از اول دیماه، همه شرکت های دولتی باید صورتحساب الکترونیکی صادر کنند

صدا و سیما یکشنبه 27 آذر 1401 - 20:05
رئیس سازمان امور مالیاتی کشور با بیان اینکه شرکت‌ها در صورت عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی با ۱۰ درصد جریمه ۱۰ درصد فروش، مواجه می‌شوند گفت: چنانچه شرکت‌ها از زمان فراخوان، درسامانه مؤدیان صورتحساب ارسال نکند مشمول جریمه‌های سنگین می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، برنامه میز اقتصاد با موضوع سامانه مؤدیان مالیاتی در مسیر اجرا میزبان آقای منظور، رئیس سازمان امور مالیاتی کشور بود. در ادامه شرح این گفتگو آمده است.از اول دیماه، همه شرکت های دولتی باید در سامانه مؤدیان صورتحساب الکترونیکی صادر کنند

مجری: طبق اعلام سازمان امور مالیاتی از اول دیماه، همه شرکت‌های دولتی باید صورتحساب الکترونیکی صادر کنند در سامانه مؤدیان طبق قانون پایانه‌های فروشگاهی سامانه مؤدیان باید این اتفاق بیفتد. تقریباً مرحله قبل برای شرکت‌های بورسی بود این مرحله برای شرکت‌های دولتی امروز در میز اقتصاد می‌خواهیم بررسی کنیم که شرکت‌های بورسی برایشان چه اتفاقی افتاده است آمار بگیریم ببینیم شرکت‌های دولتی باید چه کار‌هایی انجام دهند و مراحل بعدی سامانه مؤدیان به چه صورت خواهد بود.


سؤال: از اول دیماه دقیقاً چه تعداد شرکت باید چه کاری را انجام دهند؟

منظور: فرصت شد تا قدری در بحث قانون پایانه فروشگاهی بیشتر صحبت کنیم. من ابتداعاً یک اصلاحی کنم این مصاحبه‌ای که دیروز کرده بودند و الان پخش شد، الان من دقت کردم، عددی که من دیروز اعلام کرده بودم رقم صورت حساب‌های صادره ارزش اش را من اعلام کردم هزار و ۲۰۰ همت، هزار و ۲۰۰ هزار میلیارد ریال، عذرخواهی می‌کنم یعنی ۱۲۰ همت، این اشتباه بنده در مصاحبه بود که اینجا جا دارد اصلاح کنم. ما همانطوری که در این گزارش خبری آمد، قانون پایانه‌های فروشگاهی را عملاً در مرحله عملیاتی برده ایم و از ابتدای آبانماه این کار شروع شد با شرکت‌های ثبت شده در بورس و فرابورس و آن‌ها را فراخوان کردیم و حدود ۵۲۰ شرکت بورسی ما داریم که از بین آن‌ها فکر می‌کنم حدود ۱۰۰ شرکت این‌ها مشمول اجرای این قانون نمی‌شوند عمدتاً شرکت‌های سرمایه گذاری، از این قبیل هستند. بقیه آن‌ها قاعدتاً باید صورتحساب برای ما ارسال می‌کردند تا الان حدود ۲۰۰ شرکت اندکی کمتر از ۲۰۰ شرکت این‌ها آماده شده اند و صورتحساب‌ها را داده اند و برای ما ارسال می‌کنند. حدود ۲۰ شرکت هم باقی مانده است. الان ایران خودرو، شرکت سایپا، شرکت‌های سیمانی، عمدتاً این‌ها جزء بیشترین صادرکنندگان صورتحساب‌های الکترونیکی ما هستند. تعدادی از فولادی‌ها به ویژه فولاد مبارکه، ذوب آهن اصفهان که جا دارد من اینجا تشکر کنم از این شرکت‌ها که پیشقدم شدند و سریعاً خودشان را تطبیق کردند با اجرای قانون.

سؤال: می‌فرمودید که بورسی‌ها از آن پانصد و خورده‌ای شرکتی که بودند ۱۰۰ تا کلاً رفتند کنار ۲۰۰ آمده اند و ۲۰۰ تا باقی مانده اند. آن ۲۰۰ تایی که باقی مانده تا چه زمانی فرصت دارند.
منظور: فرصتی ندارند یعنی از همان تاریخی که ما فراخوان کردیم این‌ها باید صورتحساب را صادر می‌کردند.

سؤال: چه شرکت‌هایی است یا اگر شرکت‌های بزرگی هستند.
منظور: همه نووع شرکت داخل شان است هم بزرگ و هم کوچک، نکته مهم این است که هر شرکتی که ما فراخوان می‌کنیم چنانچه از زمان فراخوان صورتحساب برای ما ارسال نکند این‌ها مشمول جریمه‌های سنگین می‌شوند در ماده ۲۲ قانون پایانه‌های فروشگاهی پیش بینی شده است که عدم ارسال صورتحساب الکترونیکی با ۱۰ درصد جریمه ۱۰ درصد فروش، جریمه مواجه خواهد شد.

سؤال: یعنی در ۲۰۰ شرکت باید این اتفاق می‌افتاد؟
 منظور: بله الان از ۱ /۸ این شرکت‌ها ما تمام فروش شان را داریم این‌ها مشمول جریمه‌ها خواهند شد. من بعداً خدمت شما توضیح می‌دهم که ما در بحث جریمه‌ها داریم تلاش می‌کنیم که مساعدت‌هایی کنیم مؤدیان عزیز ما به ویژه در شروع اجرای قانون با مشکل در پرداخت جریمه یا اصولاً مشکل جریمه کمتر مواجه شوند.

سؤال: شفاف هم می‌کنید همه بدانند؟ یعنی جایی منتشر می‌کنید که از این تعداد مثلاً این ۲۰۰ شرکتی که نیامده اند این شرکت‌ها هستند کجا همه می‌توانند این را ببینند؟
منظور: ما این را به صورت عمومی هنوز اطلاع رسانی نکرده ایم بلکه داریم با خود شرکت‌ها مذاکره می‌کنیم جلسات با آن‌ها داریم آن‌ها آماده سازی می‌کنند تا اینکه شروع به ارسال صورتحساب کنند برای ما، ما امیدواریم که در روز‌های آینده عملاً بخش بزرگی از این‌ها به سامانه متصل شود.

سؤال: این در برنامه تان است که منتشر کنید اسامی این‌ها را؟
 منظور: اگر لازم باشد این کار را حتماً باید بکنیم. ولی البته شرکتی که همکاری نمی‌کند عملاً خودش را در یک ریسک قرار می‌دهد و آن هم ریسک جریمه است شرکت‌های ما همه مخصوصاً بورسیه‌های ما بسیار شفاف  اهل حساب و کتاب هستند بنابراین بعید می‌دانم که کار به آنجا برسد که نیاز به این نوع اقدامات باشد. اجمالاً یک نکته‌ای عرض کنم شاید لازم باشد بینندگان عزیز بدانند و آن این است که ارسال صورتحساب الکترونیکی می‌تواند به صورت مستقیم توسط خود مؤدی انجام بگیرد مخصوصاً مؤدی‌هایی که در فناوری اطلاعات این‌ها پیشگام هستند و از ظرفیت بالایی برخوردار هستند این‌ها به راحتی می‌توانند بیایند آن برنامه‌های رابطی را که ما دراختیارشان قرار می‌دهیم آن‌ای کیو‌هایی که ما به آن‌ها معرفی می‌کنیم از طریق آن‌ها به سامانه ما وصل شوند با یک برنامه‌های رابط حسابداری که ما به آن‌ها معرفی می‌کنیم می‌توانند روی صندوق‌های خروجی شان نصب کنند و صورتحساب‌ها را خودشان مستقیم برای ما ارسال کنند. اما برخی از شرکت‌ها ممکن است نخواهند وارد این سختی شوند خب ما برای آن‌ها پیش بینی کرده ایم یعنی قانون پیش بینی کرده است یک شرکت‌هایی هستند به نام شرکت‌های معتمد یا به تعبیری تی اس پی‌ها شبیه به پی اس پی‌هایی که در بانک‌ها می‌آیند خدمات پذیرنده‌ها و پوز و این‌ها را می‌دهند پوز نصب می‌کنند و پشتیبانی می‌کنند این شرکت‌های تی اس پی هم همین کار را انجام می‌دهند لذا مؤدی ما می‌تواند از طریق تی اس پی عمل کند. آمار عرض می‌کنم الان از این حدود ۵۳۰ هزار صورتحسابی که برای ما ارسال شده است بالغ بر ۶۰ درصدشان شرکت‌های تی اس پی برای ما ارسال کرده اند.

سؤال: در بازه شروع این طرح تا الان چه تعداد صورتحساب الکترونیکی ثبت شده است؟
منظور: حدود ۵۳۰ هزار صورتحساب الکترونیکی برای ما ارسال شده است. ۶۰ درصد را از طریق دو شرکت تی اس پی که الان فعال هستند ارسال کرده اند، ۴۰ درصد بقیه را خود شرکت‌هایی که ظرفیت داشته اند این را ابلاغ و انجام داده اند و نکته دیگری که من می‌خواهم اینجا تأکید کنم این است که یکی از امتیازات اجرای قانون پایانه‌های فروشگاهی این است که اگر این فروش در وجه یک شخص تجاری دارد انجام می‌گیرد، یعنی کسی که می‌خواهد کالا را بخرد دوباره به دیگری بفروشد اینجا صورتحسابی که صادر می‌شود حتماً باید به تأیید طرف خریدار برسد به عبارت دیگر وقتی صورتحساب صادر می‌شود یک نسخه از این می‌آید در کارپوشه ما و یک نسخه می‌رود در کارپوشه خریدار، خریدار تا یکاه فرصت دارد به کارپوشه خودش سر بزند و ببیند چه چیز‌هایی به نام عملاً ثبت شده است و آنجا تأیید کند نه ممکن است یک صورتحسابی اشتباهاً به نام یک خریدار ثبت شده باشد خب می‌تواند برود آنجا و رد کند. اهمیت این موضوع چه است، اهمیت این موضوع این است که ما بعداً در رسیدگی‌های مالیاتی به این اطلاعات استناد می‌کنیم یعنی من به شما عرض می‌کنم که شما این مقدار خرید کردید حالا این مقدار خریدی که اجام دادید با آن چه کردید یا شما این مقدار فروخته اید با توجه به این فروش که درآمد شما محسوب می‌شود شما باید این مقدار مالیات پرداخت کنید.

سؤال: به شما کمک می‌کند برای اینکه به عدالت نزدیک‌تر باشید.
 منظور: هم به ما کمک می‌کند هم به مردم. یکی از گلایه مندی‌هایی که معمولاً مؤدی‌های ما داشته اند این بوده است که این مأمور‌های مالیاتی سلیقه‌ای رفتار می‌کنند درآمد من اینقدر بوده است برای من اینقدر درآمد درنظر گرفته است هزینه‌های من اینقدر بوده است برای من این مقدار هزینه ثبت کرده و تأیید کرده است لذا همیشه این دعوا بین مؤدی و ممیز وجود داشته است. این قانون این دعوا‌ها را برمی دارد یعنی دیگر ما می‌گوییم فروش شما همین صورتحسابی است که خودتان صادر کرده اید بنابراین میزان درآمدتان معلوم است. خرید شما بخش هزینه‌های بخش عمده اش آن خرید‌هایی است که شما انجام داده اید البته هزینه استهلاک و سایر هزینه‌ها هم است که در جای خودشان آن‌ها را هم اضافه می‌کنیم. پس بنابراین اجرای این قانون وقتی فراگیر شود وقتی که همه وارد این سامانه ما بشوند دیگر این دعوا‌های رایج را برمی دارد و این شفافیت ایجاد می‌کند.

سؤال: خب این مروری بود بر آنچه که در مرحله اول شرکت‌ها البته اگر بخواهیم دسته بندی کنیم البته شما دسته بندی کارخانه‌ها را هم داشتید در سامانه مؤدیان، ولی خب اولین گروهی که آمدند شرکت‌های بورسی بودند، اما برویم سراغ دومین گروهی که باید از سه چهار روز دیگر بیایند در سامانه مؤدیان صورتحساب الکترونیکی صادر کنند دقیقاً چه شرکت‌هایی شامل آن می‌شوند و باید چه کاری انجام دهند؟
منظور: من در بحث قبلی یک آماری را دیروز گفته ام دوباره تأکید کنم، در همین ۵۳۰ هزار صورتحسابی که برای ما صادر شده است، ۱۲۰ هزار میلیارد تومان ارزش فروش کالا‌ها بوده است؛ و میزان مالیات ارزش افزوده‌ای هم که در همین صورتحساب‌ها صادر شده و به ما گزارش شده است ۸ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان است؛ بنابراین ما به تدریج که این را توسعه می‌دهیم ارزش صورتحساب‌ها میزان ارزش افزوده‌ها به تبع رشد خواهد کرد به جایی که دیگر تمام عملاً ارزش معاملات در اقتصاد می‌آید در سامانه ما خودش را نشان می‌دهد و تمام ارزش افزوده‌هایی که پرداخت شده است. اما در مورد سؤال دوم جنابعالی، همانطور که فرمودید ما با شرکت‌های دولتی عملاً گام دوم را طی خواهیم کرد گام دوم ما از اول دیماه خواهد بود که ما دیروز هم همایشی گذاشتیم و این حدود ۴۸۲ شرکت دولتی که در پیوست قانون بودجه معمولاً این‌ها اسامی شان می‌آید این‌ها را دعوت کرده ایم و البته دستگاه‌های موضوع ماده ۵ قانون خدمات کشوری، یعنی ممکن است شرکت نباشد، اما دستگاه‌های موضوع ماده ۵ هم اگر عملیات موضوع خرید و فروش و این‌ها انجام می‌دهند، خب آن‌ها هم طبیعتاً مکلف هستند صورتحساب الکترونیکی برای ما ارسال کنند ما این‌ها را فراخوان کردیم و از یکم دیماه این‌ها خواهند آمد.

سؤال: تا الان چیزی آمده اند.
 منظور: خیر از یکم دیماه مکلف هستند. الان ما دیروز دستورالعمل‌ها را تأکید کرده ایم و این شرکت‌های معتمد ما حتماً به شرکت‌های دولتی کمک خواهند کرد که سریع خودشان را آماده کنند و بتوانند آن استاندارد‌ها و ضوابطی را که ما تعریف می‌کنیم این‌ها را پیاده سازی کنند روی صندوق‌های فروش خودشان روی صندوق‌های حساب‌های رابط کاربری که با ما دارند.

سؤال: منطق شما بر این دسته بندی چه بوده است که اول از بورسی‌ها شروع کرده اید بعد دولتی‌ها و بعد گروه‌های دیگر که شرکت‌های خصوصی یا احتمالاً کسب و کار‌های خرد بعد از آن بیایند؟
منظور: این نکته خیلی مهمی است ببینید ما در اینکه با کی شروع کنیم خیلی بررسی کرده ایم ما جمع بندی مان این شد که با بخشی از اقتصاد شروع کنیم که این‌ها همین الان هم مشغول صدور صورتحساب هستند این‌ها همین الان هم پایانه‌های فروشگاهی دارند و همین الان دارند ارزش افزوده پرداخت می‌کنند لذا اینکه این‌ها بیایند به سامانه مؤدیان ما وصل شوند تنها یک کار کوچک به زحمات دیگرشان اضافه می‌کند و آن این است که می‌آیند یک تطبیقی انجام می‌دهند با یک دستورالعملی که ما به آن‌ها می‌دهیم و این صورتحسابی که تا الان برای خودشان نگهداری می‌کردند یک نسخه هم برای ما ارسال می‌کنند لذا شرکت‌های بورسی و شرکت‌های دولتی اینها، چون شفافیت کامل دارند، چون صورتحساب‌ها را به صورت کامل دارند صادر می‌کنند تنها در واقع یک زحمت اضافی ما برای آن‌ها ایجاد می‌کنیم.

سؤال: تأکید می‌شد به سازمان امور مالیاتی از مجلس یا جا‌های دیگر که شما به صورت یکباره و یکدفعه همه را داخل سامانه مؤدیان بیاورید و شروع کنید، ولی به نظر می‌رسد که فعلآً این کار انجام نشده است و قسمت بندی شده است.
منظور: در خود قانون پایانه‌های فروشگاهی که در سال ۹۸ تصویب شد در اجرای قانون تدریج پیش بینی نشده بود و روح این قانون حاکی از این است که یکباره همه مؤدیان می‌آیند و عضو سامانه ما می‌شوند و شروع می‌کنند به ارسال صورتحساب، به جهت اینکه تنبیهاتی که پیش بینی شده تماماً حاکی از این است که همه دارند همزمان صورتحساب الکترونیکی برای ما ارسال می‌کنند، اما واقعیت امر این است که اجرای این کار حتماً نیاز به مراودات با مردم دارد توجیح دارد مؤدیان را ما باید گروه گروه آماده سازی کنیم آموزش دهیم و این‌ها به تدریج باید بیایند و وارد شوند در تمام دنیا هم همینطور بوده است یعنی اجرای این قانون همه کشور‌هایی که این قانون را اجرا کرده اند عمدتاً در یک بازه زمانی قابل توجهی این اتفاق افتاده است.

سؤال: البته از زمانی که این قانون تصویب شده و ابلاغ شده است که یک بخشی اش در دولت قبل می‌شود تقریباً کار جدی انجام نشده بود.
منظور: بله ما زمانی که کار را شروع کردیم دو سال از کسب قانون گذشته بود و عملاً یرساخت‌های لازم و نرم افزار‌های لازم برای انجام این کار مهیا نبود.

سؤال: الان برای شرکت‌های دولتی که می‌خواهند بیایند، چون به لحاظ زیرساختی آمادگی فنی همه چیز برایشان مهیا است؟
منظور: بله ما الان زیرساخت مان به طور کامل برای همه مؤدیان آماده است یعنی ما در سامانه مؤدیان برای تمام فعالان اقتصادی که اطلاعاتی از آن‌ها داشتیم اطلاعات ثبت شده داشته ایم آمده ایم کار پوشه ایجاد کرده ایم یعنی الان بالغ بر ۱۰ میلیون کارپوشه ایجاد شده است هر کسی که تا الان یک فعالیت اقتصادی کرده باشد و اطلاعات اش به سازمان مالیاتی واصل شده باشد ما برای او کارپوشه تشکیل داده ایم.

سؤال: مشکلات فراخوان‌های قبلی مثلاً ما در شرکت‌های بورسی که مرحله اول بود، شاهد بودیم که بعضی مطلع نبودند یا بعضی‌ها می‌گفتند قراردادهایشان با شرکت‌های معتبر خیلی زمانبر شده است یعنی فعالیت یک خورده نشان می‌دهد که همچنین روتین و روی غلطک نبود.
 منظور: همینطور است بالاخره اجرای این قانون کار نو و جدیدی است ما که تجربه این کار را در کشور نداشتیم هرچند ما سعی کردیم همه مقدمات را فراهم کنیم پیش بینی‌های لازم را بکنیم، اما در عین حال حتماً اجرای این قانون در ابتدا با برخی موانع اجرایی مواجه است که ما به تدریج آن‌ها را برطرف می‌کنیم.

سؤال: تا کی فرصت دارند شرکت‌های دولتی بیایند و کارشان را انجام دهند؟
منظور: شرکت‌های دولتی که ما از اول دیماه فراخوان کرده ایم باید از همان یکم بیایند حالا ممکن است با چند روز تأخیر بیایند آماده شوند همان اتفاقی که برای بورسی‌ها افتاده...

سؤال: و اگر نیایند چه اتفاقی برایشان می‌افتد؟
منظور: عیناً همانطور است یعنی تمام ضمانت‌های اجرایی بار می‌شود دیگر، ضمانت‌های اجرایی این قانون ماده ۲۲ است همان ۱۰ درصد فروش جریمه به آن‌ها تعلق پیدا می‌کند.

سؤال: کل مالیاتی که شرکت‌های دولتی می‌دهند اگر بخواهیم آمار به ما بدهید چقدر است؟
منظور: شرکت‌های دولتی عمدتاً شرکت‌هایی هستند که با اهداف مسئولیت اجتماعی فعالیت می‌کنند یعنی مشمول قیمت گذاری‌هایی هستند که عمدتاً از طرف مقامات تنظیم کننده روی آن‌ها اعمال می‌شود شرکت‌های برق نمی‌توانند برق را با هر قیمتی بفروشند این‌ها با تعرفه‌های مصوب می‌فروشند. شرکت‌های آب هم همینطور هستند؛ لذا عمدتاً شرکت‌های دولتی ما این‌ها چندان سود ده نیستند، چون دارند مسئولیت اجتماعی انجام می‌دهند.

سؤال: به طور کلی الان چقدر آمار دارید؟
منظور: از مجموع مالیات‌هایی که ما دریافت می‌کنیم، حدود ۵۰ درصد مالیات‌های ما مالیات‌های مستقیم است ۵۰ درصد دیگر مربوط است به مالیات‌های غیرمستقیم به ویژه ارزش افزوده، سهم عمده اش مربوط به ارزش افزوده است.

سؤال: در این بین سهم شرکت‌های دولتی چقدر می‌شود؟
منظور: سهم شرکت‌های دولتی در مجموع مالیات‌های ما حدود ۱۰ درصد است.

سؤال: عددش چقدر می‌شود؟
منظور: این بستگی دارد سال به سال متفاوت است. فرض بفرمایید در همین ماه گذشته ما ۴۰ هزار میلیارد تومان مالیات گرفته ایم از این ۴۰ هزار میلیارد تومان ۲۰ هزار میلیارد تومان مالیات ارزش افزوده و کالا بوده است نقل و انتقال خودرو نقل و انتقال ملک و ... و حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان دیگر هم از شرکت‌ها گرفته ایم از این ۲۰ هزار میلیارد تومان شرکت‌های دولتی سهم شان عمدتاً ۱۰ یا حداکثر تا ۱۵ درصد است بقیه را سایر شرکت‌ها یعنی شرکت‌های غیردولتی پرداخت می‌کنند.

سؤال: فرار مالیاتی هم در شرکت‌های دولتی داریم که بخواهد این مثلاً سامانه شما کمک کند و جلویش گرفته شود؟
منظور: شرکت‌های دولتی مثل شرکت‌های بورسی بسیار منضبط هستند به جهت اینکه این‌ها تحت نظارت دیوان محاسبات هستند ذیحساب دارند یعنی نماینده وزارت اقتصاد در تمام شرکت‌های دولتی حضور دارد تمام زیرساخت‌ها را ذیحساب انجام می‌دهد بنابراین تماماً کنترل دارد انجام می‌گیرد ما هیچگونه عدم شفافیتی در شرکت‌های دولتی و شرکت‌های بورسی نداریم لذا به همین جهت هم  ما اجرای قانون را با همین شرکت‌ها شروع  کرده ایم که راحت‌تر اجرا شود.

سؤال: به طور کلی سامانه مؤدیان اگر بخواهیم بگوییم چقدر می‌تواند به شما کمک کند برای اینکه هم در گام اول عدالت مالیاتی را برقرار کنید و در گام دوم فرار مالیاتی را جلویش را بگیرید چه در شرکت‌های بورسی باشد دولتی باشد و سایر کسب و کار‌هایی که دارند فعالیت می‌کنند.
منظور: ما به طور کلی در نظام مالیاتی هدفمان این است که به طرف دولت هوشمند و د دولت الکترونیک حرکت کنیم یعنی اینکه ما بتوانیم مالیات‌ها را براساس داده‌ها و اطلاعات محاسبه و دریافت کنیم که این طبیعتاً نیازمند به این است که این اطلاعات به صورت منظم به دست ما برسد. سؤال این است که اطلاعات کجا تولید می‌شود مهمترین اطلاعات اقتصاد اطلاعات مربوط به خرید وفروش‌ها هستند خرید و فروش‌هایی که شرکت‌ها انجام می‌دهند آنجایی که نهاده می‌خرند آنجایی که کالا می‌فروشند پس بنابراین اگر ما دنبال این هستیم که یک شفافیت اقتصادی مخصوصاً شفافیت مالیاتی ایجاد کنیم حتماً باید ما به اطلاعات ریز مربوط به عملیات خرید و فروش دست پیدا کنیم. قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان این ظرفیت را ایجاد می‌کند یعنی این قانون مهمترین ابزار استقرار دولت الکترونیک و هوشمندسازی نظام مالیاتی استطبیعی است که با اجرای این قانون هم ما اطلاعات را به صورت منظم  پاکیزه دریافت می‌کنیم و هم اینکه مالیات‌ها را هم براساس اطلاعات محاسبه و دریافت می‌کنیم.

سؤال: فرمودید از روزی که اعلام می‌شود چه برای گروه اول و چه برای گروه دوم که الان شرکت‌ها دولتی باشند باید این کار را انجام دهیم. حالا در گروه بورسی‌ها دیدیم که هنوز می‌گویید نیمی از آن‌ها تقریباً نیامده اند در گروه دولتی هم اگر این اتفاق بیفتد بازه زمانی مشخص دارند اگر صرفاً برسد به زمان اظهارنامه شما جریمه می‌کنید یا نه برایشان زمان زودتری درنظر گرفته می‌شود.
منظور: دقیقاً همینطوری است یعنی ما منتظر می‌شویم تا پس اظهارنامه در پس اظهارنامه رسیدگی می‌کنیم آن بخشی که از طریق سامانه دریافت کرده باشیم تکلیف روشن است آن قسمتی که خارج از سامانه اطلاعات به دست ما برسد، طبیعتاً مشمول جریمه خواهد شد. 

سؤال: برای شرکت‌های بورسی یکی دو ماهی گذشته است هنوز این اتفاق نیفتاده این دو ماه شان مشمول جریمه شده است؟
منظور: دقیقاً مشمول جریمه خواهد شد در حسابرسی حتماً این‌ها را رعایت می‌کنیم باید کنترل کنیم ما در لایحه دود فوریتی که به مجلس محترم برده ایم از طرف دولت و با یک فوریت موافقت شد چند تا درخواست از مجلس کرده ایم که در کمیسیون اقتصادی مجلس تقریباً ما روی این درخواست‌ها با هم به توافق رسیده ایم و این الان آماده ورود به صحن شده است یکی از آن‌ها همین است که ما اگر تشخیص دادیم که یک مؤدی عملاً از روی عمد نبوده که صورتحساب ارسال نکرده است مشکلی داشته است مانعی داشته است آمادگی دیر احراز شده است شرکت تی اس پی به موقع به او خدمات نداده است ما درخواست کرده ایم اجازه بخشودگی صددرصد جرائم را داشته باشیم.

سؤال: به اختیار خودتان باشد؟
منظور: الان در قانون به ما اجازه بخشودگی ۵۰ درصد داده شده است ما درخواست کرده ایم این اختیار تا صددرصد افزایش پیدا کند و این یکی از راهکار‌های ساده کردن اجرای قانون است هدف ما تعامل با مردم است هدف ما این است که قانون را بتوانیم نرم اجرا کنیم به کسی فشار وارد نکنیم یکی دیگر از تمهیداتی که ما در همین اصلاحیه قانون پیش بینی کرده ایم همین اجرای تدریجی است یعنی اینکه الان ما داریم تدریجی اجرا می‌کنیم با فرض این است که آن مصوبه انشاالله از مجلس محترم نهایی دریافت می‌شود و یکی دیگر از اصلاحیه‌هایی که ما درخواست کرده ایم این است که ما بتوانیم تا زمانی که این قانون را به طور کامل برای همه اجرا کنیم صورتحساب‌های خالی از سامانه را هم بپذیریم الان در قانون پایانه‌های فروشگاهی می‌گوید از زمانی که قانون شروع به اجرا می‌کند دیگر هیچ صورتحسابی خارج از سامانه مورد پذیرش نیست لذا ما گفته ایم، چون تدریجی عمل می‌کنیم حتماً برخی از صورتحساب‌ها خارج از سامانه تولید شود و لذا ما اجازه می‌گیریم تا بتوانیم آن صورتحساب‌ها را هم رسیدگی کنیم، اما پایان این دوره تدریجی ما تا پایان سال آینده خواهد بود یعنی ما تا سال ۱۴۰۲ پیش بینی کرده ایم که تا پایان ۱۴۰۲ در لایحه هم همین درخواست را کرده ایم تا بتوانیم مرحله به مرحله مؤدیان را فراخوان کنیم، اما هسته سخت اجرای قانون ما در سال آینده است که مشاغل را دعوت می‌کنیم.

سؤال: آن هم ترکیب بندی خاصی را دارد الان ما هم شرکت خصوصی داریم به نوعی حقوقی‌ها را داریم بعد کسب و کار‌های بزرگ‌تر فروشگاه‌های زنجیره‌ای بزرگ  بعد لبنیاتی‌ها و سوپرمارکت‌ها را هم داریم شما چطور دسته بندی کرده اید برای گروه‌های بعدی؟
منظور: اگر فعالان اقتصادی به صورت شرکت ساماندهی شده باشند، عملاً می‌شوند اشخاص حقوقی غیردولتی ما این‌ها را از ابتدای سال آینده فراخوان می‌کنیم شاید چیزی حدود...

سؤال: ابتدا منظورتان از فروردین است؟
منظور: از فروردین، از ابتدای فروردین سال ۱۴۰۲ تعداد این شرکت‌ها طبق برآورد ما فعال هستند الان حدود ۱ میلیون شرکت است ما ۱ میلیون شرکت داریم که از ۱/۱/۱۴۰۲ این شرکت‌های غیردولتی فرخوان می‌شوند که به سامانه ما ملحق شوند از همین الان هم ما دعوت و درخواست می‌کنیم که مهیا و آماده شوند برای اجرای قانون.

سؤال: اگر بخواهند زوتر این کار را انجام دهند، مثلاً یک کسب و کار خردی باشد از الان بخواهد بیاید به سامانه مؤدیان
منظور: اگر کسی بخواهد زودتر از زمان فراخوان ما ملحق شود ما این امکان را ایجاد کرده ایم ما همین الان ۱۰ میلیون کارپوشه داریم یعنی ۱۰ میلیون فعال اقتصادی داریم که همین فردا اراده کنند که بیایند به سامانه ما می‌توانند بیایند ما ظرفیت اش را برای همه ایجاد کرده ایم.

سؤال: پس گام بعدی می‌شود ۱/۱/۱۴۰۲ برای یک میلیون شرکت خصوصی، بعد از آن چطور؟
منظور: بعد از آن ما برای ۱/۴/۱۴۰۲ یعنی اول تابستان سال آینده گفته ایم تمام مشاغل که عمدتاً گروه‌های یک و دوی مشاغل یعنی گروه‌های بزرگی هستند که حجم فروش شان از حدود ۱۵ میلیارد تومان است به بالا این‌ها را از سال آینده ما از ابتدای تابستان سال آینده این‌ها را دعوت خواهیم کرد این‌ها عمدتاً کسانی خواهند بود که الان مؤدی ارزش افزوده ما هستند یعنی حدود ۶۰۰ هزار واحد صنفی، این‌ها هم از ابتدای تابستان، می‌ماند گروه‌های دیگر مشاغل یعنی گروه‌های دیگر مشاغلی را ما عملاً در نیمه دوم سال آینده این را دعوت می‌کنیم از ۱/۷/۱۴۰۲

سؤال: آن‌ها چقدر هستند؟
منظور: ما برآوردمان این است که آن‌ها بالغ بر ۵ میلیون هستند. یعنی تمام مشاغل خرد ما لبنیاتی بقالی سوپرمارکتی تمام این‌ها میوه فروش‌ها همه این‌ها مشمول می‌شوند آرایشگر‌ها سبزی فروش‌ها مکانیک‌ها و همه.

سؤال: نکته این است که این‌ها همه کارتخوان را دارند این کارتخوان در حکم همان پایانه فروشگاهی شان است؟
منظور: ما می‌خواهیم برای مشاغل کوچک بار اضافی ایجاد نکنیم یعنی مجبورشان نکنیم بروند حتماً یک صندوق فروشگاهی خریداری کنند حتماً بیایند نرم افزار حسابداری نصب کنند حتماً یک کسی کار‌های مالی شان را انجام دهد، چون این‌ها هزینه هایشان را خیلی بالا می‌برد لذا ما در قانون این ظرفیت را داریم که برای مشاغل خرد همان پوزی را که استفاده می‌کنند پذیرنده‌ای را که استفاده می‌کنند ما بعنوان پایانه فروشگاهی حساب کنیم مشروط بر اینکه زمانی که پوزی کشیده می‌شود یک صورتحساب صادر می‌شود که بنده بعنوان خریدار به من می‌دهند رسید را همین رسید خریدار

سؤال: این را که به شما می‌دهند آن شرکت معتمد شما که رابط بین آن مثلاً تی اس پی‌ها بودند الان چه کسی می‌شود بانک مرکزی؟
منظور: همان رسیدی که صادر می‌شود و کاغذ به ما می‌دهند یک نسخه الکترونیکی هم دارد آن نسخه الکترونیکی برای بانک مرکزی می‌رود برای شرکت شاپرک می‌رود ما الان در قانون پیش بینی می‌کنیم در اصلاحیه که شرکت شاپرک همان اطلاعات را با یک کد اختصاصی برای هر معامله برای سازمان مالیاتی ارسال کند یعنی عملاً شرکت شاپرک می‌شود شرکت معتمد و آن ۵ میلیون دیگر عملاً تمام خرید و فروش هایشان براساس همان پوزی که کشیده می‌شود به منزله صورتحساب تلقی می‌شود.

سؤال: برداشت دیگر این است که آن میوه فروشی و سبزی فروشی فقط باید از کارتخوان استفاده کند؟ یعنی نه نقدی نه کارتخوان و نه شرایط دیگر..
 منظور: یعنی از زمانی که ما فراخوانی می‌کنیم، دیگر باید عملاً این‌ها مکلف هستند صورتحساب الکترونیکی صادر کنند ما می‌گوییم صورتحساب الکترونیکی نمی‌خواهیم شما نصب کنید، ولی حتماً ما باید گزارش فروش شما را دریافت کنیم براساس اطلاعات پوزی که شما دراختیار دارید و لذا شرکت شاپرک این اطلاعات را هر روز یا هر هفته برای سامانه مؤدیان ارسال می‌کند و، چون تمام این‌ها کد فروشنده اش مشخص است، می‌رود در کارت پوشه فروشنده‌ها قرار می‌گیرد.

سؤال:، ولی خللی در روند فعالیت اقتصادی واریز به حساب شان هیچ اتفاقی نمی‌افتد.
منظور: همین الان جنابعالی با کد ملی خودتان میم توانید وارد اگر یکبار شما مالیات داده باشید یکبار مؤدی ما باشید که حتماً داده اید شما با کد ملی تان در درگاه الکترونیکی ما my.taks.gov.ir وارد شوید یک قسمت دارد تحت عنوان کارت پوشه مؤدیان همانجا وارد کارت پوشه شوید خواهید دید که به نام شما چه صورتحساب‌هایی صادر شده است لذا هر فروشنده‌ای هر خریداری می‌تواند از روی گوشی همراه خودش دائماً کنترل کند ببیند که تا امروز چقدر صورتحساب صادر کرده است اگر فروشنده است چقدر صورتحساب به نام او صادر شده اگر خریدار است و به این صورت دیگر امکان اقدامات کلاه برداری و این‌ها در اقتصاد به حداقل می‌رسد همین الان یک فروشگاهی می‌آید یک اعلامیه  می‌دهد در سامانه مالیاتی ما می‌گوید که بعنوان مثال به جنابعالی اینقدر آهن فروختیم شما اصلاً خبری ندارید.

سؤال: مثل اتفاقی که افتاد مردم مراجعه می‌کردند به همین سامانه my.tas.gov.ir که به  اسمشان دستگاه کارتخوان گرفته اند.
منظور: دقیقاً به نام یک کسی دستگاه کارتخوان گرفته اند که آن شخص اصلاً مطلع نیست. می‌آید روی سامانه می‌تواند چک کند آیا به نام او کارتخوان ثبت شده است یا خیر می‌تواند آنجا مراجعه کند که آیا در آنجا به نام او صورتحساب صادر شده است یا خیر، چون بعداً این صورتحساب‌ها می‌تواند عواقب مالیاتی پیدا کند لذا ما الان با اجرای این قانون به تدریج اینقدر شفاف می‌کنیم که هر کسی از طریق گوشی همراه خودش  هر روز می‌تواند وضعیت اش را چک کند همه اطلاعاتی که به نام او ثبت شده است آنجا می‌تواند مشاهده کند و یک قسمتی آنجا دارد که بحث تأیید و رد است لذا می‌تواند رد کند یک صورتحسابی دارد که به نام او صادر شده است.

سؤال: الان شرکت‌های معتمد خاطرم است در برنامه قبلی شما فرمودید دو تا هستند دوتا هم دارند مجوز می‌گیرند الان در چه مرحله‌ای قرار دارند؟
منظور: ما از اینکه تعداد شرکت‌های معتمدمان را افزایش بدهیم قطعاً استقبال می‌کنیم الان نظام بانکی فکر می‌کنم بالغ بر ۱۲ شرکت پی اس پی دارد که این خدمات را ارائه می‌کنند ما هم علاقمند هستیم حداقل به آن تعداد نزدیک شویم. فکر می‌کنم بالغ بر ۲۰ شرکت آمده اند درخواست کرده اند که از ما مجوز دریافت کنند بعنوان شرکت معتمد، اما یکسری شرایط احراز دارد ما این شرایط احراز را در بازنگری آیین نامه ماده ۲۶ قانون پایانه فروشگاهی آمدیم بسیار ساده کردیم به یک شرایط حداقلی رساندیم.

سؤال: برایشان چه کار کرده اید؟
منظور: این‌ها باید یک ظرفیت توانمندی نیروی انسانی باتخصص نرم افزار داشته باشیم یک سابقه کار در حوزه سخت افزار و نرم افزار داشته باشند یک سابقه حداقلی می‌توانند یک شرکت باشد می‌تواند یک ترکیبی از شرکت‌ها بعنوان کنسرسیوم، این‌ها می‌توانند بیایند درخواست کنند

سؤال: الان چند تا کار می‌کنند؟
منظور: الان دو شرکت فعال است که بسیار هم خوب بوده است کارشان در این دو ماه گذشته عرض کردم حدود ۳۰۰ هزار برای ما صورتحساب ارسال کرده اند دو شرکت الان تقریباً کارهایشان تمام شده است که این‌ها هم دارند مجوز می‌گیرند.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.