زنگنه: صنعت پتروشیمی در دوران تحریم بسیار به کشور کمک کرد

ایرنا یکشنبه 12 بهمن 1399 - 00:09
تهران- ایرنا- وزیر نفت با بیان اینکه این وزارتخانه در دوران تحریم، عزم خود را برای تداوم توسعه نفت به کار بسته و جهش‌های صنعت پتروشیمی یکی از این دستاوردهای ویژه است، گفت: ما امروز از نظر توانمندی صنعت پتروشیمی در منطقه یک قدرت هستیم و این صنعت در دوران تحریم از نظر ارزآوری بسیار به کشور کمک کرد.
زنگنه: صنعت پتروشیمی در دوران تحریم بسیار به کشور کمک کرد

به گزارش خبرنگار ایرنا، بیژن نامدار زنگنه شنبه شب با حضور در یک برنامه زنده تلویزیونی در آستانه دهه فجر و چهل و دومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به تشریح دستاوردهای چهار دهه صنعت نفت ایران پرداخت.

وی در آغاز با بیان اینکه پیش از انقلاب بدنه کاری صنعت نفت در بخش بهره‌برداری (بالادست) به خوبی آموزش دیده بودند اما در بهترین حالت در جایگاه اپراتور نقش‌آفرینی می‌کردند و همه طراحی‌های مهندسی و مدیریت نفت از لندن انجام می‌شد، گفت: البته ایرانی‌ها از مدت‌ها پیش پالایشگاه آبادان را خودشان اداره می‌کردند اما در بخش بالادست، هسته مدیریت و طراحی امور در لندن بود.

زنگنه با اشاره به اینکه پیش از پیروزی انقلاب تلاش شده بود که تولید نفت ایران افزایش یابد، افزود: تولید نفت کشور پس از انقلاب حدود چهار میلیون بشکه کاهش یافت و از ۵.۵ میلیون بشکه به ۱.۸ میلیون بشکه در فروردین ۵۸ رسید، البته نمی‌خواهم تحلیل کنم چرا تولید نفت‌مان را کاهش دادیم زیرا این کاهش را قبول ندارم، البته بعدا هم که جنگ شروع شد و تاسیسات آسیب دید.

وزیر نفت در ادامه ذخایر هیدروکربور مایع قابل برداشت کشور را در سال ۵۷ حدود ۸۸ میلیارد بشکه عنوان کرد و گفت: اکنون پس از گذشت بیش از ۴۰ سال و تولید، صادرات و مصرف ۳۵ میلیارد بشکه هیدروکربور مایع طی این سال‌ها، به‌واسطه اکتشاف‌های انجام شده همچنان حدود ۱۵۹ میلیارد بشکه ذخایر قابل برداشت هیدروکربور مایع در اختیار داریم.

وی همچنین درباره افزایش ذخایر گاز کشور نیز افزود: ذخایر گاز قابل استحصال کشور از حدود ۹ تریلیون متر مکعب (پیش از انقلاب) به بیش از ۳۳ تریلیون متر مکعب افزایش یافته است و کشور امروز به تولیدات عظیمی در حوزه پتروشیمی دست یافته است.   

زنگنه ادامه داد: صنعت گاز نیز پس از پیروزی انقلاب اسلامی رشد کرد، آن زمان تنها یک پالایشگاه کوچک گاز در بیدبلند داشتیم و یک خط لوله که از بیدبلند تا آستارا ادامه داشت و جمعیت اندکی از گاز بهره‌مند بودند، صنعت گاز پس از پیروزی انقلاب به‌ویژه با توسعه پارس جنوبی جهش کرد. تولید محصولات پتروشیمی کشور نیز بسیار اندک بود و به ۲ میلیون تن هم نمی‌رسید در حالی‌که با اقدام‌های انجام شده قرار است ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی ایران تا پایان سال آینده به ۱۰۰ میلیون تن برسد.

وی با بیان اینکه صنعت نفت کشور از نظر توانایی‌های فناورانه هم رشدی قابل توجه داشته است، افزود: امروز در بخش سخت‌افزاری صنعت نفت و در زمینه ساخت تجهیزات عملکرد خوبی داریم و شاید جایی در منطقه از این حیث به توانمندی ایران نباشد.

وزیر نفت با تاکید براینکه برگزاری نمایشگاه نفت در هفته گذشته به خوبی نشان داد چه ظرفیت عظیمی در صنعت نفت کشور شکل گرفته است، گفت: اکنون توانایی ساخت بیش از ۸۰ درصد تجهیزات غیردوار صنعت نفت را در داخل کشور داریم و تنها در بعضی از اقلام مانند نوعی ویژه‌ از لوله‌های بدون درز جای کار وجود دارد که فکر می‌کنم ساخت این کالا نیز ظرف ۲ سال آینده عملیاتی شود.

زنگنه همچنین ساخت ورق‌های مقاوم به سرویس ترش را از موفقیت‌های بزرگ اخیر سازندگان ایرانی عنوان کرد و افزود: صنعت فولادسازی در ساخت بسیاری از تجهیزات به صنعت نفت کمک کرده است.

وی با اشاره به فعالیت دو شرکت بزرگ مپنا و OTC در ساخت توربین، گفت: شماری از کمپرسورهای فرآیندی هم باید ساخته شود، اما در مجموع در این بخش هم پیشرفت‌های خوبی را شاهد بوده‌ایم.

وزیر نفت با بیان اینکه در سال ۷۶ حتی توان یک متر لوله‌گذاری دریایی نداشتیم، افزود: اکنون می‌توانیم روزانه یک کیلومتر در خلیج فارس لوله‌گذاری انجام دهیم و شرکت‌های ایرانی برای کار در دریا رقابت می‌کنند.

زنگنه تاکید کرد: صنعت نفت امروز نه تنها با پیش از پیروزی انقلاب اسلامی که حتی با ۱۵ سال پیش هم قابل مقایسه نیست. 

او ادامه داد: در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی، سرمایه‌گذاری‌های عظیمی در کشور شده و بیشتر توانمندی‌ها با اتکا به ظرفیت‌های مهندسی و دانش‌بنیان حاصل شده است.

وزیر نفت ادامه داد: در بعضی از بخش‌ها به‌طور نمونه افزایش ضریب بازیافت از مخازن نفتی هنوز راه زیادی داریم، زیرا در آموزش نیروهای بالادست صنعت نفت نیاز به کار بیشتری داریم، زمینه‌سازی برای پرورش نیروی انسانی در این حوزه در دانشگاه‌ها از سال ۷۷ آغاز و کمک‌های زیادی به دانشگاه‌ها شد که امروز نتیجه آن را می‌بینیم.

زنگنه تصریح کرد: بیش از ۵۰ درصد ذخایر نفت کشور برای مطالعه در حوزه ازدیاد برداشت به دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی واگذار شده و دانش فنی که در پایین‌دست نیاز داریم و تا پیش از این از خارج می‌گرفتیم، امروز ازسوی دانشگاه‌ها در حال تهیه است و دانشگاه‌های ما به سمتی می‌روند که صاحب فناوری شوند، اگر باز هم قرار شود در آینده از خارجی‌ها بخریم، با چشم باز می‌خریم.

وزیر نفت همچنین درباره پیشرفت‌های صنعت نفت در بخش پتروشیمی نیز گفت: جهش پتروشیمی از سال‌های ۷۶ و ۷۷ با اتکا به محصولات پارس جنوبی آغاز شد و جهش دیگر از بندر امام (ره) بود.

او ادامه داد: جهش دوم صنعت پتروشیمی در حال تکمیل است و جهش سوم نیز تا سال ۱۴۰۴ تکمیل می‌شود و ظرفیت تولید سالانه محصولات پتروشیمی به ۱۳۰ میلیون تن می‌رسد.    

زنگنه با بیان اینکه حرکت بزرگی اتفاق افتاده است و ما امروز از نظر توانمندی صنعت پتروشیمی در منطقه یک قدرت هستیم، افزود: صنعت پتروشیمی در دوران تحریم از نظر ارزآوری بسیار به کشور کمک کرد.

ادامه دارد......

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.