نرگس چه بود و چه شد؟/ از بزرگترین کارخانه تولیدی شیراز تا زمینی متروکه جوار حافظیه

خبرگزاری فارس چهارشنبه 30 آذر 1401 - 09:13

به گزارش خبرگزاری فارس از شیراز، از بالای کوه الله اکبر به منظره زیبای شهرم نگاه می‌کنم، نزدیک مزار حافظ، درست در قلب شهر شیراز، زمینی مثلث شکل با سازه‌هایی قدیمی و کوتاه، نظر هر بیننده‌ای را به خود جلب می‌کند!

از هم‌شهری‌هایی که برای پیاده‌روی و زیارت قبور شهدای گمنام به آنجا آمده بودند، پرسیدم: می‌دانید آن زمین کجاست؟

یک نفر گفت: بله آنجا روغن نباتی نرگس شیراز است که یک روزی بزرگترین صنعت این شهر محسوب می‌شد ولی الان به یک زمین متروکه می‌ماند!

نفر بعد گفت: شنیده‌ام که بخاطر موقعیت جغرافیایی، زمین کارخانه را می‌خواهند به پارکینگ و مرکز تجاری تبدیل کنند!

پیرمردی هم با ناراحتی به ما نزدیک شد و گفت: وقتی کارخانه‌ای با آن عظمت را می‌دهند به دست کسی که از صنعت هیچ چیز نمی‌داند و اهل این شهر و دیار هم نیست، چه توقعی دارید؟ انگشتان قطع شده دستم را ببینید!

ثمره یک عمر کار و جان کندن من در این کارخانه، همین تن رنجور است و سهامی که به امید رونق آن، یک عمر سپری شد و فکر کنم آخر هم چیزی دست مارا نگیرد!

دلم از شرایط آن پیرمرد و همکاران گذشته و حالش به درد آمد.دست به تلفن همراهم بردم و با آقای استاندار فارس تماس گرفتم اما تماسم بی‌‌پاسخ ماند، پیامی برایش ارسال کردم و از وضعیت کنونی نرگس پرسیدم، ایمانیه در پاسخ مرا به معاونت اقتصادی استانداری فارس ارجاع داد.

می‌دانم که در دو سال گذشته، تمام مسئولین اجرایی و قضایی استان چندین و چند مرتبه به بحث کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز و شرایط ناپایدار و رقت‌بار آن، ورود کرده‌اند اما آیا این تلاش‌ها و جلسات و تهدید و تشویق‌ها، اثری هم داشته است؟

به نظر می‌رسد که حافظه تاریخی برخورد‌های نرم و مسامحه و مصالحه مسئولین استان فارس با مالک و مدیران کارخانه نرگس، باعث شده که آنها دیگر از هیچ مقام دولتی و قضایی، حساب نبرند.

از معاون اقتصادی استانداری فارس، جویای آخرین وضعیت کارخانه روغن نرگس شدم.

ربانی‌زاده گفت: بعد از جلسه ۲۶ مهرماه و مصوبات آن در مورد بررسی مشکلات کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز، با آنکه در همان موقع سه ماه حقوق پرسنل عقب افتاده بود، خوشبختانه الان حقوق تعویقی ندارند و بخش قوطی سازی هم راه‌اندازی شده و فعال است و سرمایه‌گذاری هم اعلام آمادگی کرده که این بخش را اُورهال کند و قراردادی حداقل ۴ساله ببندد.

وی همچنین در مورد مصوبات دیگر جلسه مذکور هم گفت: کارخانه نه با ظرفیت اسمی خود که حدود ۱۵۰ تن در روز است، اما با تولید روزانه حدود ۴۰ تا ۵۰ تا در حال فعالیت است و در کنار تاکید به فعالیت حداکثری کارخانه، به دنبال خریدار مناسب و با اهلیت برای فروش کارخانه هستیم.

ربانی زاده در بحث خرید روغن خام هم گفت: امکان استفاده از تسهیلات برای خرید روغن خام برای کارخانه، به دلیل داشتن چک های برگشتی وجود نداشت که با رایزنی های انجام شده، این مانع هم رفع شد و این تسهیلات به کارخانه تعلق گرفت و خرید و ورود روغن خام با سهولت بیشتری انجام می‌گیرد.

معاون اقتصادی استانداری فارس درباره ورود به بحث واگذاری کارخانه و حق و حقوق سهامداران خرد کارخانه هم تاکید کرد: این مصوبات مربوط به دستگاه قضایی است و در آن جا پیگیری می‌شود.

در ادامه برای بررسی بیشتر وضعیت کارخانه روغن نباتی نرگس به سراغ تعدادی از کارگران و پرسنل شاغل در کارخانه رفتم.

یکی از کارگران که مایل نبود نامش عنوان شود، از سه ماه حقوق عقب افتاده گفت و اینکه حق بیمه کارگران کارخانه ۸ ماه است که به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نشده است.

از کارگر دیگری جویای وضعیت تولید کارخانه شدم که این‌گونه پاسخ داد: ظرفیت تولید کارخانه نرگس روزانه ۱۵۰ و ماهانه تقریبا ۴۵۰۰ تن روغن است، اما در آبان ماه کل روغن خام ورودی کارخانه حدود ۴۸۰ تن و در آذر‌ماه ۱۸۰ تن بوده که باعث تولید ۲۲۰ تن روغن در آبان و ۱۶۰ تن در آذر شده که عملا برای تولید این مقدار روغن حدود ۳ روز در آبان و ۲ روز در آذر ماه کارخانه فعال بوده است و در بقیه روزها، کارخانه تعطیل و کارگران به خانه فرستاده شده‌اند.

به مصوبات جلسه ۲۵ مهر دادستانی و استانداری با مالک و مدیران کارخانه، نگاهی انداختم.

در بند ۴ آمده که سازمان بازرسی موظف است ظرف مدت ۱۰ روز، گزارش خود مبنی بر نحوه واگذاری کارخانه را به استانداری ارائه دهد و در بند ۷ هم تاکید شده که در صورت عدم اجرای تعهدات توسط مدیرلن کارخانه، برای آنها پرونده قضایی تشکیل شود!

تماس با دادستانی و سازمان بازرسی جهت پیگیری انجام و یا عدم اجرای این مصوبات بی نتیجه ماند، انگار که این مصوبات در حد همان کاغذ باقی مانده است.

قربانزاده، رئیس سازمان خصوصی سازی کشور در جلسه اختصاصی با نماینده سهامداران و بازنشستگان کارخانه، بیان داشته که هیچگونه مدرک و پرونده ای درباره واگذاری کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز به میرسلیمی وجود ندارد و این خود بزرگترین مدرک دال بر عدم رعایت تشریفات قانونی در پروسه واگذاری  این کارخانه است!

رفع مشکل کارخانه روغن نباتی نرگس شیراز، عزم جدی مسئولان استان و شخص استاندار را می‌طلبد و با این جلسات و مصوباتی که برای مدیران کارخانه بی اثری آن به اثبات رسیده، کاری از پیش نمی‌رود! و نرگس هم به آزمایش و ITI دوم تبدیل خواهد شد!

پایان پیام/

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.