به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ آقایان، گرجی، مدیرکل دفتر صنایع منسوجات و پوشاک، علیرضا عباسی، رئیس اتحادیه مبل سازان تهران و حسن همتی، تولید کننده پارچه های رومبلی و نصرالله پژمان فر رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی میهمان شبکه خبر در برنامه میز اقتصاد بودند که مشروح گفتگو به این شرح است؛
مجری : بسم الله الرحمن الرحیم. سلام عرض می کنم خدمت شما بینندگان عزیز و ارجمند خیلی خوش آمدید به میز اقتصاد صنعت مبلمان یکی از صنایع مهم در کشور به شمار میرود. اهمیت آن هم به این دلیل است که ارزش افزوده قابل توجهی ایجاد می کند و اشتغال قابل توجهی دارد ۶۲ هزار واحد صنعتی و صنفی در این بخش در کشور درحال فعالیت هستند عملکرد صنعتگران در این بخش آنقدر قابل توجه بوده و عرضه و تنوع در این بخش انقدر قابل توجه بوده که عرضه از تقاضا پیشی گرفته و به نوعی بازار در اختیار تولیدکنندگان داخلی قرار گرفته است البته از سال ۱۳۹۷ هم واردات مبلمان بنوعی ممنوع شده اما کارتونی که از بازار برمی آید بازار نیازی به واردات در این بخش ندارد، اما همین صنعت با مشکلات تامین مواد اولیه دست و پنجه نرم می کند میکنیم در این برنامه به مشکلاتی که در صنعت مبلمان وجود دارد و خاصه به موضوع پارچه در این صنعت بیشتر بپردازیم آقای محسن گرجی، مدیرکل دفتر صنایع منسوجات و پوشاک که وزارت صنعت معدن و تجارت میهمان ما هستند آقای علیرضا عباسی رئیس اتحادیه مبل سازان تهران آقای حسن همتی تولید کننده پارچه های رومبلی با ما هستند و سعی می کنیم که بحث خوبی را داشته باشیم.
مجری: خب آقای گرجی با شما شروع کنیم شما آماری که اشاره کردید ۴۸ میلیون متر مربع ما نیاز داریم در کشور پارچه مبلی ۳۷ میلیون متر مربع داره تولید میشود ۱۲ میلیون متر مربع به هرحال وارد شده این آمار سال ۱۴۰۰ از فکر می کنم درست است سال گذشته است با این مدل الان وضعیت تولید چگونه است ؟
آقای گرجی، مدیرکل دفتر صنایع منسوجات و پوشاک: بسم الله الرحمن الرحیم. عرض سلام و ادب خدمت بینندگان عزیز جنابعالی و مهمانان گرامی برنامه این بخش از صحبت بنده را که نشان دادید تقریباً تقطیع شده بود این یک متوسطی از آمار رسمی است که ما در سامانه های وزارتخانه خروجی سال۱۴۰۰ این را به ما نشان میدهد. جمع طبیعتاً فرمول ساده مصرف داخل را می گوییم میزان تولید و میزان واردات و قاچاق می تواند نقش بازی کند اینجا و مجموعه اینها می شود میزان مصرف داخل کشور سه عدد ۴۸ میلیونی که خدمت شما عرض کردم حدود ۱۱ تا واردات بود ۱۴۰۰ و ۳۷ تا هم مجموعه تولید داخل بوده که آن را به عنوان کم مصرف داخلی می توانیم در نظر بگیریم.
مجری: آقای عباسی با این مدلی که به هر حال وجود دارد در بازار وضعیت چگونه است و شما که مصرف کننده پارچه رومبلی هستید آیا با مشکل تامین مواد اولیه مواجه هستید یا نه چون ما با بعضی از تولید کنندگان مبلمان صحبت میکنیم معمولاً از میزان تولید شکایت دارند و می گویند که این میزان کفاف تولید را نمیدهد.
آقای علیرضا عباسی رئیس اتحادیه درودگران و مبلسازان تهران: بسم الله الرحمن الرحیم. عرض سلام و ادب دارم خدمت شما و آقای گرجی و بینندگان عزیز، ما با توجه به آمار تولیدی که الان داریم تولید مبلمان هشتاد و چند میلیون جمعیت مبل نشین داریم و حدود ۸ درصد اشتغال کشور را این صنعت به خود اختصاص داده یعنی شما اگر بیشتر شهرستانها میبینید بیشتر کارگاه های صنفی ما آنجا حضور دارند و مبل تولید میکنند و حتی در بیشتر شهرستانها حتی در خانه ها، هم خانه خانم ها در این کار مشارکت دارن، حتی در خانگی هم این مبلمان ورود کرده. همانطور که شما هم فرمودید مبلمان ورودش ممنوع است، الحمدالله تولید ما به آن اندازه ای است که کفاف بدهد برای مصرف داخلی منتها قیمت آنقدر رفته بالا قیمت مبلمان روی مواد اولیه ببینید ما روی پروسه تامین تولید و توزیع را داریم. من خواهشم این است که این تامین و تولید تامین کنندگان و تولید کنندگان محصول نهایی را جدا ببینید تامین کننده های مواد اولیه، خب یک سری داخلی است و یک سری هم از واردات تامین می شود ما یکی از آرزوهایمان و افتخارات مان این است که همه چیز ما تولید داخلی باشد. ما اگر بخواهیم به عنوان تولید داخلی که همان تامین کننده ها باشند جلوی واردات را بگیریم و انحصار ایجاد کنیم .
مجری: الان اتفاق افتاده؟
آقای علیرضا عباسی رئیس اتحادیه درودگران و مبلسازان تهران: بله اگر بروید در بازار متوجه می شوید حتی جلوی واردات این پارچهها را گرفتن، انحصار ایجاد کردند، اینجا سود می برند یکی این آقایان تولید کننده های داخلی هستند، یک سری وارد کننده ها که حالا به صورت قاچاق و هرجوری این پارچه را وارد می کنم شما الان بروید کف بازار در مبل فروشی ها و پارچه فروشی ها میبینید که مبل ها هم پارچه خارجی هست، هم ایرانی از لحاظ کیفیت اینها همان جا برایتان توضیح می دهند کیفیت فرق میکند وارد کننده هایی که قاچاق دارند می آورند، هزینه ها و قیمت ها را میبرند بالا و به نفع جفتشان است چه کسی اینجا ضرر می کند یکی تولیدکننده محصول نهایی است که قدرت خرید آمده پایین و دیگری شهروند
مجری: خب الان آمار از وضعیت تولید داری چقدر مبلمان در کشور تولید می شود ؟
آقای علیرضا عباسی رئیس اتحادیه درودگران و مبلسازان تهران: ببینید آمار دقیقی که ما داشته باشیم از مبلمان صنفی هستیم بیشتر ساختار مبلمان طوری است که بیشتر صنفی است مثلاً فرض الان شما باید بروید در همین حاشیه تهران جاجرود مرتضی گرد میبینید که در کارگاه های کوچک دارند مبل تولید می کنند و یک اشتغالی هست و به هر حال
مجری: آقای عباسی اگر آمار نداشته باشید چطور میتوانیم متوجه داشته باشید چطور میتوانیم مواجه بشویم که چطور می توانیم متوجه شویم که بازار با کمبود پارچه مواجه است ؟
آقای علیرضا عباسی رئیس اتحادیه درودگران و مبلسازان تهران: بازار خودش نشان می دهد بازار شما وقتی الان می خواهی بروی پارچه بخری یک مبل انتخاب کنی خودت متوجه می شوی که بازار چه وضعیتی دارد.
مجری: به هر حال باید به گونهای باشد که مسئولین وزارت خانه هم بتوانند تصمیم گیری بکند آقای همتی سلام می کنم به شما الان آقای عباسی می گویند که یک انحصاری در این بخش ایجاد شده شما به هر حال تولید کننده پارچه رومبلی هستی نظرتان چی است؟
آقای حسن همتی تولید کننده پارچه رومبلی: سلام عرض می کنم به شما و همه بینندگان عزیزتان ببینید این بحث کمبود پارچه یک مسئله ای هست که از سه سال گذشته تولید کنندگان مبل و پارچه درگیر بودند و وزارت صمت هم همینطور مسئلهای که هست ما مشکلمان از ۳ سال قبل با این دوستان تولید کننده مبلمان این بود که ما می گفتیم که آقا شما چقدر مبلمان تولید میکنید. بر اساس آن تولید کنندگان پارچه و خود انجمن صنعت نساجی اعلام آمادگی کردند که تامین بکنند هر چقدر نیاز باشد که تولید کنندگان مبلمان تامین بشود و مازاد اگر نتوانستند تامین بشود واردات بشود. متاسفانه همین بسته های جنجال رسانهای و شلوغ کاری هایی که همین آقای عباسی و دوستان دیگر در سه سال دیگر درست کردند و خیلی از نهادهای نظارتی درگیرش کردند متاسفانه هیچ آمار رسمی نمی دهند و از همین بحثی که این آقا صنفی است شانه خالی می کنند درحالی که در تعهداتی که در وزارت صمت در سال ۹۹ دادن مکلف شدند ظرف دو هفته تولید، آمار تولید مبلمان را اعلام بکنند چه صنفی و چه صنعتی، متاسفانه این کار را انجام می دهند و تولیدکنندگان داخلی را این چیز میکنند که دنبال انحصار هستم اصلا همچین چیزی نیست حمایتی که وزارت صمت انجام داد یک پروسه ۳ تا ۴ ماه در سال ۹۹ تقریباً از مرداد تا آذر ۹۹ که بعد از آن حمایت هم برداشته شد و واردات دارد کاملا از مرزهای رسمی کشور وارد می شود و هیچ گونه ممنوعیتی درباره واردات پارچه نیست متاسفانه ایشان دو سال است می نشینند هر جا ادعا میکند که واردات پارچه به کشور ممنوع است.
مجری : آقای گرجی الان واردات پارچه که به صورت کارتابل فنی از دیگر درسته الان وضعیت آن چگونه است؟
آقای گرجی مدیرکل دفتر صنایع منسوجات و پوشاک: بله همانطور که اشاره کردید واردات پارچه کارتابل فنی است به این صورت که تولید کننده مبلمانی که در سامانه ثبت بکند ۲۰ درصد نیاز پارچه اش را می تواند از طریق واردات وارد کشور کند و به این صورت نیست که آزاد باشد .
مجری : خب پس باید وارد بکند در سامانه آقای عباسی آیا شما تولیدات تان را ثبت می کنید در سامانه یا نه ؟
آقای علیرضا عباسی رئیس اتحادیه درودگران و مبلسازان تهران: ببینید ما ۲۰۰۰ تا واحد صنعتی داریم که مبلمان اداری، صفحه و مبلمان تولید می کنند. اینها شروع کردند با زیرساخت هایی که وزارت صنعت و معدن و تجارت در نظر گرفته دارند یواش یواش ثبتنام می کنند و کارهایشان را می کنند این 2000 تا صنعتی هستند و می توانند ثبت کنند. ما آن 60 هزار واحد صنفی که داریم صنفی هستند و از یک جایی هستند که نه سند مالکیت دارند و به صورت صنعتی مبل صادر می کنند اینها چطوری می توانند بیایند در سامانه
مجری: آقای گرجی چطوری اینها می توانند بیایند در سامانه کسانی که دارند صنفی تولید می کنند ولی هیچ آمار و ارقامی ندارند اما به هر حال در مورد این قضیه مطالباتی دارند؟
آقای گرجی مدیرکل دفتر صنایع منسوجات و پوشاک: از نظر زیرساختهای ما ورود به سامانه شان مسئله ای ندارد. اشاره ای که آقای عباسی دارند از نگاه فرهنگ حاکم بر کسب و کارهای خرد وگرنه سامانه ما آماده است و همه مشخصات و ساز و کار را برای ورود دارد ما طبیعتاً یا کاری را نبایستی انجام بدهیم و دوستان بایستی فرهنگ سازی کنند پیشران این موضوع چه هست این است که طبیعتاً اگر این اصناف نیایند و اگر تولید کننده های غیرصنعتی و صنعتی نیایند و ثبت نکنند طبیعتاً ما آنچه که تولید داخلی است را ملاک در نظر می گیریم و می گوییم که خب کفایت می کند تنها راهی که ما ممکن است که برویم به این سمت که نیاز بالاتر از آن است که امروز دارد تولید می شود این است که ثبت در سامانه باشد و از آنجا متوجه بشویم به نفع خود دوستان است، به نفع اتحادیه است که به زیرمجموعه ها مراجعه بکنند و ثبت بکنند. اگر که مدعی مصرف بیشتری هستند اگر طبیعتاً ثبتی اتفاق نیوفتد ما فرضمان این است که همین وضعیت، وضعیت مناسبی است. با آقای عباسی طی جلسه ای که هفته گذشته داشتیم این توضیح رو هم بدهم ما با ذینفعان حوزه پارچه مبلی از انجمن های مرتبط حوزه نساجی حوزه مبل در این تقریباً 3 ماه گذشته که بنده در خدمت شما رسیدم حدود 10 جلسه داشتیم و موضوع را بررسی کردیم و یکی از موضوعات با اولویت دفتر ماست و جناب عباسی هم این قول را به ما داده اند که حداقل اون 2 هزار تا واحد صنعتی شان در یک فاصله کوتاه تر دو ماهه نهایتاً بیایند و به ما اضافه بشوند و حالا راجع به بحثهای صنفی
مجری : آقای نصرالله پژمان فر رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی سلام بر شما
آقای پژمان فر رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی: سلام به حضرتعالی و همه بینندگان و میهمانان
مجری : یکی از موضوعاتی که در کمیسیون اصل نود هم بهش پرداخته شده همین موضوع پارچه رو مبلی است و به هر حال شما هم در جریان این موضوع هستید بفرمائید نتیجه جلسه ای که داشتید چه بوده درباره این موضوع
آقای پژمان فر رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی: عرض شود که شکایات متعددی به کمیسیون اصل نود از سراسر کشور در ارتباط با این موضوع شده بود کمیسیون تلاش کرد که یک ورود یک طرفه به قضیه نداشته باشد یعنی تنها تولید کننده پارچه رومبلی را نبیند چون اگر ما آنها را می دیدیم منجر به این می شد که واردات پارچه رومبلی ممنوع می شد. از یک طرف هم نیامدیم تنها تولید کنندگان مبل را نگاه بکنیم که واردات پارچه، پارچه رومبلی به صورت آزاد باشد کمیسیون همه اطراف موضوع را دعوت کرد از کسانی که ذینفع بودند، مسئولانی که در این موضوع بودند، سازمان حمایت مصرف کنندگان، اتاق بازرگانی، اتاق صمت، معاونت صنایع عمومی منسوجات اتاق اصناف اتحادیه و همه کسانی که ذینفع بودند دعوت کردیم و از آنها اولین مسئله ای که خواستیم این است که کمک کنند ما یک آمار دقیقی در یک ارتباط با موضوع بدست بیاریم و این کار را بکنیم متاسفانه آمارهای متناقض بسیار بسیار متفاوت در این موضوع ارائه می شد که تصمیم گیری را در ارتباط با این موضوع را با مشکل مواجه می کرد در بیست و یک هفت هزار و چهارصد کمیسیون تصمیم گرفت یک کارگروه را تشکیل بدهد که 5 تا نهاد در آن حضور داشته باشند و تصمیم گیری بکنند. اسم کارگروه هم کارگروه رصد و پایش و تولید و تامین پارچه رومبلی کشور گذاشتند. سازمان حمایت از مصرف کننده، معاون امور صنایع وزارت صمت، معاون بازرگانی داخلی اتاق بازرگانی و اتاق اصناف قرار شد که اینها بیایند و برای اینکه این موضوع را بتوانند از مسیر درستی جلو ببرند قرار شد که هر ماه تشکیل جلسه بدهند در ابتدای هر ماه و بازار را رصد بکنند و بر اساس وضعیت رصدی که اینها انجام می دهند بتوانند این کار را انجام بدهند. منتهی نکته اساسی اینجا بود که قرار نبود که ما آنجا با مجموعه و با کارگروه براساس مسائل شفاهی و حرفهای غیرکارشناسی و ادعاهای غیرکارشناسی گزارشهای غیر مستند و متناقض تصمیم گیری بکند، بلکه قرار بود که بر مبنای ورود هم تولیدکنندگان مبل و هم تولیدکنندگان پارچه بیایند و در موضوع اطلاعات خودشان را در کل کشور در سامانه ثبت بکنند. از آقایانی که در صنایع مبل دارند فعالیت می کنند سئوال بفرمائید که ...
مجری: خیلی ممنونم از شما ما با توجه به آغاز نشست خبری معاون اول رئیس جمهور و نخست وزیر بلاروس با توجه به اهمیت این موضوع ما به محل این نشست برویم و برمیگردیم با شما خواهیم بود .