که در زمان برپایی حکومت اسلامی امر و نهی عملی، وظیفه حکومت است نه افراد.
ملاحظه: هنگام امر و نهی، ترتیب مراحل فوق باید رعایت شود؛ یعنی تا زمانی که مرتبۀ اول مؤثر است، به کار بردن مراتب بعدی جایز نیست به عنوان مثال امر و نهی زبانی، مراتب دارد؛ در صورتی که در سخن نرم، احتمال اثر باشد، جایز نیست که آمر و ناهی با سخن تند و خشن، امر به معروف و نهی از منکر کند.
حجاب چیست؟
تعریف حجاب در ویکی پدیا؛ حجاب یک یا چند پارچه است که برای پوشاندن بخشی از سر یا پوشاندن بخشی از بدن استفاده میشود. حجاب در لغتنامهی دهخدا؛ در پرده کردن، حجب، روگیری، عفاف، حیا، شرم. به هر حال حجاب در منابع مختلف به یک معنی تعبیر میشود و آن پوشش است، اما هر پوششی حجاب نیست. امروزه حجاب به همان معنی که همه میدانیم و برای پوشش زنان استفاده میشود و مقصود ما هم دقیقاً همین معنی میباشد.
حجاب در اسلام
جواهر لعل نهرو مینویسد که زنان اعراب در دوران جاهلیت حجاب نداشتند و بعد از اسلام که با دو امپراطوری هم جوارشان ایران و یونان ارتباط برقرار کردند اعراب هم برای زنان شان پوشش در نظر گرفتند. در صورتی که این تعبیر اشتباه و همان طور که میدانیم اسلام حجاب را در قرآن برای زن تعریف کرده است.
آیاتی که در قرآن به حجاب زنان تاکید شده است آیهی ۵۹ سورهی احزاب و همچنین آیهی ۳۱ سورهی نور است. در قرآن حجاب زن پوشش بدن و سر او به غیر از صورت و دستها میباشد. به صورتی که برجستگیهای بدن زن مشخص نباشد و هم چنین لباس او لباس شهرت نباشد.
ویکی شیعه ـ لیدر