آشنایی با خاصیت قره قروت
قره قروت (سیاه کشک) یا قارا یکی از انواع لبنیات به رنگ سیاه یا قهوه ای و بعضی سفید یا زرد است که مزهای عمدتا ترش دارد. این فرآورده ی لبنی از دوغ یا ماست به دست می آید. در کرمان به آن تلف و در یزد به آن تَرَف، در مازندران تَفره، در اصفهان و آباده به آن قارا و در شیراز و شمال خراسان با نام قره قروت (نامی ترکی به معنی کشک سیاه) شناخته می شود.
استان چهارمحال و بختیاری با مرکزیت شهرکرد یکی از مراکز مهم و اصلی تهیه قارا یا قره قروت در کشور و یکی از سوغات این شهرستان می باشد. در فردوس (جنوب خراسان) قره قروت را کرم رنگ می سازند و آنرا آق قروت (به معنی کشک سفید) می نامند. آق قروت به 2 دسته کلی تقسیم می شود: ماستی (از جوشاندن آب ماست پس از ریختن در کیسه) و دوغی (از جوشاندن آب دوغ پس از ریختن در کیسه). قیمت آق قروت ماستی حدود دو برابر آق قروت دوغی است و بر خلاف قره قروت بافتی پفکی و متخلخل دارد.
پزشکان معتقدند که اسیدلاکتیک قره قروت باعث انواع بیماریهای قلب و عروق، کاهش نورون های مغزی، ضعف حافظه، خورده شدن دیواره سرخرگ ها و سیاهرگ ها، ضعف سیستم ایمنی بدن، لقی دندان ها، تشنج و ضعف اعصاب می شوند و اینکه برخی پزشکان قره قروت را برای رشد کودکان، کاهش فشارخون و درمان پوکی استخوان و خرابی دندان ها تجویز می کنند، کاملاً اشتباه است.
_ برخلاف ترشی ها پایه لبنی دارد.
_ انتظارات هر ذائقه و مزاجی را برآورده می کند.
_ کمک به رفع سنگ کلیه (قره قورت بز)
_ کمک به رفع سنگ صفرا
_ بالابردن سرعت هضم غذا
_ ضد یبوست
_ پایین آوردن چربی خون
_ تنظیم کنده قند خون
_ مفید برای استخوان ها، مو و دندان
_ تقویت سیستم ایمنی بدن
از خواص قارا می توان به تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره کرد
دوغ ترش شده را در مشک می ریزند تا تمام چربی آن که کره می باشد جدا گردد. بعد باقیمانده دوغ را می جوشانند تا غلیظ شود، سپس آن را روی پارچه صاف می کنند تا آب آن گرفته شود و باقیمانده را که روی پارچه مانده است، به صورت گلوله یا بیضی یا استوانه درآورده، می گذارند تا خشک گردد و نام آن را کشک می گذارند. آب چکیده از پارچه را با کمی شیر مخلوط کرده و بعد میجوشانند تا جسمی سرخ رنگ و ترش مزه که قره قروت نام دارد به دست آید.
برای تهيه قره قورت معمولاً آب ماست را (بخشی از ماست را که هنگام تغليظ از آن جدا می شود) به وسيله ی حرارت تغليظ نموده و بسته بندی می کنند. اين محصول بسيار ترش مزه بوده و به عنوان چاشنی همراه غذاهای مختلف مصرف می شود.
ابتدا دوغ را جوشانده تا آن قدر غلیظ شود که به رنگ قهوه ای برسد. البته می توان آب ماست را با حرارت ملایم جوشاند تا سیاه شود و سپس آن را روی پلاستیک پهن کرد تا سفت شود.
یک فرآورده سنتی خاص که فقط در استان چهارمحال و بختیاری تهیه می شود. و از آب پنیر بدست می آید. چنانچه از آب پنیر گوسفندی در تهیه آن استفاده شود خوشمزه تر می باشد. که از نظر تغذیه بسیار بسیار با ارزش است.
در تهیه این محصول آب پنیر گوسفندی یا گاوی را به مدت چند ساعت می جوشانند و خب هم می زنند، سپس به آن مواد شیرین کننده مانند آب شکر، نبات، عسل، شیره توت و توت پودرشده اضافه می کنند. سپس آن را روی آرد پهن کرده و ورز می دهند و به صورت رشته رشته باریک برش می دهند و بعد از خشک کردن آن را می شکنند.
1- از آنجايی که ممکن است به منظور ايجاد طعم و جلوگيری از رشد برخی ميکروب ها، به فرآورده هايی نظير کشک و قره قروت، ميزان زيادی نمک اضافه شود، مصرف اينگونه محصولات به افراد دچار پرفشاری خون توصيه نمی شود.
2- در حال حاضر برخی از قره قروت ها به صورت سنتی و در شرايط غيربهداشتی تهيه و بسته بندی می شوند. مصرف فرآورده های غيرپاستوريزه منجر به بروز بيماری های گوارشی و مسموميت می شود.
3- هنگام خريد چنين محصولاتی حتماً به تاريخ انقضای محصول توجه کنيد.
خواص قره قروت آب پنیر با شیر گوسفندی بسیار بسیار زیاد است
• اسيديته قره قروت از لواشک خيلی بيشتر است و مصرفش می تواند موجب فرسايش مينای دندان شود و آثار مخرب را روی دندان ها بگذارد. به همين دليل بهتر است که در مصرف آن تعادل را رعايت کرد.
• افزودن نمک فراوان به قره قروت موجب بالا رفتن سديم خون می شود و در نتيجه ابتلا به بيماری هايی مانند پرفشاری خون يا افزايش دفع کليوی کلسيم شدت می يابد.
• در ضمن زياده روی در مصرف اين فرآورده، به دليل محتوای اسيد آن، منجر به ضعف عمومی بدن شده و توصيه نمی شود.
• با مصرف زیاد و بی رویه قره قروت افراد ممکن است به انواع بیماری های قلب و عروق، ضعف حافظه، دیابت، خورده شدن دیواره سرخرگ ها و سیاهرگ ها، آلزایمر، سرطان، ضعف سیستم ایمنی بدن، بیماری های سیستم عصبی مانند بیماری خطرناک MS، پوکی استخوان، ضعف اعصاب و تشنج دچار شود.
گردآوری: بخش آشپزی بیتوته