احتمال انتقال ویروس از مادر به جنین و خونریزی مغزی

صدا و سیما سه شنبه 04 بهمن 1401 - 21:04
دانشمندان هشدار می‌دهند آلودگی مادران باردار به ویروس کووید-۱۹ ممکن است به خونریزی مغزی جنین منجر شود

احتمال انتقال ویروس از مادر به جنین و خونریزی مغزیبه گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی ساینس آلرت (Science Alert) هرچند امروز آن قدر دلیل وجود دارد که نگران ابتلا به کووید-۱۹ باشیم، اما شواهدی از وجود ویروس کرونا در بافت مغزی جنین نشان می‌دهد مادران باردارآلودگی را به فرزندشان منتقل کرده اند.
پایگاه اینترنتی ساینس آلرت (Science Alert) در گزارشی درباره رابطه خونریزی در بافت مغزی نوزاد پیش از تولد و ابتلای مادر باردار به کووید-۱۹ نوشت: پس صرفاً اثر بیماری بر بدن ما مایه نگرانی نیست، بلکه اثر آن بر بدن نوزادی که هنوز به دنیا نیامده است، نیز مهم است. مساله‌ای که دانشمندان هم اکنون به شدت پیگیر آن هستند. گروهی که تحقیقات در این باره را انجام داده اند، ۶۶۱ نمونه بافت جنین انسان را که از ژوئیه ۲۰۲۰ تا آوریل ۲۰۲۲ جمع آوری شده بود، بررسی کردند و در ۲۶ مورد خونریزی مشاهده شد. در همه ۲۶ مورد خونریزی، حضور کووید-۱۹ مشهود بود. کلیه نمونه‌ها از موارد ختم انتخابی بارداری، یعنی وقتی به تشخیص پزشک ادامه یافتن بارداری مادر یا نوزاد را به خطر می‌اندازد، جمع آوری شده بود.
کیتی لانگ، نورو‌بیولوژیست از کالج سلطنتی لندن می‌گوید: " خونریزی در مغز در حال رشد گهگاه رخ می‌دهد، اما این تعداد خونریزی در یک دوره ۲۱ ماهه خیلی غیرعادی است. "
او افزود: "اکنون پیگیری کودکانی که پیش از تولد به کووید-۱۹ مبتلا شده اند با هدف شناسایی آثار درازمدت آلودگی بر رشد عصبی بسیار مهم است. " اکنون محققان کاهش یکپارچگی رگ ها{منظور دیواره رگ هاست} و نفوذ بیشتر سلول‌های ایمنی به مغز را با صدمه بافتی مرتبط می‌دانند. عارضه‌ای که ممکن است نتیجه مستقیم آلودگی به ویروس کرونا یا نتیجه غیرمستقیم واکنش سیستم ایمنی مادر باشد. هرچند ویروس کرونا فقط در بافت‌های جنین مشاهده شده است، اما می‌توان با اطمینان نتیجه گرفت آلودگی از مادر به جنین منتقل شده است. هنوز مشخص نیست خونریزی پیامد مستقیم ابتلای مادر یا جنین به کووید است یا عامل ناشناخته‌ای وجود دارد. اما رابطه این دو به اندازه‌ای قوی است که مایه نگرانی باشد. علاوه بر این، اغلب نمونه‌های دارای علائم خونریزی مربوط به اواخر سه ماهه اول و اوایل سه ماهه دوم بارداری است و نشان می‌دهد مغز جنین ممکن است در مراحل اولیه رشد آن تحت تأثیر قرار گیرد. پیشتر می‌دانستیم این زمانی حیاتی در روند رشد مغز است، چون در این زمان موانعی برای دفاع از خود ایجاد می‌کند.
لوسیلا پاستن، فیزیولوژیست از کالج سلطنتی لندن می‌گوید:" می‌دانیم عفونت ویروسی شدید ممکن است بر مغز جنین تاثیر بگذارد، اما این تحقیق مهم، نخستین تحقیقی است که نشان می‌دهد در حاملگی متاثر از ابتلا به کووید آسیب مغزی محتمل است. "
پاستن که در این تحقیق شرکت نکرده است، افزود: "علت تاثیر مستقیم ویروس باشد یا پیامد غیرمستقیم ابتلای مادر، نتایج این تحقیق ضرروت واکسینه شدن بانوان باردار ضد کووید-۱۹ برای جلوگیری از بروز عوارض بیشتر در مادر و نوزاد را برجسته‌تر می‌کند. "
مشاهده ردپای سارس-CoV ۲ در نمونه‌های بافتی که از جفت، آمنیون و بند ناف به دست آمده است نشان می‌دهد احتمال بروز عوارض بیشتر بر اثر ابتلا به کووید-۱۹ وجود دارد. عفونت ویروسی در مادران معمولاً به وارد شدن آسیب عصبی به کودکان منجر می‌شود. ویروس زیکا از شاخص‌ترین موارد سال‌های اخیر است که نشان می‌دهد این اثرات تا چه حد قابل توجه است. پیش‌تر تحقیقاتی درباره ارتباط مشکلات جنین با ابتلای مادر باردار به کووید-۱۹ انجام شده است، اما فعلاً داده‌ها در این باره نسبتاً کم است و دانشمندان تلاش می‌کنند اوضاع را تغییر دهند.
مارکو ماسیمو، نوروبیولوژیست از کالج سلطنتی لندن، می‌گوید، "یافته‌های ما نشان می‌دهد رشد اولیه بافت مغز جنین انسان باآسیب‌پذیری به عفونت ناشی از کووید-۱۹ مرتبط است. "

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.