به گزارش خبرگزاری صدا وسیما؛ آقای سلیمی رئیس سازمان داطلبان جمعیت هلال احمر میهمان برنامه امروز صبح بخیر ایران شبکه یک سیما بود و به مناسبت 5 دسامبر مصادف با 14 آذرکه روز جهانی داوطلب نامگذاری شده است، درباره فعالیت های داوطلبانه این سازمان و همکاری جوانان داوطلب گفتگوکرد.
این گفتگو به شرح ذیل است:
مجری: سلام عرض می کنم خدمت شما و وقت شما بخیر
مهمان برنامه: بنده هم سلام عرض می کنم خدمت شما و همکاران محترمتان
مجری: برای خیلی ها سؤال است که هلال احمر همیشه با داوطلبان اش شناخته می شود. چند درصد از این جمعیت داوطلب هستند و چقدر رسمی هستند، تعامل داوطلبان این مجموعه چطور پیش می رود.
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: یکی از اصلی ترین اصول نهضت بین المللی صلیب سرخ و جمعیت هلال احمر بحث خدمات داوطلبانه است. ما هم در کشور عزیزمان ایران با بهره گیری از ظرفیت داوطلبان عزیز و ارجمندمان خدمات بسیار متنوعی را به هموطنان عزیز ارائه می کنیم.ازسوی سازمان ملل پنجم دسامبر مصادف با چهاردهم آذرماه بعنوان روز جهانی داوطلب نامگذاری شده است. ما دیروز هم این روز را در سراسر کشور جشن گرفتیم و از تلاش ها و همراهی های داوطلبان عزیزمان درعرصه های مختلف تقدیر و تشکر کردیم.
هر ساله شعاری هم برای این روز نامگذاری می شود، از سوی سازمان ملل امسال را همبستگی با کار داوطلبانه تعریف کردند. ما هم با استفاده از ظرفیت های زیادی که در جمعیت هلال احمر داریم با همکاری تشکل های مردم نهاد، مؤسسات خیریه، گروه های جهادی داوطلب پذیری که علاقمند به خدمات داوطلبانه هستند در مناطق مختلف ارائه خدمت می کنیم و امروز که خدمت شما هستیم این توفیق را داریم که حدود 2 میلیون نفر در سراسر کشور به صورت غیرمستمر با ما فعالیت دارند و در حوزه های امداد و نجات، در حوزه های اجتماعی، در حوزه های بهداشتی و درمانی از تخصص و توان این عزیزان ما استفاده می کنیم.
مجری: خدا قوت بدهد به شما، الان یک عزیزی نگاه می کند برنامه را و اگر بخواهد داوطلب شود چطور می شود داوطلب شود؟
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: ما در سازمان هلال احمر سامانه ای راه اندازی کرده ایم تحت عنوان سامانه جامع اعضاء و داوطلبان جمعیت هلال احمر، افراد می توانند با مراجعه به این سامانه نسبت به ثبت نام خودشان اقدام کنند ما هم به فراخور پروژه، برنامه ها و بحران هایی که انشاالله هیچ وقت پیش نیاید از ظرفیت این عزیزان استفاده خواهیم کرد و فراخوان های عمومی و تخصصی خودمان را در عرصه های مختلف اعلام می کنیم و از این عزیزان جهت کمک دعوت به عمل می آید.
مجری: درچه حوزه هایی قرار است بیایند و آموزش ببینند، انتخابی است یا نیازسنجی می کنید؟
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: بدو ورود به دوره های مربوط به پایه داوطلبی را خواهند دید. دوره های کمک های اولیه را خواهند دید. بحث آموزش نحوه مقابله با مخاطرات و آمادگی را در برابر مخاطرات را خواهند دید و بعد در صورت علاقمندی و داشتن تخصص های لازم، دوره های تخصصی امداد و نجات را در حوزه های مختلف چه در حوزه کوهستان، حوزه جاده، حوزه سیلاب خواهند دید و در پایگاه های امداد و نجات جاده ای در سراسر کشور خدمت شان خواهیم بود.
مجری: زمانبندی که برایشان درنظر می گیرید، چون شاید کسی باشد که می خواهد یک بخشی از زمان اش را دراختیار بگذارد و نیروی تمام وقت نباشد، برای این عزیزان برنامه ای دارید؟
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: پایگاه های امداد و نجات شیفت بندی شده است از ظرفیت این عزیزان استفاده می شود و براساس هماهنگی هایی که بین سرشیفت های این گروه ها بعمل می آید در بازه های زمانی مشخص فراخوانی های لازم ارائه می شود. ما هم در سازمان داوطلبان برنامه های متنوعی داریم. بعنوان مثال، پنج سالی است که طرحی را باعنوان طرح ملی نذر آب در راستای آبرسانی به مناطق کمتربرخوردار کشور اجرا می کنیم که با مشارکت خیرین بنگاه های اقتصادی در راستای مسئولیت پذیری اجتماعی شان منابعی را جذب می کنیم و نسبت به شناسایی آن آسیب هایی که در حوزه آبرسانی است اقدام می کنیم با ظرفیت داوطلبان تخصصی خودمان، آن نقاط آسیب شناسایی می شود و از ظرفیت همچنین شرکت های دانش بنیانی که علاقمندند در این حوزه فعالیت کنند، پروژه هایی ازجمله آبرسانی از طریق لوله کشی، بحث اقناع قنوات، بحث نصب دستگاه تصفیه آب را درکنار خودمان داریم. درکنار خدمات آبرسانی در این مناطق، از ظرفیت کاروان های سلامت جمعیت هلال احمر که متشکل از پزشکان و پیراپزشکان و متخصصان داوطلب جمعیت هلال احمر است استفاده می کنیم. باز در ارزیابی های اولیه ای که توسط خود داوطلبان انجام می شود بیماری های شایع هر منطقه شناسایی می شود ترکیب کاروان های سلامت بر آن اساس چیده می شود. خب این افتخار را داریم که در همین سال جاری بالغ بر 680 پزشک و متخصص و پیراپزشک ما در غالب کاروان های سلامت در سطح کشور در این طرح نذر آب مشارکت داشتند و این هم براساس برنامه ریزی که انجام می شود خدمت شما خواهیم بود.
مجری: در سیل سال 98 خدا توفیق داد 3 استان درگیر را ما حضور داشتیم فروردین ماه، من ازنزدیک می دیدیم که درکنار سایر مجاهدت هایی که همه پای کار می آمدند بچه های هلال احمر هم واقعاً گل می کاشتند در هر حوزه ای، هر جا می رفتیم، قایق می خواستیم بود، بالگرد می خواستیم پای کار بودند، خودروهای شان، خیلی جاها هم خودشان می زدند به دل آب و حتی امدادرسانی انفرادی خیلی هایشان می کردند. آن سال یادم است خیلی هایشان می گفتند ما حقوق نمی گیریم. ماجرا چه است؟
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: یکی از مأموریت های ما در سازمان داوطلبان، بحث توسعه فرهنگ داوطلبی است. داوطلبان از اسمش پیدا است بدون چشم داشت مالی می آیند مشارکت می کنند آن حال خوب دلشان را با مردم به اشتراک می گذارند به واسطه کمکی که به همنوع خودشان انجام می دهند. با افتخار باید عرض کنم که بالغ بر 80 درصد خدماتی که جمعیت هلال احمر چه در زمان بحران ها ارائه می کند چه در پایگاه های امداد و نجات و حوادث به واسطه حضور داوطلبان عزیزمان است که شما به درستی اشاره فرمودید.
مجری: لبخند شادی را بر لبان کسی بیاورید که به واسطه هر مشکلی برایش در کشور اتفاقی افتاده است و این نیازسنجی را خودتان دیده اید که از فرصت و زمان زندگی تان بیشترین بهره وری را برای خدمت رسانی به هموطنان تان بهره بگیرید و استفاده کنید. گفتید نزدیک به 80 درصد داوطلب هستند، آن عزیزان لطف دارند و به قول شما حال دلشان خوب است و می خواهند بیایند رایگان خدمات بدهند شما خودتان چه امکاناتی را برایشان درنظر گرفته اید تا بالاخره جبران زحمت هایشان بشود؟
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: براساس اساسنامه جمعیت هلال احمر، مصوباتی که ما در جعیت هلال احمر داریم بحث تأمین هزینه ایاب و ذهاب و البسه و هزینه های خوراک این عزیزان با جمعیت هلال احمر است و ما از این ظرفیت در حوزه های مختلف استفاده می کنیم. صرفاً فعالیت های ما امدادی نیست، پیشانی خدمات ما امدادی است ولی ما در حوزه های اجتماعی بهداشتی و درمانی هم حضور سعی می کنیم پررنگ داشته باشیم کما اینکه یکی دو سالی است طرحی زیرنظر وزارت کشور درحال اجرا است تحت عنوان طرح توسعه تحول اجتماع محور 2 هزار و 20 محله کمتر برخوردار در سطح کشور که بین 4 دستگاه کمیته امداد، جمعیت هلال احمر، سازمان بهزیستی و ستاد اجرایی فرمان حضرت امام، این 2 هزار و 20 محله تقسیم شده است و ما هم مستقیماً در 247 محله ارائه خدمت می کنیم.
ارائه خدمت ما با تأسیس خانه های هلال است از دل خود مردم افراد مورد اعتماد آن محله ها انتخاب می شوند و حلقه واسطی می شوند بین آن محله و جمعیت هلال احمر در غالب خانه های هلال. توسعه فعالیت های اجتماعی در بحث تاب آوری اجتماعی هم آموزش های کمک های اولیه آموزش های مربوط به مخاطرات و نحوه مقابله با مخاطرات و همچنین حمایت های مالی در راستای تأمین کمک هزینه دارو و درمان برای بیماران صعب العلاج هم در دستور کار ما قرار گرفته است و از حیث ما در این حوزه هم از ظرفیت داوطلبانه عزیزمان استفاده می کنیم.
مجری: یعنی این فضا اصلاً شکل می گیرد که بدانیم و مطلع باشیم که صرفاً اقدامات کمک رسان جمعیت هلال احمر در هر حوزه ای مربوط به سیل و زلزله و بلایای طبیعی نمی شود خیلی از مواقع در طول سال هم این عزیزان همانطور که فرمودید این عزیزان فعال هستند. آموزش هایی که داوطلبان می بینند در حین خدمت شما، چقدر با یافته های امروز دنیا برای مقابله با بلایای طبیعی یا حتی از آن سمت خدمت رسانی عمومی همخوانی دارد و یا حتی می شود گفت بومی شده است.
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: همکاران خوب ما در معاونت آموزش و پژوهش جمعیت هلال احمر مبتنی بر جدیدترین رفرنس های بین المللی مبانی آموزشی مبتنی بر مباحث جمعیت هلال احمر تدوین می کنند سامانه ای تحت عنوان khadem.ir است که هموطنان می توانند با مراجعه به آن آموزش های مجازی را ببینند و بعنوان یک داوطلب و امدادگر آماده در خانواده اول از همه هم خودامدادی کنند و هم آموزش ها را به همنوعان خودشان ارائه دهند.
مجری: این روزها بارش در کشورمان است حتی تهران شاهد برف است. این روزها شاهد این هستیم که گروه هایی حرف گوش نمی دهند، به رغم پیام هایی که می دهند به کوه می روند ومشکلی برایشان پیش می آید. برنامه ای برای این سه چهار ماهه باقی مانده از فصل سرد سال که ممکن است مشکلی خدایی ناکرده برای کوهنوردان پیش بیاید؟
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: همکاران خوب ما در سازمان امداد ونجات تمهیدات لازم را اندیشیده اند، کلیه ناوگان و لجستیک جمعیت هلال احمر در این حوزه آمادگی صددرصد خودش را دارد و نیروهای تخصصی ما در پایگاه ها حضور دارند خواهش ما از مردم عزیز این است که توصیه های مربوط به این اتفاقات را جدی بگیرند با توجه به بارش هایی که پیش بینی شده است و اگر اتفاقی افتاد می توانند با شماره گیری 112 جمعیت هلال احمر همکاران ما را در جریان بگذارند تا انشاالله بتوانیم به نحو مناسبی امدادرسانی کنیم.
مجری: من شنیده بودم که حتی اگر مشکلی هم پیش بیاید برای سامانه تلفن همراه، پیامک هم می توانند به شما بدهند. یک جایی ممکن است آنتن در حد اینکه بتوانند تلفن بزنند یا تماس بگیرند نیست می توانند پیامک شان را بدهند و لحظه ای آنتن آمده آن پیام بتواند به شما برسد و مختصات را پیدا کنید.
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: شماره اضطراری 112 بدون آنتن و سیم کارت هم قابل شماره گیری است و با توجه به موقعیتی که فرد قرار گرفته است وقتی تماس می گیرد آن استانی که در نزدیک آن شخص است ....
مجری: یعنی اگر سیم کارت هم در گوشی نباشد این امکان است که بتوانند شماره گیری کنند.
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: بله همکاران ما در مرکز پاسخگویی پاسخگو خواهند بود.
مجری: من شخصاً این را امروز از شما آموختم. واقعاً دانستن آن خیلی مهم است که حتی اگر سیم کارت هم در گوشی نباشد فقط با یک تلفن همراهی که یا سیم کارت دارد آنتن دهی ندارد می توانند موضوعیت بحران یا اتفاقی که برایشان پیش آمده را با شما درمیان بگذارند.
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: در راستای خدمات اجتماعی که ما در سازمان داوطلبان ارائه می کنیم طرحی را داریم طرحی را داریم تحت عنوان بانک امانات تجهیزات پزشکی، از محل مشارکت خیرین و همچنین منابعی که جمعیت هلال احمر با مشارکت خوب مردم عزیزمان که همیشه درکنار جمعیت هلال احمر هستند منابعی را جذب می کنیم همچنین استمدادهای بین المللی. نسبت به تأمین اقلام پزشکی مثل ویلچر، دستگاه اکسیژن ساز، تخت، دستگاه اکسیژن و سایر تجهیزات در این بانک های امانات نگهداری می شود و برای نیازمندانی که ممکن است بضاعت مالی مناسبی نداشته باشند در بزنگاه ها جمعیت هلال احمر و سازمان داوطلبان خدمت شان خواهد بود و این تجهیزات را به صورت امانی و رایگان دراختیار این عزیزان قرار می دهد، کما اینکه ما در دوران کرونا تجهیزات مربوط به دستگاه های اکسیژن ساز را به صورت امانی به مردم عزیزمان که نیازمند بودند، قرار می دادیم و بعد از دوره نقاهت شان طی می شد مجدداً اینها به جمعیت برگردانده می شد و به نفر بعدی ارائه می شد. درخواست مان این است که مردم چنانچه اقلام مازادی در این حوزه دارند را به پایگاه های هلال احمر در سطح کشور اهدا کنند تا هم یک کار خیر انجام داده باشند و یک کار داوطلبانه، که شعار امسال هم همبستگی با داوطلبان است تحقق پیدا کرده باشد و هم اینکه ما را در ارائه خدمات بهتر به نیازمندان جامه انشاالله یاری کند.
مجری: هم کمک است و هم یک صدقه جاریه است دست به دست می چرخد و خدا می داند جان چند نفر را نجات می دهد و به کار می آید. افق پیشروی جمعیت هلال احمر در حوزه سازمان داوطلبان چه است؟
سلیمی، رئیس سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر: از زمان حضور جناب آقای دکتر کولیوند ریاست محترم جمعیت هلال احمر، توسعه فعالیت های جعیت هلال احمر چه در عرصه های ملی و چه در عرصه های بین المللی خیلی شدت گرفته است، کما اینکه در جلسه اخیری که در مجمع عمومی جمعیت های ملی و صلیب سرخ در ژنو برگزار شد، بنا بر اظهار جناب آقای فرانچز کوروکا، رئیس فدراسیون جهانی صلیب سرخ جمعیت هلال احمر ایران جزء 5 کشور برتر از نوع ارائه خدمات داوطلبانه در بین 192 کشور عضو این فدراسیون است.
مجری: ممنون