آقای جواد کامور بخشایش، نویسنده و منتقد ادبی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما با بیان اینکه درباره این حماسه؛ به نظر من، آنگونه که باید وشاید از طرف نویسندگان و هنرمندان به این حماسه و «هوش مردمی» اقبال خوبی نشده است افزود: تعداد انگشت شماری از نویسندگان و هنرمندان متعهد به این عرصه قدم گذاشتند.
وی گفت: انتشارات رسول آفتاب مجموعه کارهایی را برای تبیین حماسه ۹ دی انجام داد که در رأس آن دو اثری است که آقای امیر مختومی نوشتند.
آقای بخشایش افزود: کتاب «خرابکار اجاره ای» از جمله آثار آقای مختومی است که به خاطرات مردم از کف خیابان و اتفاقات و اطلاعاتی که از دل مردم جمع آوری شده اختصاص دارد.
وی کتاب «چت مقدس» که به بصیرت افزایی و آگاهی بخشی مردم در آن شرایط حساس که جنگ نرم و جنگ شناختی بود میپردازد از دیگر آثار آقای مختومی درباره حماسه ۹ دی است.
این منتقد ادبی گفت: این کتاب فضای بسیار خوبی را تبیین میکند؛ از شرایط سختی که مردم در یک دوره کوتاه در آن قرار داشتند.
آقای بخشایش گفت: با وجودی که چندین سال از حماسه ۹ دی میگذرد و ما باید شاهد انتشار آثار بسیار قویتر و جریان سازتر باشیم، اما جز تعداد آثار انگشت شمار رمان و مجموعه خاطره در این زمینه اثر شاخصی نداریم.
وی با اشاره به اینکه نبود آثار در این باره نشان میدهد که ما داریم منفعل میشویم و ممکن است دشمن برای تخریب اعتقادات و باورهای مردم رو به جلو حرکت کند افزود: وقتی که اتفاقی در فضای رسانهای میافتد چرا ما منفعل میشویم و پاسخ نمیدهیم و روشنگری نمیکنیم.
آقای بخشایش گفت: ما به برنامهها و سیاستگذاریهای فرهنگی نیاز داریم، من معتقدم اگر حماسه ۹ دی به خوبی تبیین میشد، بسیاری از این اتفاقات که در دورههای بعد روی داده است مثل همین اتفاقات چند ماهه اخیر، روی اینها هم تأثیر داشت.
وی ادامه داد: چنانچه در آثار تبیینی بُعد روشنگری، حقانیت انقلاب و بُعد بصیرت مردم متبلور شود به یقین نسل جوانی که الان در این جریان خاص قرار گرفته اند؛ بهتر میتوانستند تصمیم بگیرند و با هویت واقعی و اصلی انقلاب اسلامی بهتر آشنا شوند.
این منتقد ادبی با اشاره به بیانات رهبری در باره بصیرت گفت: رهبر معظم انقلاب دراین باره فرموده اند «جهاد تبیین»؛ به نظر من جناب آقای مخدومی در این مسیر حرکت کرده اند و حوادث و وقایع دوران سخت انقلاب را در قالب روایت برای مردم تبیین کرده اند.
آقای بخشایش با اشاره به اینکه در کتاب «خرابکار اجاره ای» نقش معاندان و مخالفان نظام و دشمنان انقلاب در خارج از ایران برای به کار گرفتن برخی عوامل داخلی به خوبی نشان میدهد؛ ادامه داد: این کتاب نشان میدهد؛ دشمنان انقلاب به مردم ناآگاه پول و امکانات میدهند که امنیت و آرامش مردم را به هم بریزند، ما باید در هر شرایطی و در هر دورهای حواس مان جمع باشد؛ مبادا ابزار دشمنان و معاندان نظام و انقلاب قرار بگیریم.
وی افزود: این کتاب میگوید که عدهای ناآگاه مسیر را نادرست انتخاب کرده اند و ناخواسته در خدمت اهداف دشمن قرار میگیرند و در کتاب خرابکار اجارهای افرادی که اموال عمومی را تخریب میکنند به تصویر کشیده است.
آقای بخشایش ادامه داد: در این کتاب به جامعه هشدار میدهد؛ نسل جوان باید خیلی مراقب باشد؛ راه درست را از راه نادرست تشخیص دهد.
وی درباره جنگ نرم با اشاره به داشتن بصیرت نسل جوان گفت: امروز دوره جنگ شناختی است و باید بصیرت و هوشمندی مردم مخصوصا نسل جوان بالا باشد و سِره از ناسِره را تشخیص دهند.
این منتقد ادبی گفت: در کنار این کتاب ها، آثار دیگری هم منتشر شده است مثل کتاب «حماسه ۹ دی» که مؤسسه انقلاب اسلامی منتشر کرده است و مجموعه بیانات رهبری را در این زمینه توضیح میدهد.
از دیگر آثاری که میتوان نام برد، کتاب «برنامه نویس» نویسنده کتاب آقای حسین است. سرکار خانم یزدان پناه هم یک رمان خوب درباره حوادث ۸۸ نوشته اند.
آقای بخشایش گفت: در زمینه روشنگری باید سیاستگذاری فرهنگی کنیم. این سیاستگذاری باید در تعامل بین نویسندگان و هنرمندان، اصحاب رسانه، صداوسیما، موسسات و جریانهای فرهنگی باشد تا بتوانیم حوادث و وقایعی که درباره ۹ دی اتفاق افتاده است را بیشتر برای مردم تبیین کرد و مردم به بصیرت و معرفت بیشتری در این زمینه برسند.
وی با اشاره به حرکت مردم در حماسه ۹ دی افزود: البته معتقدم که در جریان حماسه ۹ دی، مردم جلوتر از نویسندگان و هنرمندان و مسئولان و اصحاب و رسانه فرهنگی حرکت کرده اند و آن حقانیت انقلاب را بهتر درک و حمایت کرده اند.
آقای بخشایش با اشاره به لزوم به کارگیری ادبیات در نگارش وقایع تاریخی گفت: در کل دورههای تاریخی هر زمان که ادبیات به کمک حوادث و رخدادهای تاریخی آمده است؛ آن حادثه ماندگاری بیشتری داشته و ابعاد حادثه هم تبیین بهتری پیدا کرده است.
وی ادامه داد: اگر ما درباره هریک از این وقایع انقلاب اسلامی، رمان و نثر داستانی خوبی داشته باشیم، قطعا تأثیر بهتر و عمیق تری بر نسل جوان خواهد گذاشت و نسل جوان ما با این فرآیند بهتر آشنا میشوند.
وی افزود: به نظر من این حوادث با قلم خوب و نثر داستانی خوب؛ بهتر میتوانند تبیین شوند.