علی اکبر رحمتیان روز دوشنبه در حاشیه دیدار از مجتمع های پرورش ماهی تیلاپیای بافق در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این ۲ مجتمع با ۲ روش سیستم بیوفلاک و سیستم مدار بسته (RAS) با تکثیر سه میلیون قطعه بچه ماهی در سال و تولید سالانه ۱۰۰ و ۳۰۰ تن ماهی تیلاپیا مراحل پایانی ساخت را طی میکند.
وی ضمن تشکر از حضور فعال بخش خصوصی در شهرستان بافق و شکوفایی صنعت آبزی پروری، بر فرآوری ماهی تیلاپیا و عرضه آن در بازار تاکید کرد.
به گفته مدیر جهاد کشاورزی ، ۱۲۰ تن ماهی تیلاپیا در سال ۹۸ از ۱۱ استخر(مزرعه) پرورش ماهی شهرستان بافق برداشت شد که این تولید در سال ۹۹ با توجه به شیوع ویروس کرونا ۲۰ درصد کاهش یافت.
وی بیان کرد: سال گذشته، مجوز تکثیر و پرورش بچه ماهی برای استان های قم، سمنان، خراسان جنوبی و یزد از سازمان محیط زیست اخذ شده است اما فقط در یزد برای نخستین بار پس از پنج سال وقفه، این مقدار گوشت ماهی تیلاپیا در بافق تولید شد.
رحمتیان در خصوص علت توقف این گونه ماهی خاطرنشان کرد: ماهی تیلاپیا در رودخانه و دریا به خاطر اینکه از غذای بقیه آبزیان تغذیه میکند و حیات آنها را به خطر میاندازد، باعث به هم خوردن اکوسیستم و چرخه غذایی آبزیان میشود، به همین دلیل پرورش و تکثیر آن حدود پنجسال قبل در کشور و در نتیجه بافق متوقف شد و تعدادی از کار بیکار شدند.
به گفته این مسوول،پیگیری سازمان شیلات ایران و همکاری وزارت جهادکشاورزی و ارایه نتایج مطالعات و پژوهشها از سوی مرکز تحقیقات ملی آبزیان آبهای شور بافق و اینکه این شهرستان به آبهای آزاد و رودخانههای دایمی دسترسی ندارد، منجر به صدور مجوز پرورش این ماهی از سوی سازمان حفاظت محیط زیست در شهرستان بافق شد.
مدیرجهادکشاورزی بافق با بیان اینکه ماهی تیلاپیا برای اولین بار در سال ۱۳۸۷ از اندونزی برای انجام تحقیقات و پژوهش به مرکز تحقیقات ملی آبزیان آبهای شور بافق وارد شد افزود: مطالعات در خصوص امکان بومی سازی شرایط پرورش این آبزی چندین سال به طول انجام انجامید و با توجه به خصوصیات خاص آن و دغدغههای سازمان حفاظت محیط زیست ، مجوز پرورش تا سال ۱۳۹۷ در استان به تعویق افتاد.
رحمتیان اضافه کرد: پرورش آزمایشی تیلاپیا در سال ۱۳۹۲ و در هشت استخر خاکی مجتمع پرورش ماهی بافق و ۲ استخر ذخیره آب کشاورزی، برای یک دوره (رهاسازی ماهی در فصل بهار و صید در فصل پاییز) انجام شد، اما پس از آن به دلیل موافقت نکردن سازمان حفاظت محیط زیست با رها سازی در سیستم آبزی پروری شهرستان، پرورش آن متوقف شد که با پیگیری مسوولان مربوطه پرورش این گونه با ارزش از سال ۹۸ در بافق از سرگرفته شد.
وی با بیان اینکه برای پرورش تیلاپیا به ازای هر تُن، ۲ نفر به طور مستقیم و پنج نفر غیرمستقیم شغل ایجاد میکند،ابراز امیدواری کرد: سال آینده (۱۴۰۰) یکهزار و ۱۰۰ تن ماهی به ظرفیت پرورش و تولید آبزیان استان افزوده شود.
ماهی تیلاپیا تولیدی بافق علاوه بر مصرف مردم این شهرستان به بازار مرکز استان یزد و همچنین شهرستانهای بهاباد یزد، کوهبنان کرمان، منطقه نوق و سیریز رفسنجان عرضه میشود.
مرکز شهرستان ۵۰ هزار نفری بافق در فاصله ۱۱۰ کیلومتری جنوب شرق شهر یزد قرار دارد.